VW Polo 1.0 става ли за дълъг път ?

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Re: VW Polo 1.0 става ли за дълъг път ?

Мнениеот Каспър » Сря 02 дек 2009 7:30

hrissyts написа:Не искам да дразня разни бързаци,а искам да стигна безпроблемно до морето,например.Няма да се състезавам.Въпросът е дали ще се задъха колата и дали ще е икономична.

Дали ще стигнеш безпроблемно е въпрос на поддръжка и мозък в главата. Няма да се съзтезаваш, но веднъж ще ти се наложи да избегнеш дадена ситуация и тогава пази боже с тези коне. Дали ще се задъха - да и то доста и няма да е никак икономично в сравнение с малко по-голям мотор . Тоест хем бавно хем с толкова гориво колкото с двигател 1.4. Сигурно ти е ясно, че избора на толкова малък мотор изключва наличието на климатик или ползването му извън града, а също и удоволствието от шофирането. Моят съвет е да вземеш минимум 1.4, за предпочитане 1.6. Ако държиш на 1.0 прочети за слабите му места и поддръжката му и прецени дали си струва. Обикновено когато човек си взима малък мотор го прави защото си мисли колко е икономичен или поради по-ниска първоначална цена и по-пресната година. Но когато тръгнеш да изпреварваш на магистралата с включена клима :horror: и ти се изправи косата при вида на тир срещу теб, тогава почваш да мислиш по друг начин. Когато звъннеш в магазин и разбереш, че частите ти струват колкото на 1.4 или 1.6 също размисляш. Рано или късно спираш да се самозалъгваш, че малкия мотор е икономичен, вървежен и здрав и мислиш или за голям или за балансиран мотор. Тръгваш да продаваш, но лесно ли се продава толкова малък мотор? Ще стигнеш с 5лв. по-малко до морето, но за сметка на какво. Малкия мотор се амортизира по-бързо от големия при извънградско, защото се тормози повече. Когато усетиш, че поддръжката и разхода на 1.0 е като на 1.4 ще се питаш дали не беше по-добре да си вземеш кола с клима и да си спокойна при изпреварване. Не, че с 1.4 ще си спокойна, но пак е за предпочитане. Извод: колкото повече толкова по-добре. Повечето коне никога не са излишни.

Последна промяна от Каспър на Сря 02 дек 2009 11:22, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Сря 02 дек 2009 9:32

За ставане става, но лично аз не бих ти препоръчвал с маломощна кола да караш извънградско.

Първата ми кола беше поло 1.0 45 коня. Ходихме със съпругата ми на море с нея.
Тази кола НЕ може да изпреварва! От стара загора до карнобат съм карал зад един тир и не мога и не мога да го взема :shock
Машинката е слабичка, лека и нестабилна. Специално аз предпочитам извънградско да се движа с по-голям, по-тежък и по-мощен автомобил.
Иначе еднолитражката ме закара, че даже после ме и върна и не съм имал ядове. Единствено се поизмъчих с изпреварванията и образувах много нерви на разни бързаци. Лошото в този случай е, че с бавна кола редовно ставаш "жертва" на неправилни изпреварвания което от своя страна носи допълнителни рискове. Тамън на няколко пъти щяха да ме изтикат в нивата заради неправилно изпреварване и идваща насреща кола. Сещаш се, че джигита ще предпочете да ти скочи на вратите от колкото челно да се нацепи в насрещния :)

Потребителски аватар
apa6o
Автомобил: Skoda Octavia 1Z
Двигател: BKD

Мнениеот apa6o » Сря 02 дек 2009 14:01

От въпросните години се разбира, че си се ориентирала към Поло 6Н или 6Н2, което е доста добър вариант по мое мнение, но това 1.0 в случая е "моторче", защото колата си е тежичка и на дълъг път разхода и ще е по-голям спрямо кола с повече коне и Нм и съответно по-дълги предавки и същото купе :) А и наистина няма да се състезаваш с колата, но все пак предполагам, че ще разчиташ да ускорява не само по нанадолно :lol: Тук 1.4 е доста по-добрия вариант и за мен :)
И един послепис за колегата МАТРОС : да ти спомена, че в семейството ми има едно Поло 1.0, което е е с нас от 7-8 години и вече при нас е на над 200 000 км, а преди това не се знае още колко и тази мила колица ако видиш по какви пътища е карана и как, си мисля, че нещо не си уцелил с проблемния двигател, а относно дали Поло 2f е грозно, съвета ми е да си запазиш мнението за хора които го искат, защото за мен, а и за още доста Поло фанатици 2f с Г-ладер (или пък турбинка :) ) е най-доброто...

hrissyts
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hrissyts » Сря 02 дек 2009 14:10

Тогава можете ли да ми препоръчате под 3000лв каква кола да си взема-икономична,симпатична,с евтини части.Предимно за дълъг път един,два пъти в годината.И по 100-тина километра веднъж месечно до едно село на 40км от София.

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Сря 02 дек 2009 16:31

fiat punto/bravo
газифицирано ще ти е икономично

щее евтино за покупка с евтини части - за сметка на това ще е често в сервиза
както се казва за фиат - глобалния въпрос е "има ли живот извън сервиза" :)

kiko85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiko85 » Сря 02 дек 2009 17:23

Не знам за вас,но съм приятно изненадан от POLO 1,0 2000г с климатик.
Лятото се наложи 3 възрастни с багаж за море да идем на море-450 км -5 часа и половина със среден разход 5.5 :D

geleto_89
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот geleto_89 » Сря 02 дек 2009 18:58

Здравейте,несъм съгласен с половината мнения тук. Имате ли такива коли та говорите толкова смело, че чак и спорите. Аз имам Ибиза 1.0 и за 13к км съм сменил само един кормилен накрайник.Това лято ходих до Русе на екскурзия с 5 човека в колата 115км без проблеми си подържа,обиколих северното черноморие изпреварвам си супер кви са тея глупости незнам.Имам вила в Велико Търново и веднъж в месеца си патувам и нямам никви проблеми.Разхода ми навънка е 4-4,7(пълен-пълен), а в София зимата ми дава 8 а лятото 7.Предоволен съм от колата,разбира се чел съм че имат проблеми някои,които според мен се дължът на това че просто са си взели пръчки,ако имаш късмет и вземеш читава кола и си я гледаш и ти ще си те слуша,разбира се че по-голям мотор доставя повече кеф сато го караш-неуспоримо.Всеки знае като си търси кола с каква цел ще я използва и какво му трябва.На мен ми трябваше икономична и евтина за подръжка кола и досега всичко което съм искал го имам.На този мотор по книжка макс HM са на 3200оборота, а при тях си с 105-110км и като натиснеш си дърпа.Дават и 145км максимална скорост,но съм правил точно на ръба на червеното 5250 е 160км.За мен за 1.0 си е перфе,ако исках голям мотор дадължително ще е над 1.8,тва 1.4,1.6 е некво между кон и кокошка.Не искам да обидя никой с мнението си,просто като изчетох всички постове видях че доста хора си пишат е така колкото да трупат постове. Лека и безавариина на всички :)

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Сря 02 дек 2009 19:11

Трудно ми е да повярвам, че с Ибиза 1.0 с 5 човека вътре изпреварваш спокойно. От 5та на 2ра ли връщаш? В лютеницата ли я вкарваш тази кола за да изпревариш?
Аз с 1.6 75кс. АЕЕ на Голф3 и 5човека вътре с малко багаж като тръгна да изпреварвам направо се подмокрям въпреки, че връщам на 4та и качвам бая оборотите. Не ми се мисли, ако е пусната климата. Вярно, че ибизата е по-лека, но явно разбиранията ни за спокойно изпреварване са различни :roll:

Потребителски аватар
Dizel_fen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Dizel_fen » Сря 02 дек 2009 19:55

Човек има и Поло Класик модела с багажника-вземаш 1.6 мотора и забравяш.Хем голяма и събира багаж,хем е бързичка! Аз по магистралата се движа със 140-150 и ме правят на луда калинка с некви джипове и некви мечoци и тем подобни.Карай си спокойно 90-100 и си свиркай :012:

geleto_89
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот geleto_89 » Сря 02 дек 2009 20:35

Каспър написа:Трудно ми е да повярвам, че с Ибиза 1.0 с 5 човека вътре изпреварваш спокойно. От 5та на 2ра ли връщаш? В лютеницата ли я вкарваш тази кола за да изпревариш?
Аз с 1.6 75кс. АЕЕ на Голф3 и 5човека вътре с малко багаж като тръгна да изпреварвам направо се подмокрям въпреки, че връщам на 4та и качвам бая оборотите. Не ми се мисли, ако е пусната климата. Вярно, че ибизата е по-лека, но явно разбиранията ни за спокойно изпреварване са различни :roll:

Първо незнам на кой какви са разбиранията,но щом се подмокряш от едно изпреварване не е на добре работата,а иначе втора не включвам,ако ми се наложи 4-та,но това почти не ми се е налагало.Незнам какъв ти е стила на шофиране ама ако се набиеш на некъи тир зад бронята и искаш като натиснеш да дърпа няма как да стане :d

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Сря 02 дек 2009 20:57

За дърпането при 1.6 има как да стане, но не и при 1.0 :wink: Ако прочетеш и останалите коментари от темата би трябвало да разбереш какво имат предвид колегите под спокойно изпреварване :!:
Значи казваш, че на 5та с 1.0 с 5 човека вътре изпреварваш супер mhihi Вярвам ти, ако "супер" значи 5 минути да изпреварваш примерния тир, да върнеш две предавки и да се кръстиш отсреща да не идва друг такова едро МПС. Или пък да изпревариш само ако тира ти подаде сигнал, защото иначе не си сигурен дали ще се прибереш. Тоест с такъв мотор се изпреварва само на "сигурно" когато отсреща няма никой и скоро няма да се появи. Доста често обаче се налага да се правят и бързи "рискови" изпреварвания или такива в колона от 2/3 автомобила. И докато другите ги правят и продължават пътуването си без да се влачат след камиона ти караш още 10км. след него и чакаш да се отвори подходящия момент. През това време се изнервяш, след теб става колона и затрудняваш изпреварването на тези зад теб.
Стилът ми на шофиране е такъв, че се старая да не карам след един тир от тук до морето, защото ме е шубе да го изпреваря.
Подмокрям се когато изпреварвам въпросния тир и срещу мен се задава друг такъв с бясна скорост, а на колата ми не й достигат конете за да се прибера спокойно или влиза в 5000 оборота за да стане. След като при 75кс. е тегаво дали при 50/55 е по-добре :?:

Последна промяна от Каспър на Сря 02 дек 2009 21:22, променено общо 1 път.

kalata_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kalata_1 » Сря 02 дек 2009 21:11

Здрасти,дразня се като гледам как се изказват хора, които не са стъпвали във въпросното поло.Аз карам такова от една година. Сменил съм 2 накрайника и задължителните консумативи. Разход градско 7-8 в зависимост от сезона и размера на гумите.Извънградско 4.5-5.5 пак според сезона и гумите.Колата спокойно поддържа 90-110 с 5 човека, вярно изпреварва по мудно, но го прави.А който е състезател да си вземе Ферари, а да не ни убеждава как едва ли не 1.4 е извънземен автомобил и всички проблеми изчезват ако си вземеш такъв-знаем ги.Аз отлично знам, че това е място за изразяване на лично мнение и взаимопомощ, но нека хората, които не карат 1.0 да не се изказват чак толкова компетентно по този въпрос. Според мен всичко зависи от това как е поддържан автомобилът от тези преди нас, и ако улучим читав екземпляр се радваме, и го препоръчваме ако ли не, отричаме и хулим.Аз съм за 1.0 защото не съм имал никакви проблеми за тази 1 година/8-9000км./ Държа да кажа, че не обичам да карам с над 120 км.А предишната ми кола беше мерцедес 2.0 и с нея карах по същия начин. Ами успех в избора, че много дълго стана нещо.

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Сря 02 дек 2009 21:42

Ами и аз да се изкажа като отдавна каращ Polo 1.0 карбуратор.
Сега като за начало не може да очакваш чудеса от мотора.
Просто както със всеки мотор трябва да му се привикне.
При мойта, както при всички 1.0 запаса от мощност е малък, но пък колата е със къси скорости и без прекъсвач.
Аз за разлика от groznika не съм имал проблеми с тирове и подобни.
Аз море съм ходил 4г със нея и не съм имал проблеми.
Карам я със 90-110 извънградско, карал съм я и със 140-160.
Карам я само с хубав бензин, без газови и подобни.
В зависимодт от това за какво ще използваш колата избираш и мотора.
Аз съм на 99% градско и да ти кажа ме задоволява.
Вярно е че като види баир се поузорва, но пък това се компенсира от късите скорости (поне при мен) и ако я държиш в обороти се ядва.
Всичко това е за Поло 90-94
Бих те посъветвал да вземеш 1.4 за поло 6N2 защото купето му е по-тежко, а и 1.0 мотор при този модел (6N) е доста проблемен.

Потребителски аватар
apa6o
Автомобил: Skoda Octavia 1Z
Двигател: BKD

Мнениеот apa6o » Сря 02 дек 2009 21:48

Аз пък твърдя, че 1.0 в 2ф е страхотна комбинация, но 6н му идва тежко като купе за моите разбирания :) все пак нека не оспорваме разликите в килограмите, а мога и по книга да ви намеря ускорения, за да сравним 1.0-та с мудното 1.9 Д, коета за мен си е откровено бавно от личен опит :)
Според оригиналната книжка на моето 6н 33 киловатното Поло вдига от 0-100 за немислимите :lol: :lol: 21,4 секунди, а наистина бавния дизел за 16,1
Правете си сметката, след като дизелчето с 2-ма без багаж на 4та и 5та ускорение практически няма, а всъщност е с 48 НМ повече и 19 кс (и катализатора е махнат но не го броя) :wink:
ПП и като разход 33 киловатното поло със скорост 120 км в час гори 7.1 литра бензин, а 55 киловатното (1,6) гори 7.2 литра :) Та това е според книгата, пък всеки си има вкус и разбирания :wink: Дизела пък 6 на 100 :roll: и за капак дизела и на градско гори по-малко, но и той си има характерните кусури :wink:

Последна промяна от apa6o на Сря 02 дек 2009 22:04, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Сря 02 дек 2009 22:01

Напълно съгласен.
За това за 6N препоръчвам 1.4 мотор :D

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”