Проблем със плафона

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
m_blade
Автомобил:
Двигател:

Проблем със плафона

Мнениеот m_blade » Нед 25 окт 2009 17:28

Здравейте колеги.Днес си купих от тия диодните сулфидни крушки за плафона,слагам я аз и свети супер, допреди малко когато като запаля двигателя и започва да мига като блиц все едно съм в дискотека.Ако някой може да ми каже от какво може да се получава така ще съм му много благодарен!

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Re: Проблем със плафона

Мнениеот Haralampi » Нед 25 окт 2009 17:33

Аз мога - евтини, некачествени светодиодни крушки! 3 различни комплекта смених поради същата причина за няколко месеца (вкл на задния номер и габаритите) и накрая хванах и всичко в кофата и си сложих нормалните крушки. Писна ми да се занимавам с глупости и да хвърлям пари на вятъра.

Има колеги, които твърдят, че им изкарват и по повече... при всички положения обаче масовите светодиодни са пълни боклуци. Напрежението в колата все пак варира и в момента, в който тока през едно от диодчетата надмине максималния и пуфф и айде почва се мигането. Ако искаш такива, които да не горят потърси такива с ценеров диод например... те обаче са и на друго ценово ниво.

Моя съвет от опит е да не си даваш парите за тия глупости.

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Нед 25 окт 2009 19:46

Препоръчвам ти да провериш колектора на Алтернатора за износване/язвички/! :idea:

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Нед 25 окт 2009 19:48

pas1.8mi написа:Препоръчвам ти да провериш колектора на Алтернатора за износване/язвички/! :idea:

Не е от това колега... ако си върне нормалната крушка, ще види, че няма никакво премигване! Просто боклуци.

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Нед 25 окт 2009 20:08

колеги иначе има лампи които мигат като блиц ефекта и са със същия размер като тези на плафона и мигат мн бързо и гадно и не стават за осветление (абе селска газариика) аз си наредих 5бели диода,претурках ги малко със шкурка отпред за да ресеива светлината добавих по 1резисторче и свети супер

Потребителски аватар
pas1.8mi

Мнениеот pas1.8mi » Нед 25 окт 2009 20:17

Haralampi написа:
pas1.8mi написа:Препоръчвам ти да провериш колектора на Алтернатора за износване/язвички/! :idea:

Не е от това колега... ако си върне нормалната крушка, ще види, че няма никакво премигване! Просто боклуци.

Жичната лампа е инертна-естествено,че няма да мига! :wink:

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Нед 25 окт 2009 20:20

pas1.8mi написа:
Haralampi написа:

Жичната лампа е инертна-естествено,че няма да мига! :wink:

True. И въпреки това гаранция, че проблема не е в нищо извън калпавите китайски светодиодни крушки ;) При толкова други светодиоди (фабрични) по колата ми нищо друго не мига. А и диодните си издържаха някоя друга седмица и после изгарят (личи си дори кое диодче е потъмняло и свършило курса) ;)

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Нед 25 окт 2009 20:47

Haralampi написа:А и диодните си издържаха някоя друга седмица и после изгарят
колега нещо си се объркал диодите са мнго траини много по траини от тези лампи с нажежаемата жичка .мого ясно че диода ще почернее ако го вкл.на 12в не само ще почерне амиможе и да се отлпи главичката, и друго ценеровия диод се използва за изправяне на голям ток ценеровия диод не свети

Потребителски аватар
pas1.8mi

Мнениеот pas1.8mi » Пон 26 окт 2009 9:37

zdravko_jett написа:
Haralampi написа:А и диодните си издържаха някоя друга седмица и после изгарят
колега нещо си се объркал диодите са мнго траини много по траини от тези лампи с нажежаемата жичка .мого ясно че диода ще почернее ако го вкл.на 12в не само ще почерне амиможе и да се отлпи главичката, и друго ценеровия диод се използва за изправяне на голям ток ценеровия диод не свети

Колега,изобщо имаш ли някаква представа от електроника?Според мен не!Ако целта ти е да трупаш мнения... :012: :mrgreen:

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Пон 26 окт 2009 9:44

pas1.8mi написа:
zdravko_jett написа:
Haralampi написа:мого ясно че диода ще почернее ако го вкл.на 12в не само ще почерне амиможе и да се отлпи главичката, и друго ценеровия диод се използва за изправяне на голям ток ценеровия диод не свети

...

Те тук си е прав колегата аз до сега ценеров диод да свети не съм виждал.

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Пон 26 окт 2009 10:13

pas1.8mi написа:Колега,изобщо имаш ли някаква представа от електроника?Според мен не!Ако целта ти е да трупаш мнения... :012: :mrgreen:
колега нещо не разбрах ако се обрищаш към мен .неми е цел да трупам мнения ако на тебе ти е това целта моята нее и друго разбирам от електроника и това съм завърил

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 26 окт 2009 10:21

За тези, които явно не са достатъчно досетливи и не ме разбраха или не опитаха да помислят малко повтарям още веднъж в дълбоки подробности:

1. Никой не е тръгнал да връзва светодиод на 12V. :screwy Светодиодите работят на напрежение от около 3-3,5V (типично 3,4V), като то не е фиксирано, а в някакъв интервал, като той зависи от цвета на светодиода! По тази причина най-простоватите крушки за автомобили от светодиоди са с 4 светодиода вързани последователно. Не е случаен и факта, че масово на пазара автомобилните светодиодни крушки са синкави (около 7000 или 8000 К)... :idea: Те позволяват напрежение от около 2,5 до 3,7 V и по този начин са удобни за целта (въпреки, че не изглеждат добре)

2. Освен номинално напрежение, всеки светодиод има и номинален ампераж и съответна крива. Приложил съм една такава типична крива за по-нагледно. И какво става когато протичащия ток надхвърли максималните 25-30 mA ??? Светодиода ГОРИ! И точно в това се състои проблема! ДА - светодиодите са много по-дълголетни от обикновена крушка, НО вързани на константно, правилно напрежение :idea: :idea: :idea: Такова в един автомобил обаче не може да се гарантира! Всеки знае, че напрежението варира леко между 12 и 14V, понякога дори и повече!

3. И тук на въпроса за ценеровите диоди. Разбира се, че те не светят :063: Но на който знае за какво служат, очевидно нямаше да му дойде на ум, че светят :idea: Ценеровия диод осигурява константно напрежение след себе си. Използва се именно за стабилизиране на напрежението. ZD3 непример подсигурява напрежение от 3V по веригата след себе си като по този начин в конкретния случй предотвратява повишаването на тока до критични стойности през диодите и тяхното изгаряне. Такива крушки (със ценерови диоди) се продават, но се намират трудно и струват повече от 5лв за 2!

zdravko_jett написа:колега нещо си се объркал диодите са мнго траини много по траини от тези лампи с нажежаемата жичка .мого ясно че диода ще почернее ако го вкл.на 12в не само ще почерне амиможе и да се отлпи главичката, и друго ценеровия диод се използва за изправяне на голям ток ценеровия диод не свети

Ценеровия диод "изправя голям ток" така ли????????????? :banghead: :banghead: :bowdown :bowdown :bowdown :063: :063: :063:

zdravko_jett написа:
pas1.8mi написа:разбирам от електроника и това съм завърил

:horror: Браво родинке!! Какви вишисти вадиш само! :bowdown Небесата да пазят България !!!! :bishop Колко плати за дипломата?
Прикачени файлове
led007.jpg
led007.jpg (5.92 KиБ) Видяна 766 пъти

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Пон 26 окт 2009 11:26

Haralampi написа:Браво родинке!! Какви вишисти вадиш само! :bowdown Небесата да пазят България !!!! :bishop Колко плати за дипломата?
колега ти ако си купуваш дипломата аз не(браво родинке какви идиоти си родила да си купуват дипломите) и ако искаш пробваи да навържеш там колко диода искаш последователно и подаи повече от 12в така че да изгори единия и да видим дали ще получиш блиц ефекта също така има и мощни ценеи. ценеровия диод колега не е съпротивление тои работи със съпротивление,ценера гори

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 26 окт 2009 11:53

zdravko_jett написа:
Haralampi написа:Браво родинке!! Какви вишисти вадиш само! :bowdown Небесата да пазят България !!!! :bishop Колко плати за дипломата?
колега ти ако си купуваш дипломата аз не(браво родинке какви идиоти си родила да си купуват дипломите) и ако искаш пробваи да навържеш там колко диода искаш последователно и подаи повече от 12в така че да изгори единия и да видим дали ще получиш блиц ефекта също така има и мощни ценеи. ценеровия диод колега не е съпротивление тои работи със съпротивление,ценера гори

Блиц ефекта не се получава от последователно навързани светодиоди, а от другата, често срещана грешка - 2 успоредно вързани диода на едно съпротивление :idea: Два светодиода никога не са абсолютно еднакви, камо ли евтините ;)

Господин електро-инженер mhihi а къде съм написал, че ценеровия диод е съпротивление :?: :lol: Или опитваме да замажем лафа, че какво беше... Ценеровия диод "изправя голям ток" :applause: :applause:
Единственото нещо дето "изправя" ценеровия диод в твоя случай е хората на крака за дълбок поклон пред дипломата и самочувствието ти!

сраммммм mhihi Кажи поне в кой университет те научиха да "изправяш" "голям ток" със ценеров диод mhihi

P.s.Сега е момента да млъкнеш за да не се излагаш повече

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Пон 26 окт 2009 12:39

колега ти с голям дървен философ някой казвал ли ти е . и не съм казал че имам самучувствие господин везанико винаги занеш всичко. господин компетенция

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”