Пране на панелен спортен филтър с подръчни материали(снимки)

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
Dorian
Автомобил: Golf 4 TDI
Двигател: AHF

Пране на панелен спортен филтър с подръчни материали(снимки)

Мнениеот Dorian » Нед 11 окт 2009 13:02

Реших да пусна тук малко снимки и инфо за прането на спортен филтър,че има такава тема,но е забутана в пета глуха и едвали някой ще я види там mhihi
Смисъла тук е най-вече как може да си изперем филтъра без да купуваме препаратите от 40-50лв. които за 2-3 пъти ще свършат.А и този филтър съм твърдо решен да му избия парите,а това няма как да стане ако постоянно се купуват скъпите препарати на пройзводителя.
Не ме разбирайте погрешно,но не че няма 50лв.за оригиналните препарати но и на двете коли съм с такива филтри и на финала ще ми излязат златни mhihi Затова и българското в мен проговори и се захванах буквално без никаква подготовка и с подръчни материали да върша цялата работа.Просто се събудих с мисълта че трябва да си изпера филтъра днес и така и стана :Mr Green Fun :screwy
Днес реших да отворя филтъра да го прегледам как е че не го бях гледал няколко месеца и на пръв поглед на изглеждаше много мръсен,нооо като го вкарах в банята и го подкарах със слушалката на душа и топла вода се оказа че падна шепа пепеляци и боклуци :shock :shock
Тъй като съм писал че 50лв. за препарати няма да дам го метнах в мивката с топлата вода да съборя едрите боклуци,после го накиснах в един лиген с топла това и течен прах за пране PERSIL за 20-30мин.Съжалявам че не си бях взел някакъв обезмаслител преди това да стане по-лесно,но за следващия път щр съм потготвен.Като се накисна отидох да го довърша и ''О Ужас'',водата в лигена кафява.Извадих го пак на мивката и с четка за зъби си минах всяко каналче от филтъра за всеки случай ако е останал някой боклук.Следва обилно измиване със студена вода пак със слушалката на душа че пръска като миниводоструйка и филтъра стана буквално като чисто нов.
Ето и малко снимки,правени са с GSM-а :oops:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

А ето тук филтъра изпран,намазан с ВД-40 и изсъхнал :lol:
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Re: Пране на панелен спортен филтър с подръчни материали(снимки)

Мнениеот Matematiks » Нед 11 окт 2009 16:01

После го омасли с WD40 нали
Само дето не препоръчвам механично почистване(с четката),достатучно е Мелийо и не много топла водя,киснене малко и после под течаша вода.После ВД40 и сте ок.Тествано е доста пъти и работи перфектно.

Потребителски аватар
Dorian

Мнениеот Dorian » Нед 11 окт 2009 17:23

Да на финала като изсъхна хубаво го напръсках с ВД-40 и се омасли точно както като беше чисто нов.Иначе както написах използвах четчица за зъби само за каналчетата,а и тя не може по никакъв начин да повреди филтъра :wink:

Потребителски аватар
Don_Castelano
Автомобил: seat cordoba
Двигател: ABD 94

Мнениеот Don_Castelano » Нед 11 окт 2009 18:17

Добавям, че освен горепосоченото масло ВД40 може да се ползва и силиконов спрей. Изпробвано многократно на конусни спортни филтри след пране със кухненски спрей-обесмаслител :wink:

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Пон 12 окт 2009 21:10

И аз това си мислех,няма ли да стане със този мазния спрей дето е силиконов за уплътнения и други,се мазничко тъничко масълце си е :wink:
Сега вече знам че става :да:

Потребителски аватар
Fripon_X
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Fripon_X » Вто 13 окт 2009 12:00

Колеги незнам от къде си намирате за по 50 кинта спрея, но аз ще се похваля че от вчера съм с панелен споретен филтър. Аз лично си вземам СЦТ спрей който е 13 кинта и стига за 3 или 4 напръсквания без да се пести от матеряла и съм поставял такива филтри на бакшиши и върши много добра работа. А иначе почистването е МЕГЛИО рулз с него се чисти перфектно такъв филтър.

Потребителски аватар
golf777
Автомобил: mk2 gl 1990
Двигател:
Контакти:

Мнениеот golf777 » Вто 13 окт 2009 21:03

е и аз си имам панелен K&N и съм си взел и препаратите му за миене пак K&N но не са ми свършили след 3 миенета както си трябва и цената им беше 35лв

Потребителски аватар
Dorian

Мнениеот Dorian » Нед 25 окт 2009 15:50

Да вдигна малко темата.Днес изпрах и филтъра на другата кола,като разликата в прането е тази че не използвах прах за пране както за предния филтър,а си купих Обезмаслител-помпа на Medix за 2лв. който свърши прекрасна работа и прането стана много по-бързо и качествено.След като изплакнах първо мръсния филтър с хладка вода го напръсках и от двете страни с обезмаслителя и го оставих да постой 1-2мин.след което го изплакнах обилно(на снимките по-долу ще видите мръсната вода като го изплаквах)Естествено има и снимки като първите са ''Преди-Сега'' :lol:

:arrow: :arrow: :arrow: Преди:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
:arrow: :arrow: :arrow: Сега:

Изображение

Изображение

Изображение

:arrow: :arrow: :arrow: А ето и малко снимки от самото пране на филтъра с обезмаслителя :
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

:arrow: :arrow: :arrow: След като изсъхна отново го напръсках с WD40 от долната страна погледнато като филтъра е монтиран на колата :idea:

Потребителски аватар
bai_ILIA
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bai_ILIA » Пон 07 дек 2009 19:45

"Скъпият" комплект на К и Н е 27лв :) Става за 8-10 пранета...Незнам какво му е скъпото...Да не говорим, че това се препоръчва и всичко друго крие риск малко или много. Иначе респект за темата и поясненията. Алтернатива е, но аз лично не бих я предпочел имайки предвид кой стои зад филтъра...дебитометър и турбо...Маслото, което дава К и Н е червено и целта е като се нанесе да се види къде липсва (там е по-светло на петна). Идеята е равномерно нанасяне по цялата повърхност. Така се спират дребните мръсотии и боклуци, понеже филтъра е памучен и има голяма пропускливост..ВД 40 хубаво е уникално, ама едва ли има същите качества...близки да ама същите не...

ПП Беше 33лв ама като питах последно му намалили цената :)

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Пон 07 дек 2009 21:41

a тези обикновенните въздушни филтри могат ли да се перат,то верно евтини са ама чудно ми е дали могат и те да се перат,имам един стар по гаража трябва да пробвам с обезмаслител да видя какво ще стане

Потребителски аватар
Даскала™
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Даскала™ » Вто 08 дек 2009 20:37

Бе това WD-40 мирише на препарат против насекоми :shock
Кажете SCT в София къде има :?:

Потребителски аватар
Golf_Blade
Автомобил: 1996- BMW 316 Compact
Двигател: M43B16

Мнениеот Golf_Blade » Вто 08 дек 2009 21:32

Аз съвсем отговорно мога да твърдя ,че дали КН или един филтър от 20кинта китайски разликата е никаква! В случая важи един от законите на икономиката ,че човек си плаща за името,не толкова за това което купува.Моя филтър е обикновен илиенски за 25лв,карах 10000км омаслен със смазка на спрей,след като го свалих и започнах да го пера със Медикс и хладка вода ,паднаха толкова много боклуци а да не говорим за мръсната вода която падна от него.Тук е и мястото да кажа ,че по вътрешната стена на интейка ми като прокарах пръст,по него не остана грам мръсотийка,само леко ми се омазни пръста заради смазката на спрей.Идеално чиста вътрешна част,сами си правете изводите! Та мисълта ми е че ,и един ефтин филтър добре омаслен и със не толкова рядка и пореста материя на улавящата част върши перфектна работа. А за прането ,нямате грижи,куча марка са. :wink:

Потребителски аватар
Даскала™
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Даскала™ » Съб 12 дек 2009 19:30

Fripon_X написа: Аз лично си вземам СЦТ спрей

Колеги....този е голям пич :!:
Благодаря ти :bowdown

Потребителски аватар
Gladiatora_G60
Автомобил: VW Golf MK3
Двигател: ABF

Мнениеот Gladiatora_G60 » Нед 13 дек 2009 15:31

Днеска и аз направих същатата процедура :wink: :да:

Потребителски аватар
kok12
Автомобил: Golf 4
Двигател: ASZ
Контакти:

Мнениеот kok12 » Вто 29 дек 2009 14:33

Dorian, разби ме мо.
Мивката дето си миеш събките и лицето ли плакна филтъра е :wink:
Шегичка
Правя същата процедура сега, но забелязох, че е влизала вода в кутията на филтъра, коет не ми допадна особено :cry:

Ще напиша накратко какво стана с моето почистване.
Мога да заевя, че MEDIX обезмаслител чисти много, ама адски много по-добре от препарана на K&N. Тъй като аз имам този препарат, реших да послушам Иво опитах с обезмаслителя и заевявам, че е по-добър от препарата на K&N на 100%.
Имам една единствена критика и това е, че на брошурата на почистващия препарат K&N, има опоменати няколко неща, които не трябва да се правят и ги изброявам:
1.NEVER USE Automatic Transmissin Fluid
2.NEVER USE Motor Oil
3.NEVER USE Diesel Fuel
4.NEVER USE WD-40, LPS,or other light weight oils

Весели Празници

Върни се в “Направи си сам!”