Пожарогасител в автомобила.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Чет 06 апр 2006 16:34

Брях, а има ли начин да се разбере дали е в кондиция тва нящо? :shock

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Чет 06 апр 2006 16:35

Varbona написа:Брях, а има ли начин да се разбере дали е в кондиция тва нящо? :shock

ДА! Натискаш и ако тръгне пяна - значи е наред. Тема на друг разговор е, че се използва само веднъж :lol: :lol: :lol: Като вица с кибритените клечки

Потребителски аватар
bomini
Автомобил: Audi A4 Quattro
Двигател: AVF
Контакти:

Мнениеот bomini » Чет 06 апр 2006 16:47

Мое ти го напълнят пак..., като купувах моя ми каза човека - 7лв.

Потребителски аватар
Ivcho
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivcho » Чет 06 апр 2006 16:48

И ловец съм и рибар съм и пожарникар бях 15 месеца. На значи както каза колегата има магазини за пожарникарски материали от които може да се закупят читави пожарогасители. Изпитан модел е Ятрус руски е обаче върши работа има много модификаци в зависимост от големините, но всеки си предценява колко място има. Преди 3 години на Подуене на кръстовището се запали Голфа в движение, слезнах извадих си пожарогасителя от багажника и го угасих, важно е да не се панираш.

Потребителски аватар
CCCP_FAN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CCCP_FAN » Чет 06 апр 2006 16:50

Имам всичко в колата необходимо за основен ремонт на двигатела + пожарогасител и аптечка 8)

Потребителски аватар
20vTurbo
Автомобил: Jetta GLI Mk6 TSI + Octavia VRS
Двигател: 2012 20 TSI CCTA 2003 18 AUQ
Контакти:

Пожарогасител ...

Мнениеот 20vTurbo » Чет 06 апр 2006 17:16

Пожарогасителя е хубаво нещо ама преди време имах една доста смешна случка. При нас не е задължително да имаш пожарогасител в колата, но аз като млад български тарикат взех че си купих. Доста време ми се търкаляше в багажника (тогава карах Сааб) и един ден на средата на Куинс булевард в Ню Йорк гледам една стара американска кошница с вдигнат капак, пушек много и малки пламъчета и някаква мощна черна кака с 10 сантиметров маникюр седи и зяпа. Аз като добър самарянин реших да помогна и направо като СУАТ тим бия спирачките, отварям багажника и търча към колата гордо размахвайки пожарогасителя. Заставам готов за акция, късам пластмасовата пломба и ..... нищо. :shock Пробвам пак .... пак нищо :oops: Когато поглеждам стрелката на пожагасителя, забита директно У червеното. :oops: :oops: През това време пламъците се поувеличават. Търча обратно до колата и намирам туба с малко антифриз, бягам пак към каката която гледа с абсолютно недоумение и все пак успявам да го излея върху пламъците и да ги потуша.
Пристигнах като Батмен а си тръгнах като насран запращайки пожарогасителя в най-близката кофа за боклук.

Поуката е: "Пожарогасителя е хубаво нещо ама само когато работи"

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Чет 06 апр 2006 19:31

Oт опит знам - праховите трябва да седят верикално иначе се запушва дюзата.
На максимум 2 години презареждане . "Ампулата" със сгъстения въздух пропуска и се губи налягане.

Иначе и аз съм изпадал в ситуация с дим пода капака. Беше се спукал бензиновият маркуч и облял малко мотора .Запалване и дим . Спирам отвартям багажника и гордо с пожарогасителя отварям предният капак и :( :shock няма никой .Пак натиска бутона на пожарогасителя и пак няма никой. В това време огъня се поразгоря.
Хванах 1 парцал и с него туп туп по пламъците.Ама като спра да тупкам те пак се разгоряват . Добре , че има 1 шише с вода в купето и с него полях .
Спаси ме , че бензина е пръскал малко време докато обърна на газ. Кабелите от делкото бяха изгорели в средата, разни проводници от инсталацията също, съд за антифриз леко поопечен и деформиран с 1 дупка до капачката. Съд спирачна течност по - черен от негър. Въобще смрад. Голямо бутане , после 1 приятел ме дръпна до нас и ремонти.
Въобще никак не е шега.

P.S. Имам и противопожарни одеала от алумосиликатен плат / керамични/ издържащи само 1100 градуса.

Последна промяна от kris11 на Съб 08 апр 2006 14:32, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Чет 06 апр 2006 19:35

Потребителски аватар
bomber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bomber » Чет 06 апр 2006 20:49

Има едни в Метро по-големи за двайсетина лева.Ма дали са читави :gruebel

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Чет 06 апр 2006 20:51

Преди прегледах моя некъф Wilis 400мл ама пръска пяна - малко по-спокоен съм. :twisted:

Потребителски аватар
bobcho
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: AFN 1997

Мнениеот bobcho » Чет 06 апр 2006 21:12

Щом си купих колата си купих и пожарогасител.
Един съсед работи в монтанската пожарна и ми го направи.Той е такъв от жигула руски 1.5 литра,но е прясно зареден и е тестван.
Дадох 2 лева за пожарогасителя и 13 лв. за зареждането.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Чет 06 апр 2006 22:40

Нямам пожарогасител, но имам изкаран инструктаж по това "как се гаси запален автомобил" :) най-важното е, когато забележите дим под предния капак, да дръпнете ръчката за отваряне на капака, но без да го отваряте. После взимате пожарогасителя от багажника и чак тогава отваряте капака и започвате да пръскате :)

Важно било първо да се дръпне ръчката на капака, защото ако е по-силен огъня, жилото се стапя и посе няма отваряне на капака :) А е важно да не се отваря капака без пожарогасител в ръка, защото по този начин се ограничава достъпа на кислород до огъня :)

Това е, по-добре да не се случва :idea:

XpacTa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот XpacTa » Пет 07 апр 2006 8:29

А не може ли примерно дърпаш ръчката на капака и газ до дупка - по този начин набухваш много въздух вътре, който потушава пламъците. Преди да ме сложите в бисерите да кажа че така са си гасили двигателите бомбардировачите през втората световна - ако откаже (или пък не стигне?) противопожарната система.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 07 апр 2006 8:45

XpacTa написа:А не може ли примерно дърпаш ръчката на капака и газ до дупка - по този начин набухваш много въздух вътре, който потушава пламъците. Преди да ме сложите в бисерите да кажа че така са си гасили двигателите бомбардировачите през втората световна - ако откаже (или пък не стигне?) противопожарната система.

да де ама самолетите имат система за изключване на подаването на гориво и като няма гориво, въздуха помага за по-бързото изгаряне на вече излязлото гориво, а като свърши вече няма какво да гори и проблема е решен, но при колите то си се подава постоянно, особено като я натиснеш :)
всъщност зависи от причината за запалването, сигурно има случай когато ще помогне, ама ти ще рискуваш ли :)

Потребителски аватар
dready
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dready » Пет 07 апр 2006 10:24

На пиротска има магазин специално за това.Ако не се лъжа даже е към РСПАБ.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”