Сервизиране на Passat B5

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
hhumpff
Автомобил:
Двигател:

Сервизиране на Passat B5

Мнениеот hhumpff » Нед 25 окт 2009 13:19

Здравейте на всички!
Дойде време и аз да се похваля с "нова" кола ;) , а именно Пасат 5, 2000г., 1.8, 92KW.
Поради факта, че колата е нова само за мен, посещението на сервиз беше задължително. Посетих такъв в Плевен, "Автотехника-ПМ. Диагнозата там беше:
- Нови накладки (смятам да сменя и четирите)
- Смяна на спирачната течност (тук аз ще добавя и промивка на системата)
- Смяна на гарнитурата на клапаните
Освен тези ремонти имам намерение да сменя и задължителните ремък, ролки и масло, а тъй като зимата започва ще сменя и антифриза.
Молбата ми към всички "колеги" във форума (вече мога да Ви имам за такива, с Ваше позволение, разбира се), е да ми препоръчате марка и производител за посочените по-горе консумативи. Благодаря на всички отзовали се предварително!

Потребителски аватар
bobich
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBAB

Re: Сервизиране на Passat B5

Мнениеот bobich » Пон 26 окт 2009 10:52

Честито колега,
Накладки - Текстар,
Спирачна течност - ДОТ 4 (марка не мога да ти пропоръчам)
Антифриз - червен за ВАГ,
Ремъци - Гейтс,
Ролки - Ина,
Масло - Кастрол 5w 40 (от колегата ACE-castrol) - viewtopic.php?f=48&t=158576&hilit=castrol

Успех :lol:

Потребителски аватар
hhumpff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hhumpff » Сря 28 окт 2009 12:34

А по принцип гарнитурите имат ли някаква марка, или параметри като дебелина и т.н.?

Потребителски аватар
bobich
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBAB

Мнениеот bobich » Сря 28 окт 2009 15:54

За гарнитурите не се сещам за съвет защото не съм сменял, но като питаш в магазина ще ти кажат, а там е важно само да са маслоустойчиви (поне според мен).

Потребителски аватар
hhumpff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hhumpff » Чет 29 окт 2009 10:10

Здравейте отново!
Вчера питах за накладки в един магазин и ми препоръчаха АТЕ пред Текстар, защото били по меки и без метални стружки. Цената обаче малко ме смути. Не знам дали е висока или е добре, просто защото нямам поглед върху този пазар.
предни с датчик - 145лв.
предни без датчик - 119лв.
задни - 77лв.
Магазина е на вносител.
Добре ли е цената?

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Чет 29 окт 2009 22:34

Задните ми накладки са Ate - купил съм ги средата на 2007 за 58 (петдесет и осем) лева. Не ти ги препоръчвам - "музикални" са. Миналата година смених задните дискове, + предните дискове и накладки - цена за материали - 265 лв. Марката е DELPHI.

Потребителски аватар
borislav_mladenov
Автомобил: VW Passat B8
Двигател: 2_0 TDI 150

Мнениеот borislav_mladenov » Пет 30 окт 2009 9:23

Аз пък на пролетта смених накладките предни и задни и предните спирачни дискове. Марката е "Феродо" и с труда струваше към 300 лв. тази манипулация :roll:

Потребителски аватар
mchudomirov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mchudomirov » Пет 30 окт 2009 11:03

Вчера сменях предни накладки - 80.75 лв - TEXTAR , директно от вносителя. По принцип цената е 95 лв , но в Сливен в представителя на VW има намаление за покупка над 50 лв - 15%. Така че който му трябва нещо и е от тук да знае :). Задните бяха на 50 лв , но аз не купих понеже моите са добре.

Иначе за колегата съставил поста , смяна на всички ремъци и ролки + свещи + работа - 700лв.

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Нед 01 ное 2009 11:31

gr_kanev написа: Марката е DELPHI.

няма много добри коментари за тая марка ,но пък е една от най евтините на пазара
:beer

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 01 ное 2009 11:40

Всички като си купите кола забравяте да и погледнете и обслужите климатика :Mr Green Fun
Обслужване - на 2 години - състои се в смяна на маслото на системата,допълване на фреон - средна цена за В5 и В5.5 - 30-40лв .
Преглед на перките и наляганията на системата - безплатно е при обслужването.
Иначе....ще берете ядове после :)
Проблем на В5 и В5.5 е ел.перка на радиатора отпред.Не води до прегряване на двигателя,но създава много сериозни ядове при климатичната система понеже фреона се прегрява.Средна цена на въпросната ако е повредена от 150 до 350лв според марката.
Обръщайте внимание и на тези работи и се интересувайте дали е обслужван климатика от предишния собственик и кога.
В този случай понеже сега вече е зима и той почти не се ползва - напроелет му е време да се погледне ;)
Успех с колата и честито!

dekotd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dekotd » Нед 01 ное 2009 18:44

Здравей колега,и честито.на пролет сменях задни накладки "текстар" бяха 50 лв,ама с отсъпка,а гарнитурата е 45лв,но марка не си спомням каква беше.успех.

Потребителски аватар
hhumpff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hhumpff » Пон 02 ное 2009 11:29

zfa159 написа:Всички като си купите кола забравяте да и погледнете и обслужите климатика

Абсолютно си прав колега, но именно поради факта че сега не е сезона на климатика, го отлагам за по нататък.
Като прегледах цените и като сложа и труда, едно 700-1000 лв. не ми мърдат. Така че ще трябва да отсроча някои обслужвания. Посочените в началото на темата сервизни намеси са най-наложителни и нетърпящи отлагане към момента.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 02 ное 2009 19:31

hhumpff написа:
zfa159 написа:Всички като си купите кола забравяте да и погледнете и обслужите климатика

Абсолютно си прав колега, но именно поради факта че сега не е сезона на климатика, го отлагам за по нататък.
Като прегледах цените и като сложа и труда, едно 700-1000 лв. не ми мърдат. Така че ще трябва да отсроча някои обслужвания. Посочените в началото на темата сервизни намеси са най-наложителни и нетърпящи отлагане към момента.

Е..поне виж дали работи...идея си нямаш ако има пробив във системата колко много влага ще влезе в системата до пролетта...а водата заедно с маслото на фреона образува корозионна смес и тръбите и радиаторите гният отвътре...та с тази цел е хубаво поне да се види какво е състоянието на системата когато се купува колата (работи ли,не работи ли,тече ли,не тече ли...е такива работи) понеже докаот му дойде времето може ремонта да е станал доста дебел ;)
Успех!

Потребителски аватар
hhumpff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hhumpff » Вто 29 дек 2009 0:20

Здравейте отново!
Да споделя за прогреса на сервизиране. Смених всички флуиди по колата. Спирачките са ок, фаровете са настроени. Остава ангренажния ремък(което е и най-серизното) и гарнитурата на капака на клапаните. Бих искал да попитам дали цените, които ми казаха в сервиза на VW са сравнително поносими или са death . Ето ги и тях:
Ангренажен комплект - 387лв.
Водна помпа - 179лв.(връщаш старата, получаваш рециклирана) или 318лв.(нова, задържаш си старата). Тук въпроса ми е може ли да спестя смяната на водната помпа и да си остана със старата, при това няма да има гаранцията за помпата, а гаранцията по принцип е 120000км или две години общо за целия ремонт (при положение, че едва ли ще мина повече от 30000км за две години).
Канален ремък - 46лв.
Обтяжна ролка - 203лв.(защо не е включена в компекта по-горе)
Ремък компресор - 41лв.
Ремък водна помпа - 26лв.
Гарнитура капак клапани - 54лв.
Труд включ. смяна на гарнитурата - 120лв.(тук цената според мен е ОК, защото си е доста разглобяване и доста ремъци).

Това са цените на фирмения сервиз.
Ако ползвам сервиза в които ми сменяха консумативите, труда ми е по-скъп - около 150-200лв., но всичко останало е в пъти по-евтино, като пак говорим за ремъци Гейтс и ролки ИНА. Веднага бих избрал този сервиз, защото изглеждат сериозни, но ме притеснява, че смяната е тежка поради факта, че се разглобява цялата предница на колата.

Колеги, какво ще посъветвате новобранеца? :)

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Вто 29 дек 2009 10:34

За фирмен сервиз е нормално. Но за половината пари можеш да минеш в друг сервиз, като частите са читави. Кой може да свърши работата - поинтересувай се в раздела с сервизите.

Върни се в “Passat”