КАТ прави хайка за колани на задната седалка

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Re: КАТ прави хайка за колани на задната седалка

Мнениеот Дашо » Пон 26 окт 2009 13:12

maxpayne написа:
kossel написа:Дразни ме че е задължително поставянето на колан, все пак е лично предпазно средство, всеки само може да си реши защо да се ограничава свободата ?!

Не може всеки сам да си реши, защото огромния процент от хората са идиоти. А иначе нашата страна следва европейските предписания за безопасност.

Много си прав...!!!
Като не става с добро, с лошо ще стане ...

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 26 окт 2009 13:42

Дашо написа:
maxpayne написа:
kossel написа:Дразни ме че е задължително поставянето на колан, все пак е лично предпазно средство, всеки само може да си реши защо да се ограничава свободата ?!

Не може всеки сам да си реши, защото огромния процент от хората са идиоти. А иначе нашата страна следва европейските предписания за безопасност.

Много си прав...!!!
Като не става с добро, с лошо ще стане ...

колана вече не е право на личен избор поради една основна причина - интереса на застрахователите, автомобилни производители и тн. Всичките тези хора имат интерес от финансов, имиджов и тн характер, при евентуално ПТП ти да не се гътнеш (някъде на предпоследно място е и чисто социалния интерес на държавата: по-малко жертви). Тъй като изброените до тук са все от ГОЛЕМИТЕ, техния интерес се превръща в закон, с който закон се регламентира правото ти на свобода в дадената общност/държава.

Потребителски аватар
Gal
Автомобил: МК7
Двигател: DCYA 2018

Мнениеот Gal » Пон 26 окт 2009 15:35

R@do написа:и на мен ми е интересно ка се процедира с 4тия пътник при 2 колана?

Що ли така и аз не съм забелязала да имам трети колан отзад :lol:
Колата ми не е от "витрина",ама е от магазин. И не ще да е имало никога.
Стана ми също много интересно тоя Умник Костов кво беше нарисувал сутринта...не разбрах твърде при трима отзад как беше вързан средния :lol:
Сега ще взема книжката или ще потърся пдф-а да видя кво мнение има немеца за броя колани отзад.

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Пон 26 окт 2009 15:36

И кое по-точно ограничава правото ми на свобода или личен избор в дадена държава? Единственото което може да ограничи човек според мене е в главата. Нито е скапаната държава, нито скапаните закони, нито застраховаталите... Нито пък особено ме интересуват техните интереси. :screwy Щом съм преценил, че за хората отзад е по-добре да са без колан значи е така. Пък ако има кой да ме убеди, че не е точно така в дадените условия в които шофирам нека ме убеди. :drunk Ама няма да стане с глоби, проверки и т.н. :screwy

Като следва европейски правила и незнам какви глупости, дето толкова пишете и защитавате, защо няма една мрежа по магистралата? Защо няма една мрежа по балканските пътища? Защо няма мантинели по балканските пътища? Или може би европейските правила за незнам си какво важат само за пред някой хора, които се движат точно и само, и единствено по новопостроени 50км. магистрали за да видят колко сме били "напреднали"... :?: :roll:
А на някой да му се е случвало колата да полети от паднал камък право към реката и то на Е79 дето го водят уж като магистрала от незнам си колко години? :?: Щото на мене да! :!:
А кажете господа спецялисти по безопастността, как се реагира в такава ситуация, особено пък ако се озовете в струма с 5 човека в колата и колани отзад? :?: Тука важат ли еропейските дрън, дрън та пляс правила и мрежи и т.н. за безопасност или тука си важат наще правила? :roll:

Последна промяна от black` на Пон 26 окт 2009 15:50, променено общо 4 пъти.

Потребителски аватар
actros1846
Автомобил: AUDI A4 B5 1.9 TDI Avant Facelift
Двигател: AFN 1999

Мнениеот actros1846 » Пон 26 окт 2009 15:38

Коланите отзад са 3 :012: третя е под седалката търесете си го хубаво. Нали повечето ни коли се водят 4 + 1 няма как да са само 4 колана :screwy

Потребителски аватар
Prodriver
Автомобил: VW Polo VW 1300
Двигател: AEE 1996 AB 1971
Контакти:

Мнениеот Prodriver » Пон 26 окт 2009 15:50

Подкрепям акцията на 100%.Мойте колани на задната седалка са си извадени и чакат само някой да ги сложи,но уви никой не ги слага(както и аз самия като се возя при някой отзад) :oops:
Искам само да вметна,че имаме Жигула 1987г. и си има фабрични колани на задната седалка :!: Така че ми е много чудно как тоя дръгел има а примерно някой Голф 2 "уж" няма фабрични колани :?:

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пон 26 окт 2009 15:53

black` написа:И кое по-точно ограничава правото ми на свобода или личен избор в дадена държава? Единственото което може да ограничи човек според мене е в главата. Нито е скапаната държава, нито скапаните закони, нито застраховаталите... Нито пък особено ме интересуват техните интереси. :screwy Щом съм преценил, че за хората отзад е по-добре да са без колан значи е така. Пък ако има кой да ме убеди, че не е точно така в дадените условия в които шофирам нека ме убеди. :drunk Ама няма да стане с глоби, проверки и т.н. :screwy

Държавата няма нужда да те убеждава, тя директно наказва. Все пак, за по-добър PR, със съдействието на много институции, държавата настойчиво предупреждава за неприятните здравословни последици от неслагането на колан, като цитира статистики, научни факти и т.н.

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Пон 26 окт 2009 16:00

И да наказва все тая. Аз описвам реална случка преди няколко години 21 век в която нито ме интересува държавата, нито с колко ме е наказала. Важното е единствено, че водача може да предприеме адекватни действия спрямо пътниците отзад в такива ситуации. Още повече защото отзад обикновено возя хора, които никога нито са карали, нито се возят толкова често и е напълно реално да изпаднат в шок и да не реагират воъбще. :| Ето защо едва ли някога ще карам хората отзад да си слагат колани. :wink:
Пък и както знаете ние в тая държава не попадаме нито в световните статистики нито дори в африканските и бушменските. Така чееее.... :drunk :Mr Green Fun
Само да ви попитам кой ще дойде да вади жертвите с колани отзад като ми се случи пак? Щото не вярвам да е за пръв и последен път по наще европейко "обезопасени" пътища? :roll:

Потребителски аватар
Gal
Автомобил: МК7
Двигател: DCYA 2018

Мнениеот Gal » Пон 26 окт 2009 18:01

actros1846 написа:Коланите отзад са 3 :012: третя е под седалката търесете си го хубаво. Нали повечето ни коли се водят 4 + 1 няма как да са само 4 колана :screwy

разглобих половината кола и наистина са 3 :) но третия е само за през корема :lol:
това е рисувал сутринта Умник Костов...изясни ми се :lol:

Потребителски аватар
leavon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот leavon » Пон 26 окт 2009 18:06

Според мен слагането на колани не трябва да бъде задължително. Всеки е свободен сам да прецени дали му се живее или не. Слагането на колани трябва да е силно препоръчително и това трябва да се натяква с видеоматериали, билбордове и всякакви други нагледни материали - по възможност по-шокиращи. Неслагането на колан може да има ефект единствено на този, който не го е сложил. Това не може да навреди по какъвто и да било начин на друг участник в движението. По-скоро съм съгласен да стане задължително използването на съответни гуми в зависимост от сезона, защото тогава колата става опасна за другите участници. Или, например, строгото следене на техническото състояние на автомобилите, начина на движение на колоездачи и мотористи и още много други такива неща. Пушенето също е вредно за здравето, и то не само за самия пушач, но никой не го забранява, а се допуска като право на личен избор.

Потребителски аватар
steli
Автомобил: Голф2
Двигател: ЕZ 1989

Мнениеот steli » Пон 26 окт 2009 18:15

Моя дъргел няма фабри4но задни колани.Няма никъде отзад дупки нито по корите нито някъде от долу за захващане на колани.Ко праим сега :dontknow:

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пон 26 окт 2009 18:33

Някой да има впечатления вече как се провежда прословутата акция?Що си мисля че всичко дето носи шапка и палка си е зарязало останалите преки задължения и се е заложило по малките квартални улички,където е единственият шанс да забележи овреме имат ли колани отзад или нямат и да успее да спре колата?С това как допринасят за безопасността-убийте ма не знам :screwy

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Пон 26 окт 2009 19:01

black` написа: Ето защо едва ли някога ще карам хората отзад да си слагат колани. :wink:
...

Колега, но нали се сещаш, че никой няма да дойде и насила да те накара да сложиш коланите. Спират те веднъж, взимат ти парите и 8 точки, така още няколко пъти и си готов ;) :beer
Дълбоко в манталитета на българите е заседнало разбирането, че всеки може да прави каквото си ще, но надявам се да зачестят случаите, в които държавата да покаже, че определените правила трябва да се спазват (макар че ще мине доста време, но все от някъде се почва)

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Пон 26 окт 2009 23:33

Следя темата от пускането и, чета постоянно мнения и нищо не разбирам. Колкото повече чета,толкова повече се засилва мнението ми че е малка глобата за несложен колан . Някои си там щял протест да прави, друг щял да ги махне отзад, трети не се съгласявал. Абе кой ви пита бре тигри? Това е закон, тои се спазва. С него не може и не трябва да се заигравате за пазарлъци! Слагането на колан било въпрос на личен избор :beat_butt2 Това от къде го прочетохте ми е интересно? Демокрация не значи свободия. Ако беше въпрос на избор, част от колите щеше да излизат от завода без колани понеже собствениците които са ги платили така са решили, а коланите щеше да се предлагат като долълнителна опция към колата. От десет кладенеца вода се вади и се носи, само и само колани да не слагат.

Извинявам се ако някои се засегне, нищо лично!

Респект

Последна промяна от joromnt на Вто 27 окт 2009 0:47, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 27 окт 2009 0:32

Малко закони
Чл. 139. (1) Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат:
1. технически изправни;
2. с размери, маса и натоварване на ос, които не надвишават нормите,
установени от министъра на регионалното развитие и благоустройството, и с товари,
които не представляват опасност за участниците в движението;
3. (нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) обозначени със
съответните опознавателни знаци.
(2) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Движещите се по пътя три- и четириколесни
моторни превозни средства се оборудват и със:
1. обезопасителен триъгълник;
2. аптечка;
3. пожарогасител;
4. светлоотразителна жилетка.

Нещо за колани...не пише май :)
Чл. 137а. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Водачите и пътниците в моторни
превозни средства от категории M1, M2, M3 и N1, N2 и N3, когато са в движение,
използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са
оборудвани.

(2) Могат да не използват обезопасителни колани:
1. бременните жени;
2. лицата, чието физическо състояние не позволява използването на
обезопасителен колан;
3. водачите на таксиметрови автомобили, когато превозват пътници в рамките
на населеното място;
4. инструкторите - при управление на автомобила с учебна цел.

Ерго,ако коланите са демонтирани,автомобилът е необорудван с такива.Някой юрист да ме поправи,моля :Mr Green Fun

Има в ППздвп един
Чл. 10. (1) Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке е технически
неизправно, ако има някоя от следните повреди или неизправности:
д) за автомобилите, за които са предвидени, липсват или са повредени обезопасителните
колани или елементи за тяхното закрепване;

Обаче за кои автомобили са предвидени?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”