Относно релета АФН

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
the_tupan
Автомобил:
Двигател:

Относно релета АФН

Мнениеот the_tupan » Пон 16 ное 2009 17:42

Колеги, нормално ли е да загряват реле 109 или 18(не знам кое точно от двете).Някой има ли идея за какво служат? И сега сигурно ще задам много тъп въпрос... :oops: възможно ли е тия релета да издават звуци? От известно време се появи един звук(нещо средно между стържене и тракане). Появява се в диапазона 1400-1800 об. и после изчезва или поне аз не го чувам.Отначало реших,че е нещо по мотора, но шумът се чува от купето.После си помислих,че може да е от километража или оборотомера, но като се заслушах внимателно установих,че се чува най-силно точно до релетата. http://www.vbox7.com/play:c0036324 Опитах се да го запиша,но не се чува много добре. Благодаря предварително!
П.П. Сетих се, че звукът много наподобява този, който издава процесора на компютъра докато зарежда.

Последна промяна от the_tupan на Пон 16 ное 2009 19:24, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Re: Относно релета АФН

Мнениеот velinsl » Пон 16 ное 2009 18:56

Не съм гледал клипчето. И аз имах същия проблем - шуменето беше малко като на пчела. Оказа се прекалено банален проблем... ключодържателя и нокторезачката.

the_tupan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот the_tupan » Пон 16 ное 2009 21:20

Колега, не разбрах дали се опитваш да ми помогнеш или само се упражняваш в демонстрирането на неуместен сарказъм :?:

Потребителски аватар
kombito-tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kombito-tdi » Пон 16 ное 2009 22:36

колега доста се напьнах да чуя нещо подобно обаче уви трака като дизел
провери точно това което ти казва колегата нещо откачено или разхлабено което влиза в резонанс

the_tupan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот the_tupan » Пон 16 ное 2009 23:06

kombito-tdi написа:колега доста се напьнах да чуя нещо подобно обаче уви трака като дизел
провери точно това което ти казва колегата нещо откачено или разхлабено което влиза в резонанс

Едва ли е от резонанс.И съм сигурен,че преди около седмица не се чуваше.Има ли нещо около тия релета,което може да издава подобен звук.Аз днес отворих капака,който ги покрива и бръкнах с ръка над тях с идеята да напипам нещо, което може да стърже, но открих само кабели. Нормално ли е реле №109 да е горещо.Възможно ли е релето на чистачките да издава тоя звук(ако въобще е възможно реле да издава звук), защото напоследък ми прави мизерии.А на клипчето това нещо се чува като съвсем леко припукване, но трябва да си приближите колоните до ухото.

Потребителски аватар
teoel
Дарителят
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот teoel » Вто 17 ное 2009 0:03

Колега от форума е решил кардинално подобни проблеми.

Провери си аудиосистемата. :D

Та на въпросите ти.
Релетата може да издават звуци!
Дори и в слуховия обхват (20-16000Hz), понеже имат подвижни механични части, които вибрират и могат да раздвижат околния въздух.
Всички електро съоръжения загряват!
Причината е в тока (не напрежението), който протича през тях. (водят се загуби на ел.енергия).
Има и часни случаи, при отдаване на енергия, но те са рядкост.

the_tupan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот the_tupan » Вто 17 ное 2009 8:21

Версията за аудиото отпада! :lol: Това чудо продължава да си бръмчи както на включено,така и на изключено ЦД!След като стана ясно,че тия гадове релетата могат да произвеждат звуци следващия резонен въпрос е дали това е нормално или да очаквам изненади. death :bishop

the_tupan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот the_tupan » Съб 21 ное 2009 18:54

Проблемът е решен! След разглобяването на таблото се оказа,че една пластмаса,малко над релетата издава тия звуци. :beer

the_tupan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот the_tupan » Съб 21 ное 2009 18:55

:lock:

Върни се в “Дизелови агрегати”