Тракане от скоростната кутия при НЕнатиснат съединител.

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
ji4kata
Автомобил:
Двигател:

Re: Тракане от скоростната кутия при НЕнатиснат съединител.

Мнениеот ji4kata » Чет 10 сеп 2009 19:13

viktoris написа:Днес отварях капака на скоростната кутия там отзад при 5 тата скорост и аксиалния лагер,но не разбрах точно от jichkata кои точно е този лагер дето е за смяна...там има едни зъбни колелета на 5 тата скорост дали не е под тях...?..защото аксиалния лагер е едно малко лагерче с пласмасова външна част и ми се не вярва то да дрънчи така...
Някои знае е ли как се разглобява всичко това?

Колега аксиалния лагер на тази кутия модел 085 не е отзад кадето е 5 скорост а е отпред на оста при съединителя при теб да не би да става вапрос за друг тип кутия

ji4kata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ji4kata » Чет 10 сеп 2009 19:40

Здравейте колеги ето дойде и момента да ви покажа както обещах преди няколко дена как става смяната на този лагер направил сам малко и снимков материал . Аз когато го правех това на моята кола нямах вазможност да снимам мн бързах тогава,но един приятел го има същия проблем и днес имах малко повече свободно време и се захванах да го отстраня този проблем и на неговата кола Г3 1.4 ама при него се оказа че има и друг проблем избила му е семерината която е зад аксиалния лагер и доста масло имаше излято в саединителя и заради това се наложи да сваляме и скоростната кутия за да е сменя и тази семеринга дано на никой не му се случва и това че тогава е неизбежно свалянето на СК .

ji4kata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ji4kata » Чет 10 сеп 2009 20:36

А смяната на лагера и снимките всичко това го правих при свалена вече кутия е така е по лесно :) ,но ако небеше прецакана тази семеринга нямаше да свалям кутия ето и как става

ji4kata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ji4kata » Чет 10 сеп 2009 21:03

това се наложи за да може по хубаво скобата да захване зъбното колело като се провре между синхронизатора и колелото
Прикачени файлове
Image026.jpg
ето така
Image021.jpg
тук следва изваждане на колелото
Image028.jpg
Image029.jpg
външното колело е свалено вече това което се вижда тук е синхронизатора зад него вътрешното колело то се вади с издърпване само и лагера ако се е запазил цял излиза заедно с колелото
Image030.jpg
ето тук се вижда вече лагера вътре в колелото изглежда добре но

Потребителски аватар
wv_POWER
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wv_POWER » Чет 10 сеп 2009 21:05

viewtopic.php?f=7&t=62844 попрочети малко тук колега може да ти се изясни нещо

ji4kata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ji4kata » Чет 10 сеп 2009 21:24

след като го извадих от колелото
Прикачени файлове
Image031.jpg
беше на прарчета е сравнение с моя се е позапазил хаха от моя само стружки бяха останали
Image032.jpg
и до тук с разглобяването това са всички елементи които се свалят а сега следва обратно вече зглобяване
Image033.jpg
ето го и новото лагерче
Image034.jpg
тук вече е нанизано на оста
Image035.jpg
и следва слагане на вътрешното зъбно колело и синхронизатора

ji4kata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ji4kata » Чет 10 сеп 2009 22:01

и това е философията след като са сложени синхронизатора и вътрешното колело набива се външното колело слага се зегера и накрая вилката свърши ми батерията на телефона и неможах да направя снимките до края,но пропуснах и да ви кажа когато сваляте вилката под нея на болта има една гаика за реглаж на вилката и трябва да си остане на същото място кадето е била след развиването на болта аз е застопорих с лепило за болта да не мръдне при развиването и горното зъбно колело на първичния вал което е не се сваля та това е дано сам помогнал с всичко до тук мн сам изморен днес след ремонта и се извинявам ако сам направил някоя грешка с писането и качването на снимки но и компа ми е на издихание и тва ме натовари още и накрая сменихме и семерингата сложихме и кутията на колата наляхме маслото в кутията до кадето трябва да е и всичко е ок вече след тия мъки изчезна това гадно тракане и стържене и при тази кола . Това беше проблема при моята СК и на моя човек която правих днес този иглен лагер дано и при колегата тук с проблема това да се окаже и да няма друго.

Потребителски аватар
viktoris
Автомобил: Passat 98 AFN Galaxy AHU 97
Двигател:

Мнениеот viktoris » Пет 11 сеп 2009 7:57

ji4kata на мен този матерял ще ми е много полезен и аз съм ти много благодарен за труда да сложиш тези снимки с обяснение и ще се пробам на моита скоростна кутия да извадя този лагер :да:
p.s.А на моито голфче 2 ка дизел,аксиалния е отзед не знам каква скоростна кутия е но е там....и на предишните 2 скоростни кутии дето сменях беше там????
А това лагерче от къде се купува...магазина за лагери какъв точно беше ?

Pencp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pencp » Пет 11 сеп 2009 10:32

На колегата! :bowdown :) :lol: :bowdown

VW GOLF3
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW GOLF3 » Съб 12 сеп 2009 20:02

С Голф3 1.4 ABD съм , мисля че вече споменах де , но както и да е , та днес един познат ми смени аксиалния лагер + маслото в скоростната кутия и сега гледам , че въпросното тракане още си го има :banghead: , и между другото той свали днес скоростната кутия , откачи полуоските , акумулатора смъкна (незнам защо), стартера и той нещо му пречил и него нещо бута , за друго незнам . И въпроса ми е , защо при сменен аксиален лагер ( и маслото ) продължава да го има тракането ?!

Ааа и още един втори въпрос , значи поради семейни причини не можах да стоя през цялото време на ремонта и не можах да видя точно кое е бутал , но той ми каза , че е извадил и дисковете там на съединителя които са ( не съм много наясно ) , а аз като отидох после отново при него и не видях никакви извадени дискове , а той ми каза че ги е бил смъкнал и ги е гледал и им нямало нищо,пък мен нещо много ме съмнява , че е вадил дисковете (феродов , огледален , притискателен) и един приятел тази вечер ми каза ,че аксиалния лагер се вади без да се бутат тези дискове , кой прав - кой крив незнам , а впрочем иначе колата и гуми си върти , което ме навежда на мисълта , че дисковете са си добре и може би нямат нужда от смяна .

Не съм (много) компетентен по темата и затова ви разказах на дълго и на широко в какво точно се състоя този мой ремонт и вече чакам вашите мнения :?

Потребителски аватар
dj_nako
Автомобил: Golf 5 tsi
Двигател: BMY 2007

Мнениеот dj_nako » Нед 13 сеп 2009 10:44

ам тракането не ти е от аксиалния лагер а от скоростната кутия. аксиалния лагер е към съединителя и трака само когато е натиснат съединителя а СК кутия когато е ненатиснат съединителя. по първия ти въпрос: лагера прави връзката между двигателя, дисковете на съединителя и СК така че щом ти е смъкнал аксиалния лагер значи ти е смъкнал и дисковете за оглед. щом тракането още го има отивай на сервиз да ти отварят скоростната кутия и да ти сменят или лагер на първичния вал или иглен ларер там на 5-тата скорост.

Потребителски аватар
viktoris
Автомобил: Passat 98 AFN Galaxy AHU 97
Двигател:

Мнениеот viktoris » Нед 13 сеп 2009 22:05

хм,съмнявам се в сервиз да ни сменят това тракащо лагерче,трябва да си намериш някои да ти го смени...аз лично ще се пробам сам....жичката толкова добре го е обяснил със снимки....

VW GOLF3
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW GOLF3 » Нед 20 сеп 2009 10:07

Този мой познат вчера отново се нае да ми смъква ск. кутия и даже я сцепи , днес ( неделя ) отишъл преди час в Ауто+ и му казали цена на лагера на първичния вал 62 лв и то с поръчка ,защото сега нямали и след около 20 дни ще пристигнат лагерите :banghead: , а някой от вас беше писал , че такъв лагер е около 10-12 лв , тоя проверил и в магазин за лагери обаче там нямали и му казали в сряда ( след празниците ) да отиде и да поръча , там пък цена не са му казали , в други магазини ( където е намерил днес да работят ) му казвали : Ааа направо нова ск. кутия ! Ооо такива лагери не се продават никъде ! Ааа намери втора ръка такива лагери !

Ае изобщо все някви простотии са му наприказвали ! Вярно , че живея в малък град ( Силистра ) ама чак пък толкова никъде да нямат лагери за ск. кутия ли :roll: и при вас колеги от другите градове пак така трудно ли намирате лагери примерно за първичния вал и за пета скорост и толкова ли са скъпи, аа и някаква симерина трябвало да се сменя и нея я нямали никъде :banghead:

ji4kata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ji4kata » Нед 20 сеп 2009 23:36

VW GOLF3 Аз бях казал за лагера на 5та струва 11.80лв а за лагерите на първичния вал може да проверя колко струват само че ще трябва да им видя номерата ако имаш вазможност да ги снимаш и качиш снимки да ги видя ще е мн добре не ми се е налагало на мен да купувам тези лагери,но ги има как може тия да кажат,че такива лагери не се продават никаде.

emil1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emil1 » Вто 20 окт 2009 17:10

ji4kata благодаря за хибавия материал.Искам да те попитам лесно ли извади втулката под лагера и евентуално как.При мене е проблем, не мога да я извадя. :banghead:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”