Смяна на накладки голф4

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Re: Смяна на накладки голф4

Мнениеот Haralampi » Съб 03 окт 2009 12:10

morfei1 написа:Ми ти си с 256мм предни дискове. Предни Текстар за 288 са 122лв., предни Текстар за 280мм са 100лв., предполагам за твоята ще са още по-евтини около 80лв.

За ъпгрейди на предни спирачки мислил ли си :Mr Green Fun ?

Защо ми е - че да давам и в бъдеще повече пари за дискове и накладки ? ... нямам абсолютно никакъв проблем със спирането - Mисля, че и този път VW са се справили добре с изчизленията за дименсиониране ;)

А дискове какви и колко вървят?

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Съб 03 окт 2009 18:40

Аз като видях каква разлика има от 280мм на 288мм представям си каква ще е от 256мм на 280мм, сигурно космическа. Както и да е, щом си доволен.... пожелавам ти никога да не ти се налага да спираш екстремно.

Намен ми се е наложило само веднъж да спра за всичките тези години от 140км на 0, като стъпих с двато крака на спирачката.... от тогава пари за спирачки не жаля (доколкото мога да си го позволя разбира се)..... колкото по-големи и скъпи, толкова по-добре.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Съб 03 окт 2009 19:20

Когато шофирам се старая да го правя така, че да не разчитам на това да ме спасят 2 cm по-големи спирачки :idea:

Мерси за съвета все пак, за момента обаче съм напълно доволен от спирането - не забравяй, че има причина на TDI да са по-големи ;)
Спирачната сила е в крайна сметка една и съща, единствено редуцирания инерционен момент е друг и за това и нуждата от по-големи спирачни апарати. При мен с 256 е изчислено да спира точно така, както при теб с 280 ;) Моя двигател е има няма 200кг по-лек от твоя ;)

P.s. А ако си с ESP си направил груба грешка при сагането на спирачни апарати не по каталог!

Последна промяна от Haralampi на Съб 03 окт 2009 19:46, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Съб 03 окт 2009 19:43

Аз нямам ма то каква роля играе в случая? Оправлява спирачките ма да зависи от голимината на дисковете..... :roll:

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Съб 03 окт 2009 19:45

morfei1 написа:Аз нямам ма то каква роля играе в случая? Оправлява спирачките ма да зависи от голимината на дисковете..... :roll:

2002 година без ESP :shock

Играе много голяма роля, тъй като прилага изчислена спирачна сила към отделни колела, според ситуацията! И ако спирачната сила в крайна сметка обаче е по-голяма от зададената/изчислената..... сети се сам какъв е ефекта ;)

P.s. Управлява

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Съб 03 окт 2009 19:58

Изчислителна сила...... реално на едни и същи спирачки, неможе ли да се подаде различна "изчислителна сила" с педала и колата да спре по различен начин?

2002 без ESP е напълно нормално, даже аз досега несъм виждал 130 с ЕSP, още повече ESP при Golf e опция, дори при Golf 5 - не визирам R32 и моделите над 110kw :) .

Мисля, че логиката за изчислителната сила е грешна в случая.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Съб 03 окт 2009 20:10

morfei1 написа:...

Всичко може... само че за разлика от теб, който знаеш, че си с по-големи спирачки, ESP-то не го знае и работи с данни за фабричните апарати! Активирайки спирачката на дясното ти предно колело, ESP очаква то да извърши X спирачна работа, която обаче при променени/сменени апарати е Y... ESP компенсира чрез спирачка другаде... и така действието и е силно непродуктивно/забавено.

Сигурен ли си, че при моделите с Comfortline или Highline след 2001-2002 е опция? Аз до сега не съм виждал Голф 4 след 2001ва без ЕSP, освен един 1.4 базов.

Нека може би и колегите с Г4 / Г5 след 2001ва да споделят за наличието или липсата при тях на ESP! Темата е за накладки, но това също касае спирачната система.

даже аз досега несъм виждал 130 с ЕSP
Това не го разбрах? 130 какво?

Потребителски аватар
Burner_inc
Автомобил: Touran Kawasaki Versys 1000
Двигател: BLS 2009

Мнениеот Burner_inc » Съб 03 окт 2009 20:24

130 коньово тди имаше предвид колегата, а и той си е на фабричния размер дискове 288мм. просто преди него някой му е сменил шенкели дискове и апарати и до скоро беше с 280мм. дискове.

А ти ЕСП имаш ли? Защото ако нямаш ще ти е екстра с едни по-големи дискове

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Съб 03 окт 2009 20:29

Burner_inc написа:130 коньово тди имаше предвид колегата, а и той си е на фабричния размер дискове 288мм. просто преди него някой му е сменил шенкели дискове и апарати и до скоро беше с 280мм. дискове.

А ти ЕСП имаш ли? Защото ако нямаш ще ти е екстра с едни по-големи дискове

Това вече е съвсем различно нещо - разбира се, че ще усети разлика, като някой преди това му е сложил по-малки спирачки :D (чудя се що за мозък трябва да е бил това :idea: )

Имам ESP да... И ти ли нямаш :shock Та ти си си с доста екстри, как може :shock Особено за над 100 PS и не-базово изпълнение мислих че е почти стандарт след някоя година

Последна промяна от Haralampi на Съб 03 окт 2009 20:34, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Съб 03 окт 2009 20:33

ЕSP е опция при Golf 5, камоли при Golf 4.

Това което казваш звучи логично, ма на практика не е така. Аз несъм специалист на ESP, но пък покрай моите шенкели, изчетох всичко де що е из интернет за ъпгрейд на спирачки, специално на Голф 4.

Има страшно много ентусиасти, които са минали на 312мм дискове, че и по-големи от на R32. Абсолютно никъде досега несъм прочел от някой, че трябва да се смени ESP контролера с по-голям или евентуално да се обучи за по-големи дискове. От което аз си мисля, че ESP контролера на абсолютно всички Golf 4 е абсолютно еднакъв, без значение от мотор, окачване, спирачки.

Въпреки, че шенкела на 288мм и 280мм е доста различен, главина, лагер, ABS датчик, ABS четеца (диаметъра му), спирачни маркучи са абсолютно еднакви и при двато модела, шенкели. Разликите между 288мм и 312мм са само козметични, ако мога така да се изразя :) .

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Съб 03 окт 2009 20:40

Eто аз къде съм го чел, ако искаш я намери и се порови. Категорично го пише.

А за ентусиасти - то и такива дето искат да правят от голф порше има много, но това няма нищо общо със здравия разум и техническата страна на нещата :)

Добре де, каква модификация ти е колата, та и 2002, че първия собственик не е пожелал ESP ? Просто съм изумен. За тези, които са гледали как да поспестят някое евро ок, ама все пак не е 1.4 или SDI... да сложиш спортни седалки, кожен волан, климатроник и т.н. и т.н. и т.н. и да не сложиш ESP.... :screwy За мен това е много сериозна екстра... зимата няма нито гуми, нито спирачки, нито дори вериги, които да могат да заместят тая система. Аз лично съм силно впечатлен от нея.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Съб 03 окт 2009 20:53

Моята е производство есента на 2001, но доколкото съм виждал по ЕТКА се води модел 2002. Comfortline и след разкодирането на всички трибуквени кодове от лепенката се оказа, че няма ESP. При всички случаи не го пише изрично.

Честно казано и аз съм се замисли за смяна от 256 към 280, доколкото разбрах се налага смяна само на супортите (каквото и да означава това :oops: ) и на самите дискове разбира се. Но май ще изчакам да позаминат дисковете и тогава, че са ми почти нови.

Колкото до цената, понеже я споменавате - предни дискове 256 и накладки (с датчик) ТЕКСТАР от вносителя ми излязоха ~200лв.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Съб 03 окт 2009 20:58

@maxpayne, доколкото аз знам 256мм дискове на Голф 4 са също със спирачни апарати на FSIII и също са с неделящ се съпорт от шенкела, което ще рече че ти трябват, шенкели които вървят комплект с челюсти и съпорти за 280мм, те също са с FSIII спирачна систеам и също съпорта не се дели от шенкела :) .

В интерес на истината аз се радвам че нямам ESP, ASR-а ми е предостатъчен.

Значи, според мен ESP-то хич не го грее какви спирачки имаш. Имаш датчици на колелата, на педала на газта, а и на други места, където немога да се сетя в момента.

Ролята на ESP-то е да предвиди, евентуално пробуксуване на задвижващите колела, като по електронен път отнема мощността на мотора и да предвиди също евентуално приплъзване, на което и да е от колелата, така че колата да остане на пътя. ESP контролера работи със спирачната система и с електрониката на мотора и един човал датчици.

Работата с буксуването е ясна, а работата с приплъзването на FWD кола е следната, според мен. Колата тръгва да приплъзва ESP-то отнема мощността на мотора, шофьора е достатъчно тъп и продължава да подава газ, колата тръгва да приплъзва съответно ESP-то блокира-задържа някои от колелата (спирачните апарати) според зависи накъде поднася колата. ESP продалжава да си натиска спирачките и отнема от мощността на мотора, дотогава, докато датчиците (тези същите които му казват да се включи) не му кажат, че колата е в безопастност и се движи по направление.

Тоест, с по-големи спирачки, ESP-то ще работи по-добре и с по-малко усилие. Цялата работа идва от датчиците, които следят оборотите на колелото, положението на колата на пътя и един бог знае още какво.

Така мисля аз :)

Последна промяна от morfei1 на Съб 03 окт 2009 21:26, променено общо 4 пъти.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Съб 03 окт 2009 21:02

maxpayne написа:Колкото до цената, понеже я споменавате - предни дискове 256 и накладки (с датчик) ТЕКСТАР от вносителя ми излязоха ~200лв.

Мерси - това ме интересуваше точно :да:

Иначе - ако имаш ESP ще имаш и съответния бутон на таблото. Ско нямаш - значи нямаш. Освен това като сканираш спирачния модул на колата през VAG-COM изписва дали е с ESP. И да - ако е произведена втората половина на 2001 (датата на първа регистрация, която е в талона е обикновено 2 до 6 месеца след датата на производство) то със сигурност е модел 2002.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Съб 03 окт 2009 21:05

Haralampi написа:И да - ако е произведена втората половина на 2001 (датата на първа регистрация, която е в талона е обикновено 2 до 6 месеца след датата на производство) то със сигурност е модел 2002.

Точно, произведена е септември 2001, първа регистрация декември 2001

А какво са супорти? На английски термина caliper ли е?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”