КАТ прави хайка за колани на задната седалка

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Re: КАТ прави хайка за колани на задната седалка

Мнениеот Dead man » Пет 23 окт 2009 16:11

Даше :
Аз съм за-да се слагат коланите отзад.Аз си връзвам кучето с колан като го возя,камо ли да карам човек...
И не,аз не бих дал пари на някой полицай на пътя-понеже не давам имам дузина акта за по 20-30 лева-но е важно в случая времето изгубено в КАТ София... :banghead:
И стига с тая корупция на пътя-егати мишките...
Стани катаджия или митничар и ще се видиш в пари... :012:
Бъди с висше и мети улиците... :banghead:
Добре дошли в България. :bishop

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Пет 23 окт 2009 16:17

bucata88 написа:МПС, което конструктивно няма инсталирани колани на задните или предните седалки, водача не подлежи на санкция.Много мой приятели са си махнали коланите на колите, голям цирк е като ги спре катажия, почват да му обясняват че нямат колани и нищо не може да им пише, тези от който не знаят тази дупка в закона, си отварят правилника за движение по патищата и се зачитат и там откриват че найстина е така след което ги пускат.Ако нямаш колани и си ги махнеш няма кво да ти пишат щото реално колан нема ка да си сложиш като няма. :deal Просто да го знаете в закона в :drunk сичко си пише!

трябва да си много прост за да го направиш.

Потребителски аватар
onion
R.I.P
Автомобил: Passat B3 1800 mono
Двигател: ABS 92

Мнениеот onion » Пет 23 окт 2009 16:28

Аз съм ЗА , но да не е на акция, а постоянно. Моята съпруга се вози при детето отзад само с колан. Няма хъката мъката. Нейния живот ми е по-ценен от това да кажа на някой "Абе кви колани при мене беее , аз лииии". Спирали са ме преди месец и нещо на околовръстното, късно вечерта. Идва до колата и какво да види - детето в столче , с колани, жената до него , и тя с колан, аз разбира се с колан. Без да ми каже нито дума само махна в стил: "Аре бегай, еб@си примерния дето си , немаш ли некой лев излишен и аз деца храня." :)

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Пет 23 окт 2009 17:09

onion написа:Аз съм ЗА , но да не е на акция, а постоянно.

много правилно.
И много се опулих като прочетох темата до тук - какво като нямате колани фабрично - ами сложете!!!!! Къде ви е отговорността за живота на хората, които возите????? Или само да не ме глобят - само за това мисля. Странно племе сме, брей :screwy Мислим само как да изклинчим, да се измъкнем, да сме най-хитрите - видиш ли ги ония тъпаците, примерни, с колани карат - луди.
А вие като се качвате в колата и като качвате в нея друг - за какво най-напред мислите? За патрулките и как да не ви гепят или за вашата отговорност на пътя, отговорност и за хората във вашата кола?

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Пет 23 окт 2009 17:15

Поредната простотия колани на задните седалки, а тези автомобили, които нямат отзад колани кво праим тогава тогава? Сезал и връзваме човека за седалката.
Още малко и глоба за незастопорен багаж в багажника на колата :twisted: :screwy

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Пет 23 окт 2009 17:24

velinsl написа:Поредната простотия колани на задните седалки, а тези автомобили, които нямат отзад колани кво праим тогава тогава? Сезал и връзваме човека за седалката.
Още малко и глоба за незастопорен багаж в багажника на колата :twisted: :screwy

Аз бих казала че си поредния безотговорен простак на пътя

Последна промяна от Aneto на Пет 23 окт 2009 17:29, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Пет 23 окт 2009 17:28

копирано от ауди форума:

Челен сблъсък: след 0,7 секунди настъпва покой

Френски специалисти са изградили детайлна картина на протичането на челно сблъскване на автомобил, движещ се с 90 км/ч. То трае седем десети от секундата:

• Първа десета: Автомобилът се блъска в препятствието . Предните части се смачкват. Започва деформация и на частите между предната решетка и блока на двигателя. Тялото на водача полита напред със сила 170 килограма на сантиметър.

• Втора десета: Предният мост и двигателя вече достигат преградата на купето. Задната част на автомобила още има по-висока скорост от предната , затова започва да се деформира купето и рамата. Теглото на водача се увеличава на 420 кг и продължава да се движи напред и нагоре с увеличаваща се скорост. Краката му вече са счупени от ударите в педалите или от смачкването на пода на купето и са отхвърлени назад, като преди това връзките им към тялото са скъсани.

• Трета десета: Тялото на водача де откъсва напълно от седалката. Гърдите му се удрят в кормилото.

• Четвърта десета: Предната част на автомобила вече е смачкана около 60 сантиметра , а задната продължава да се движи със скорост около 60 км/ч . Блокът на двигателя влиза в купето , а задната част се повдига нагоре във въздуха.

• Пета десета: Тялото на водача, поради кинетичната енергия, тежи вече тон и половина и продължава движението си напред и нагоре със сила 20 пъти по-голяма от земното притегляне. Кормилото разкъсва кръвоносните съдове и белите дробове. Ако то се счупи , кормилната колонка причинява още по-тежки травми. / При челен удар със 100 км /ч човешкият черен дроб, който тежи 1,7 кг, придобива кинетична енергия , равна на 46,7 кгс /килограма на сантиметър/; сърцето, което е 300 грама - 8,4 кгс, а мозъкът от 1,5 кг достига натоварване 42,5 кгс. При това връзките на тези органи към тялото се разкъсват.

• Шеста десета: Подът и купето продължават да се нагъват в средата . Водачът вече е мъртъв. Главата му се е разбила в предното стъкло и рамката на тавана.

• Седма десета: Задната част на автомобила вече не се движи. Автомобилът е напълно разрушен. Водачът и пътникът до него са мъртви от тежките травми.

Данните са предоставени от МВР, дирекция “Пътна полиция”, която започва кампания за използване на обезопасителни колани.

Ако при скорост 40 км/ч автомобилът се удари в дебело дърво, на практика той спира само на разстояние, равно на смачкването на купето - около 50 см, сочат още от там. Водачът и пътниците в този момент биват отхвърляни от инерцията напред със сила, 12 пъти по-голяма от собственото им маса. Тя не може да бъде неутрализирана с подпиране на ръцете върху волана или арматурното табло. При такъв удар, ако е без поставен предпазен колан, водачът счупва волана и кормилната колонка с гръдния си кош, пътникът до него бива изхвърлен с голяма сила към предното стъкло и рамката над него, където си разбива черепа.

Ето какви травми получават онези, които не са били с поставени предпазни колани по време на катастрофата и другите - които са ги ползвали:

• От неползващите коланите 86 % са получили различна степен сътресение на мозъка /срещу 21 % от ползващите ги /.

• Само 7,8 % от използвалите коланите са получили наранявания на главата, гръдния кош и гръбначния стълб, като останалите травми са леки , а при водачите, които не са използвали колани 47 % са получили множество счупвания на ребра, 32 % - наранявания на гръбначния стълб и шийните прешлени , над 50 % - множество порезни рани и удари по главата.

• При пътниците без колани , освен комоцио, 53 % от травмите са счупвания на костите на носа, на челюстта, скалпиране на темето , порезни рани по лицето и др.

• Сред ползвалите обезопасителни колани водачи и пътници почти не са регистрирани случаи на счупване основата на черепа, като тъкмо това нараняване е основна причина за смъртните случаи при неползвалите колани. Освен ползването на коланите, важно съпътстващо условие е автомобилът да има предпазни възглавници на облегалките на предните седалки, които предотвратяват т.нар. “камшичен удар”, който чупи шийните прешлени.

Изследвания на Европейския съвет за безопасност на транспорта показват, че всяка година в Европа благодарение използването на обезопасителни колани се спасяват от смърт над 11500 души, попаднали в пътни катастрофи.

Проучвания на Министерство на транспорта във Великобритания показват, че от 565 души, загинали при пътни катастрофи, 300 е могло да оцелеят, ако са били поставили предпазните колани. В Швеция, където коланите се ползват от 92 % от гражданите, 40 % от загиналите в момента на катастрофата са били без поставен предпазен колан.

В момента в България обезопасителните колани се ползват от около 85 % от водачите и пътниците на предни седалки при пътувания извън населените места и от около 65 % - в населени местасочи полицейската статистика. Практиката в страната коренно се различава от тази в развитите европейски държави, където обезопасителните колани се ползват от близо 95 % от пътуващите на предни седалки в автомобилите и от 85 % на задните седалки./

Потребителски аватар
ilkomuhata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ilkomuhata » Пет 23 окт 2009 18:14

Aneto написа: Къде ви е отговорността за живота на хората, които возите?????

Еми като ме знае какъв съм да не се качва при мен да си ходи пеш mhihi .Аз не слагам колан и не се хваля с това :oops: .Според мен не трябва да е задължителен колана.Който иска да си кара без колан който иска да си го слага,а дали ще съм с колан и ще карам като луд и мога да убия някой или без е все едно

Потребителски аватар
BeckoTDI
Автомобил: VW Touareg-Audi Coupe-VW Golf 3
Двигател: BPE-ABK-AAZ

Мнениеот BeckoTDI » Пет 23 окт 2009 18:27

Коланите ми не са срязани отзад, който иска да си ги слага, но няма да тръгна на сила да връзвам някой. Всеки носи отговорност сам за себе си, личен избор е дали ще си с колан или не. Друг е въпроса, че аз винаги съм с колан, дори и да се возя отзад в някоя кола, но просто това е моя избор, не си слагам колана заради КАТ :talk:

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Пет 23 окт 2009 18:45

BeckoTDI написа:Коланите ми не са срязани отзад, който иска да си ги слага, но няма да тръгна на сила да връзвам някой. Всеки носи отговорност сам за себе си, личен избор е дали ще си с колан или не. Друг е въпроса, че аз винаги съм с колан, дори и да се возя отзад в някоя кола, но просто това е моя избор, не си слагам колана заради КАТ :talk:

обаче като те спрат глобяват шофьора и пътника mhihi mhihi
ще плащаш ли глобата на шофьора затова че си без колан mhihi mhihi

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Пет 23 окт 2009 18:48

Добре, разбрахме, че на определени потребители с предишните постове хич не им пука за здравословното състояние на пътниците отзад в автомобила, който шофират.
На други пък не им дреме и за околните, извън автомобила им. На трети - и за самите тях си.
Четвърти - съчетават всичко от първите три.
Но проблемо, амигос. Уважавам личната свобода и пълния егоцентризъм.

Но точно от гледна точка на егоцентризма, аз да запитам, как ще се почувствате, когато пътник отзад и без колан вкара МОЩНО и двете си колена в бъбреците ви при евентуален инцидент, след като всеки си решавал сам ОТЗАД дали да си сложи колан? А?

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 23 окт 2009 18:51

В Швеция, където коланите се ползват от 92 % от гражданите, 40 % от загиналите в момента на катастрофата са били без поставен предпазен колан.
Хм,това означава че 60 процента от загиналите са били с поставен такъв :?: Статистиката,таковата,е за едни майка за други мащеха...

Потребителски аватар
IvanMan
джедай
джедай
Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
Двигател: CRLB

Мнениеот IvanMan » Пет 23 окт 2009 18:52

крайно време е да ни вкарат в час и да се спазват законите, надявам се че по този начин ще намалеят катастрофите и смъртните случай.

Потребителски аватар
vaso18
T.N.T.
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaso18 » Пет 23 окт 2009 18:53

ами аз като нямам закопчалки :lol: отзад ще ги карам да си ги държат добре че по принцип не возя отзат :)но като се наложи все пак затова са сложени тези колани не да събират прах
катастрофите няма да намалеят от това че хората си слагаг коланите колега :(

Потребителски аватар
shi187
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shi187 » Пет 23 окт 2009 20:05

За предните седалки добре, но за задните, те т'ва немога да го разбера. Аз принципно когато съм пътник на задна седалка не слагам колан, макар, че знаех за този закон, и че е задължително поставянето му дори и на задните седалки.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”