ABS/EDS на МК3

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
racing_team_vidin
Автомобил: BMW E65 Sport Package
Двигател:

ABS/EDS на МК3

Мнениеот racing_team_vidin » Нед 01 ное 2009 20:00

Проблема е следния, след монтиране на абс-а на голф който е нямал АБС, не сработва, всичко е закачено където трябва, но при даване на контакт лампата не светва, нито цъкат релетата. През Ваг-ком не засича контролера, а е закачен.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Re: ABS/EDS на МК3

Мнениеот zfa159 » Нед 01 ное 2009 20:04

Закачил си отпред и голямата букса на акумулатора предполагам? И масите.
Хъм..за да не тръгва въобще явно няма захранване - здрави ли са му предпазителите по дебелите кабели,които го захранват?
Доколкото съм запознат допълнителни релета на бушониерата май не му трябват...ама не съм 100% убеден.
Виж в Аутодата на кой пин какво дават да има като захранвания и премери дали има всичките захранвания.Ако някое липсва виж къде отива кабела и какъв му е проблема.

Потребителски аватар
racing_team_vidin
Двигател:

Мнениеот racing_team_vidin » Нед 01 ное 2009 20:45

zfa159 написа:Закачил си отпред и голямата букса на акумулатора предполагам? И масите.
Хъм..за да не тръгва въобще явно няма захранване - здрави ли са му предпазителите по дебелите кабели,които го захранват?
Доколкото съм запознат допълнителни релета на бушониерата май не му трябват...ама не съм 100% убеден.
Виж в Аутодата на кой пин какво дават да има като захранвания и премери дали има всичките захранвания.Ако някое липсва виж къде отива кабела и какъв му е проблема.

на акумулатора няма голяма букса, а само два дебели кабела, който се свързват към клемите.
има допълнителни релета мисля 179 бяха. сега ще търся в датата за него.
АБС-а е Teves 4. Свален от Мк3 VR6 94"

Потребителски аватар
policevidin
Автомобил: VW Golf 3 Modificated
Двигател: 1.9TDI 1z+ 1996

Мнениеот policevidin » Пон 02 ное 2009 11:09

Ето и снимките от проблемният АБС/ЕДС
на първата от тях съм отбелязъл единствената букса от инстлацията (която си е сложена където трябва на W гнездото зад релетата и бу6оните) както и останалите странични кабелчета които и тях съм закачил както трябва.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

за сега само тези снимки имам но ако потрябват други кажете и ще направя.
Днес говорих с един от известните авто диагноститици тук във Видин и тои ми маза че няма причина да не работи или поне да цъкат релетата както и че кабела за диагностика не е задължително да се закача тои не играе решаваща роля в инсталациата.

Потребителски аватар
PASSAT
Автомобил: Passat B4
Двигател: AFN 1996

Мнениеот PASSAT » Вто 03 ное 2009 8:15

Здравейте колеги, ако разбирате немски погледнете тук, с повече не мога да помогна, защото не съм наясно с АБС-а. На една от снимките се вижда за какво е кабела по-горе дето сте писали че не се използва. На него се подава + при контакт (АСС). На една от снимките на линка се вижда черен с жълто - клема Х. :)

Поздрави и успех!

Потребителски аватар
racing_team_vidin
Двигател:

Мнениеот racing_team_vidin » Сря 04 ное 2009 21:53

Защо при опит да се свържа с контролера на АБС-а ми дава това
Изображение

ico001
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ico001 » Пет 06 ное 2009 21:22

на зелената букса са плюс при контакт и плюс от стоп машинката

Потребителски аватар
policevidin

Мнениеот policevidin » Съб 07 ное 2009 18:12

та на залената букса има 3 кабела (4)
1.синьо-бял (тя се закача на една разклонителна букса заедно с други две) да праз си на нея й се подава + при контакт но този кабел не идва от компа на АБС-а
2.сиво-черен (той треа да е за прословутата лампа за АБС но не свети,няма никакво напрежение на нея.)
3.черно-червен (той е за прекъсвача на педала за спира4ките) от 3 пин на зелената букса влиза един кабел който идва от компа... и излиза същия които се зака4а на прекъсвача (стоп светлини)
И абс-а така и не заработва.
по късно ще кача малко снимки с разяснения (мой) да си кажете мненията.

Потребителски аватар
policevidin

Мнениеот policevidin » Съб 07 ное 2009 20:54

Така, така от къде да започна?

Добре колеги,сега!
Днес проверих всичките кабели по цвят и място спрямо тази схема

1
2

всеки един кабел си отива там дето си е посочено в схемата по цвят и място, освен няколко.
Тези няколко са пин номер 49 на буксата на ЕКУто на АБС-а
Изображение
Който според схемата трябва да е черен кабел (който отива на помпата на абс-а), а той в деиствителност е виолетов който пак отива на помпата (от схемата по-горе),
а въпросният виолетов кабел който при мен е на 49 пин трябва да е на 31 пин на мястото на черния според схемата.Общо взето към помпата отиват 4 кабела кафяво-черен,червено-жълт,виолетовия и ЧЕРНИя който според схемата са обратно,
Буксата на абс помпата
Изображение

2. Проблем с кабелите е:
Въпросният кабел за прекъсвача на педала за спирачките (стоп светлити) на схемата е даден червено-бял а при мен на инсталацията е черно-червен (както на педала) но въпреки разликата в цветовене отива там дето е посочено от схемата. на ЕКУ-то на АБС-а пин номер 34.
3. Проблемен кабел, той според инсталацията на ТЕВЕС 20 отива към Букса "D" пин 7 от бушониерата на него също според инсталацията на ТЕВЕС 20 му се подава + при контакт. Като подам + и се получава раздвижване по системата (ако натисна леко педала на спирачката и подам + на кабела, МАЙН релето изщраква и след 5 сек. сзключва като същевременно на педала за спирачките се усеща някакво еднократно пукане подобно на АБС ефекта върху педала) и до там. Лампата изобщо не свети, при положение че нямам 2 датчика треа да свети постоянно.
Дано да не съм забравил нещо че вече ми е каша в главата.
иначе броя на кабелите от инсталацията съвпада с броя на кабелите от схемата както и цветовете (без кабела на прекъсвача за спирачките) но тои си е на същото място мам*** започнах да се повтарям.
и така както казват във филма досиетата Х "Истината е някъде там"

Буксата за управление на пътищата на спирачната течност (незнам как се казваше :oops: )
Изображение

ето и цветовете на кабелите:
Изображение

Изображение

Изображение
Това също е отпред до помпата:
Изображение
Тази е за педал позишън сензора
Изображение

казанчето за спир. течност:
Изображение

Потребителски аватар
policevidin

Мнениеот policevidin » Вто 10 ное 2009 15:37

Днес реших да свържа лампата за АБС според друга схема. Тоест на лампата не и подавам постоянен "-" и очаквам "+" от ЕКУ-то за АБС, а точно обратното на този крак който идва от букса Х 2 подавам "+" при контакт от същата зелена букса Х но не от 2 пин а от 4 там е "+" АСС,а от самият комп. се подава "-" при контакт. И какво да видия лампата засвети, подавам контакт лампата светва замижава 3 пъти (Маин) релето "79" изщраква, педала изпуква и паля като лампата продължава да свети не мига не гасне, е то си е нормално да не гасне все пак нямам 2 задни датчика. Миселта ми е, 'Е ли възможно това да е правелното свързване на лампата и тези 3 примижавания дали е 'ЧЕК' на системата????
бЛагодаря!

Последна промяна от policevidin на Сря 11 ное 2009 16:15, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
racing_team_vidin
Двигател:

Мнениеот racing_team_vidin » Вто 10 ное 2009 21:48

Ей, на 500км съм иначе да дойда да та изплюща, с тия твойте схеми, тоя път какво гледа- упътване за еърбеци за совалка mhihi

Само пиши по-разбрано, и аз пиша от едно подобие на комп. и натискам по 2 бутона, ма все пак :roll:
Няма нужда да ми "Багодариш" :lol:

Потребителски аватар
angelov.id
Автомобил: turan
Двигател: dizel 2007

Мнениеот angelov.id » Съб 14 ное 2009 16:44

policevidin написа:Ето и снимките от проблемният АБС/ЕДС
на първата от тях съм отбелязъл единствената букса от инстлацията (която си е сложена където трябва на W гнездото зад релетата и бу6оните) както и останалите странични кабелчета които и тях съм закачил както трябва.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

за сега само тези снимки имам но ако потрябват други кажете и ще направя.
Днес говорих с един от известните авто диагноститици тук във Видин и тои ми маза че няма причина да не работи или поне да цъкат релетата както и че кабела за диагностика не е задължително да се закача тои не играе решаваща роля в инсталациата.

Колега гледам ,че сте на ти с АБС. Имам един въпрос. Кое реле какво командва? Имам следният проблем когато температурата е под 10 градуса или над 20 абс работи нормално когато се променят температурите абс не работи :shock :shock :shock . Прегледах си реле 179 но нямаше никакви повреди.не зная за какво служи репе 79 и дали описаните от мен проблеми са от релетата. пАСАТ Б4 2000 СМ3. 115 КС.

Потребителски аватар
policevidin

Мнениеот policevidin » Съб 14 ное 2009 19:03

:roll: Незнам да има каквато и да е връзка температурата с АБС, освен ако нямаш проблем с някой датчик на колелата или по сервото. Когато не работи АБС-а лампата свети ли ???
И коя година е колата, представа какъв ти е АБС-а прилича ли на моя от снимките?
А относно реле 79 от него зависи всичко, то е главното при подаване на контакт то сработва и системата оживява, но на мен не ми се вярва да е от него.
Колко релета имаш
79 - Main relay (или командно реле)
179 - реле за АБС помпата
или
79 -- Main relay (или командно реле)
179 --реле за АБС помпата
179 -- CUT EDL

Потребителски аватар
angelov.id
Автомобил: turan
Двигател: dizel 2007

Мнениеот angelov.id » Съб 14 ное 2009 19:48

policevidin написа::roll: Незнам да има каквато и да е връзка температурата с АБС, освен ако нямаш проблем с някой датчик на колелата или по сервото. Когато не работи АБС-а лампата свети ли ???
И коя година е колата, представа какъв ти е АБС-а прилича ли на моя от снимките?
А относно реле 79 от него зависи всичко, то е главното при подаване на контакт то сработва и системата оживява, но на мен не ми се вярва да е от него.
Колко релета имаш
79 - Main relay (или командно реле)
179 - реле за АБС помпата
или
79 -- Main relay (или командно реле)
179 --реле за АБС помпата
179 -- CUT EDL

Да,когато не работи лампата ми свети.Другата аномалия която също се влияе от температура е когато запаля при сдуден двигател и ми светне лампата като покарам известно време и изключа и отново включа на контакт всичко се оправя.Абс е също като твоя, колата е В4 1995 година 115 кс. 2000см3. Имам две релета 79 и179 при мен се намират навътре зад основният блок с релетата. Сменил съм предни датчици замервал съм и четирете датчика при работещ и не работещ АБС.Сега при тези ниски сутрешни температури направо се кефя всичко си работи, даже нарочно съм тествал да спирам рязко и педала си рита.

Последна промяна от angelov.id на Съб 14 ное 2009 20:18, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
policevidin

Мнениеот policevidin » Съб 14 ное 2009 20:14

Ами да, при подаването на контакт първият път (при студен двиг.) ЕКУ-то отчита грешка и светва лампата, след като покараш изглежда проблема изчезва НО ЕКУ-то няма как да отчете това докато не си направи самодиагностика, а точно тази самодиа.... я прави когато подадеш на контакт. Тоест с по-прости думи, палиш грешката я има лампата свети ,караш малко (да речеме че проблема иде от някой датчик на колелата)
датчика заработва но зада огасне лампата и да заработи пак АБС-а треа да отнемеш контакт и пак да подадеш.
Твоят АБС най-вероятно щом е с 2 релета е само АБС без ЕДЛ. то разликата в инсталацията не е кой знае каква 1 букса повече отпред на сервото и 1 реле повече.
- пробвай с диагностика (ако ваобще някой успее да влезе в ЕКУ-то на АБС-а)
- ако не стане пробвай да напръскаш (зачистиш) с контактен спрей всички букси по сервото (сермофрена) и обърни внимание на датчиците точно те са изложени на най-суровите условия.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”