За каква цена да спазаря климатика

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

За каква цена да спазаря климатика

Мнениеот drago_tr » Сря 28 окт 2009 17:17

Здравеите. Значи от един колега искам да му купя климатика от неговата кола и да го сложа на моита.Обаче нито тои знае колко да иска нито аз знам за колко да се пазаря. И двете коли са пасат В3 1990 1.8Мi RP мотор.Вие как мислите...коя е разумната цена? Идеята е прекарвам моито паско до неговото и прехварлям частите.Също може да ми кажете и за някои особенности относно климатика за които да внимавам,както и някоя схемичка,какво трябва да сваля за да не забравя нещо. :bowdown

Потребителски аватар
kacarov_dupnitsa
Автомобил: Ауди А6
Двигател:
Контакти:

Re: За каква цена да спазаря климатика

Мнениеот kacarov_dupnitsa » Сря 28 окт 2009 17:19

аз съм гледал климатици за пасаторчетата от 200-350 лева пълен комплект

Потребителски аватар
DIX^
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DIX^ » Сря 28 окт 2009 17:28

що не размените колите :mrgreen:

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Сря 28 окт 2009 17:31

:beer оная е ударена...близко е до акъла :screwy

petkow
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот petkow » Сря 28 окт 2009 17:50

Здрасти колега!
Към цената си сложи и услугата от майстор по климатици.Щото ще иска изпускане и ново зареждане.А като почнете да разглобявате,първо от НЕГОВАТА кола си прави сметка дали можеш твоята да я разглобиш и сглобиш отново със климатика.Това казано с усмивка.Успех!

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Сря 28 окт 2009 18:03

petkow написа:Здрасти колега!
Към цената си сложи и услугата от майстор по климатици.Щото ще иска изпускане и ново зареждане.А като почнете да разглобявате,първо от НЕГОВАТА кола си прави сметка дали можеш твоята да я разглобиш и сглобиш отново със климатика.Това казано с усмивка.Успех!

Е това е идеята....при условие че колите са от един клас...защо да не стане? Пък и това ме интересува...колко ще излезе цялата тая хамалогия :screwy :stll think: ..дали си заслужава или да си продължа карам така :drive...но определено ще ми трябва някои които да дава акъл и които знае за какво става въпрос :hmmmm до маистора смятам да опра само до зареждането. По скоро ме притеснява инсталацията.Дали много трябва да се преправя?.... :screwy

Гергин
Автомобил: Passat 4
Двигател: AGG

Мнениеот Гергин » Сря 28 окт 2009 19:13

Ти първо разбери с кой фреон е.
134 или r 12. Ако е вторият всичко се обезмисля и няма нужда да го сваляш.

Само пълненето ти с фреон е около 100лв. ако всичко е наред!!!

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 28 окт 2009 20:52

sasho07 написа:Ти първо разбери с кой фреон е.

М,че едни адаптивни дюзи и нов дехидратор и е в джаза...а това ще му струва под 100лв ;) ...за да мине на новия фреон...понеже дефакто цялото масло ще се източи и ще се подменят и всички О-пръстени по системата...а друг проблем системата да мине от 12 на 134 практически няма.
Под "климатик" зависи кой какво разбира понеже хората имат различни разбираня.За да насадиш въпросния на твоята кола трябва да си вземеш от другия следното :
-предния климатиен радиатор (кондензатор)
-водния радиатор (за кола с климатик е по-голям от твоя т.е. без)
-перките на водния радиатор (при теб е една - там ако е заводски трябва да са две)
-кожуха,който игреа ролята на въздухозаборник отпред пред радиатора - твоя е за малкия радиатор.
-компресора на климатика заедно с тръбите и маркучите,които са в предната част на автомобила.
-стойката за компресора заедно с прилежащите и ролки и т.н. според системата,по която се задвижва...понеже са 10-тина различни типа на едни и същи двигатели.
-клапанчето,което пуска и спира вакуума за клапаа за вътрешна циркулация и резервоара за вакуума от под левия калник.
После минаваш навътре :
-цялото климатично тяло от под таблото (заедно с вентилатора и частта с клапите понеже са различни)
-врътките за парното - и те са различни
-някое и друго реле от таблото с предпазителите и цялата инсталация,която е за климатика (може да се свали само с рязането на 2 или 3 жици ;) ).
100% има и още неща ама за момента не се сещам.
Това са ти необходимите неща,които трябват за да си монтираш климатика на твоята кола.
Оттам нататък имаш 100лв за пълнене на фреон с масло и оцветител за течове,20-30лв гумички по системата,дехидратор (задължително нов!) - 60-70лв,ако е била за стария фреон + 30-40лв за две адаптивни дюзи от дюзите за стария към новия.
Ако няма сам да си монтираш системата според зависи е и цената за монтажа на всичкото това.
Принципно не е никак лошо да имаш резерв понеже като тръгнеш да монтираш и да тестваш може да изпълзят нуждите от ремонт на някои неща - лагер на шайбата на компресора,гарнитури на компресора,течащи пресовки на маркучите,прецакани резби при разглобяването (много масов проблем понеже много колеги ги мажат с резбоосигурители...и аз незнам защо) и тем подобни.
Като цена - аз лично съм купувал всичкото това за един клиент на цена от 250лв...ама човека,който продаваше не знаеше какво значи "климатик комплект" и подскочи до тавана.
Иначе нормалната цена е около 350лв (компресора 2-ра ръка е 100лв,перките - 50-тина,водния радиатор заедно с климатичния - към 100 и то с късмет...а ти взимаш готова инсталация със всичко,готова за монтаж).
Успех!

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Сря 28 окт 2009 21:14

:bowdown много изчерпателно колега....сърдечно благодаря....но ме хвърли малко в размисъл :screwy..... мислех че ще е по-лесно :oops:...ще видя за колко ще спазарим климатика първо....ако е някоя абсурдна сума....ще продължа да си карам на отворени прозорци лятото

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Сря 28 окт 2009 21:51

drago_tr написа::bowdown много изчерпателно колега....сърдечно благодаря....но ме хвърли малко в размисъл :screwy..... мислех че ще е по-лесно :oops:...ще видя за колко ще спазарим климатика първо....ако е някоя абсурдна сума.

...ще продължа да си карам на отворени прозорци лятото
    Това е най разумното решение в случая :wink:

Гергин

Мнениеот Гергин » Сря 28 окт 2009 22:02

zfa159 написа:
    sasho07 написа:Ти първо разбери с кой фреон е.

М,че едни адаптивни дюзи и нов дехидратор и е в джаза...а това ще му струва под 100лв ;) ...за да мине на новия фреон...понеже дефакто цялото масло ще се източи и ще се подменят и всички О-пръстени по системата...а друг проблем системата да мине от 12 на 134 практически няма................

Успех!

Искам само да питам колко взимаш на 100гр. фреон?
    Къде го точиш този r 12? Ако воупще го точиш :lol: И за каква марка дехидратор говорм?

Питам без да се зяждам. Знаеш и можеш в пъти повече от мен еле пък за климатици :lol: :lol: Не съм виждал под 9лв. за 100гр. и масло под 20лв. Климатикът събира поне 800гр. да не кажа 1050гр. :beer

Жив и здрав и винаги ми е интересно да чета какво пишеш.

Потребителски аватар
    zfa159
    Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
    Двигател:
    Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 31 окт 2009 2:04

Никога не ми е било за цел да се заяждам с колеги от форума...все пак сме тук за да си споделяме.
    За стария фреон - нямам възможност да го събирам и обикновенно гледамд а взимам коли,които нямат фреон за преминаване от стария към новия.Съответно ако има някакъв ми се налага да го изпускам свободно в атмосферата...нямам въобще техника за него а не се и предлага понеже е забранен от доста години вече...както добре знаеш и ти. При такъв тип интвервенция така или иначе при демонтажа на климатика фреона ще се изпусне свободно...понеже няма как да отиде машина и т.н. до мястото,където е колата и съответно където ще се разглобява...пък и от удара ако е бил отпред вероятно радиатора е заминал и фреон няма.
    По повод цените - зареждам R134 на цена от 10лв за 100 грама ама маслото и оцветителя са безплатни.Т.е. примерно колата сбира 800 грама - 80лв заедно с масло и оцветител всичко.
    Ако колата идва само за профилактика с точи каквото има и се налив аколкото трябва.Заплаща се само разликата между източения фреон и налятия фреон,като минималната цена е 30лв понеже иначе не мога да си избия маслото и оцветителя.Примерно идва кола,която събира заводски 800 грама ама вътре има 400 - човека си заплаща 40лв и получава 400 грама фреон,ново масло и нов оцветител.Ако колата събира 800 грама и има 700 в нея цената 30лв понеже иначе с 10-те,които би трябвало да взема нямам как да си покрия само маслото,камоли оцветителя,технологичното време,работата на машината и т.н. и т.н.
    За дехидратора - аз ползвам само Valeo или лицензните им Vaico понеже цените не са им никак по-високи от на китайските на пазара - за Пасат В3 е около 70лв,за Голф 3 беше 57лв по спомен.Ама се чакат на доставка по 7 дни.Не съм имал проблеми с такъв досега а качеството им е на доста високо ниво.
    Принципно за да функционира добре една система,мината от 12 на 134 трябва да се спазва следното - на всеки 500 грама 12 се наливат само по 400 134.Т.е. ако системата е за 1050 грама 12 това значи около 800 грама 134.Понеже все пак е различен хладилен агент и наляганията и температурните му режими са други.
    За 100% ефект трябва да се смени и ТРВ-то ама то си е скъпичко а дефакто разликата,която може да се постигне с неговата смяна е от порядъка на 1-2 градуса,което е нищо в сравнение с инвестицията (самото ТРВ не е толкова скъпо ама за R12 е с резби а за 134 с конуси на тръбите....и трябва да се реже,заварява,прави...и става златно).
    Правил съм системи дори без да сменям дехидратора (изцяло под натиск от страна на клиента) и резултатите не са били никак лоши...ама си е въпрос на шанс какво му е състоянието...и е хубаво да си се смени понеже са ралзични за различните фреони пък и си е един своеобразен филтър за системата.
    Успех!

Потребителски аватар
    drago_tr

Мнениеот drago_tr » Съб 31 окт 2009 9:49

Колеги...като си направих сметката по-добре да си купя нова кола. Просто нямя смисъл 300 лева климатика,300 лева демонтаж и монтаж,и още 300(горе-долу за зареждане,гуми4ки,о-пръстени и бог знае още какво )но мисля 4е това си беше полезна темичка за охлаждане на страстите ако някои се е решил да прави такава интервенциа на такъв модел автомобил.Разбира се всеки преценява сам за себе си. Благодаря на всички за дискусията. : vw fen

Гергин

Мнениеот Гергин » Съб 31 окт 2009 18:02

Изчерпателен и точен както винаги.
    Един от малкото хора които знаят и споделят тук във форума с подробности.
    Жив и здрав.

Дано не се случва, но съм при теб за климатика. :lol:

jordanik
    Автомобил:
    Двигател:

Мнениеот jordanik » Нед 01 ное 2009 2:12

drago_tr написа:Колеги...като си направих сметката по-добре да си купя нова кола. Просто нямя смисъл 300 лева климатика,300 лева демонтаж и монтаж,и още 300(горе-долу за зареждане,гуми4ки,о-пръстени и бог знае още какво )но мисля 4е това си беше полезна темичка за охлаждане на страстите ако някои се е решил да прави такава интервенциа на такъв модел автомобил.Разбира се всеки преценява сам за себе си. Благодаря на всички за дискусията. : vw fen

Колега,много бързо се отказа от замисъла,а и цената изобщо не е толкова висока колкото ти я изкара.По скоро нещата са следните:цена на климатика+нов дехидрататор+нов фреон+нови уплътняващи пръстенчета и сумарно излиза не повече от 470-500 лева.Разбира се си остава хамалогията по свалянето и качването на частите от едната кола на другата,но за това не ти е нужен майстор ,а малко повече търпение и сръчност.Правил съм я интервенцията и изобщо не съжалявам,че съм се захващал,защото сега имам напълно сервизиран и отлично работещ климатик,а покрай него си сервизирах и парното/клапи и радиаторче/ :wink:

Върни се в “Passat”