Включване на аварийните със задната???

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
mafiota_a4
Автомобил: VW Passat B5
Двигател: AFN 09.1998

Re: Включване на аварийните със задната???

Мнениеот mafiota_a4 » Чет 10 дек 2009 22:30

Това се получава, понеже релето е в самия ключ на таблото вероятно :banghead:

Не колега релето което ги кара да мигат си е на таблото с релета и предпазители,но незнам как да прекарам веригата от датчика до ключа през него.Така предполагам трябва да стане :banghead: :banghead: :banghead:

Потребителски аватар
Един
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Един » Чет 10 дек 2009 22:37

Фарове през деня когато е светло (и габаритите не са достатъчни, явно заради слепите), аварийни за заден ход (при наличие на лампа за задна, пак заради слепите). Кое ще е следващото масово "подобрение" в автомобилизма - може би като се изпреварва да се свири за да е по-сигурно че е разбрана маневрата?

Потребителски аватар
mafiota_a4

Мнениеот mafiota_a4 » Чет 10 дек 2009 22:52

Един написа:Фарове през деня когато е светло (и габаритите не са достатъчни, явно заради слепите), аварийни за заден ход (при наличие на лампа за задна, пак заради слепите). Кое ще е следващото масово "подобрение" в автомобилизма - може би като се изпреварва да се свири за да е по-сигурно че е разбрана маневрата?

Да.Готов съм на всичко за по-безопасно шофиране.Както искам аз да съм здрав така искам и всички колеги на пътя да са здрави и без произшествия!!!

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Пет 11 дек 2009 10:07

mafiota_a4 написа:
Не колега релето което ги кара да мигат си е на таблото с релета и предпазители,но незнам как да прекарам веригата от датчика до ключа през него.Така предполагам трябва да стане :banghead: :banghead: :banghead:

Щом е така, значи от датчика за задна, взимаш извод и го включваш към едно реле за 12 V/30 A примерно. А контактите на релето трябва да ги включиш паралелно на контактите на ключа.
Че сега доколкото те разбирам , ти си включил изхода от датчика, направо към кабела за аварийните :?:

Потребителски аватар
mafiota_a4

Мнениеот mafiota_a4 » Пет 11 дек 2009 10:15

joromnt написа:
mafiota_a4 написа:

Щом е така, значи от датчика за задна, взимаш извод и го включваш към едно реле за 12 V/30 A примерно. А контактите на релето трябва да ги включиш паралелно на контактите на ключа.
Че сега доколкото те разбирам , ти си включил изхода от датчика, направо към кабела за аварийните :?:

Точно така защото си мислех че тока идва от релеето към кключа,но съм сбъркал.

Потребителски аватар
boiko1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот boiko1 » Пет 11 дек 2009 10:27

Един написа:Кое ще е следващото масово "подобрение" в автомобилизма - може би като се изпреварва да се свири за да е по-сигурно че е разбрана маневрата?

Тази "ексстра" беше задължителна преди 30 години,даже са глобявали ако не използваш клаксона при изпреварване.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Пет 11 дек 2009 10:29

boiko1 написа:
Един написа:Кое ще е следващото масово "подобрение" в автомобилизма - може би като се изпреварва да се свири за да е по-сигурно че е разбрана маневрата?

Тази "ексстра" беше задължителна преди 30 години,даже са глобявали ако не използваш клаксона при изпреварване.

То и сега има хора които преди да предприемат изпредварване, свирват или присветват с фаровете. Рядкост са, но все пак има.

Потребителски аватар
Един
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Един » Пет 11 дек 2009 20:17

mafiota_a4 написа:Да.Готов съм на всичко за по-безопасно шофиране.Както искам аз да съм здрав така искам и всички колеги на пътя да са здрави и без произшествия!!!

Готов си на всичко за да си направиш някаква екзотична "автоматизация" по колата. Вземи поне си сложи датчик за дъжд да ти пуска чистачките - пак ще си поиграеш и ще има на какво да се радваш. А за задната има много по-голяма полза да сложиш лампа със зумер отколкото аварийни мигачи - дали ще те прасне някой или не все толкова, но важното да не бутнеш човек, който не внимава.

boiko1 написа:

Ако помниш през социализма имаше 50лв глоба, ако свирнеш в града без да е имало опасност от ПТП.

Потребителски аватар
mafiota_a4

Мнениеот mafiota_a4 » Пет 11 дек 2009 21:46

Не разбирам какво толкова искаш от мен и идеята ми??!Или май е най-обикновена завист от твоя страна?!!

Потребителски аватар
Един
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Един » Съб 12 дек 2009 0:44

Завист? Нещо губиш ориентация. Прави ми лошо впечатление масовото злоупотребяване с аварийните при маневриране на заден ход - имаше даже малка дискусия по-рано. Направена е лампа (1 или 2) отзад, която светва автоматично при включване на задна. Хем свети да виждаш, хем всички виждат по нея че ще караш назад. Ако аварийните имаха подобен смисъл щяха от 30 години да ги свързват със задната. Но в последното десетилетие стават някакви колективни мании за криворазбрана "сигурност" - т.е. извинения за извършване на безсмислени неща, най-яркият пример от които са фаровете посред бял ден.

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Съб 12 дек 2009 6:01

До сега четох но.....
Аз електромер в колата нямам. Явно обаче колегата Един има такава екстра.
Моя пасат върви винаги на къси (понеже има заплеси) и задна+аварийни е направено от доста време (пак понеже има заплеси). Какъв е проблема?

Потребителски аватар
mafiota_a4

Мнениеот mafiota_a4 » Съб 12 дек 2009 10:15

Обсолюрно не съгласен съм.че карането на фарове през деня не е полезно,особено през лятото.Тогава слунцето блести и ако колата идваща срещу теб е без фарове ще я видиш доста по късно!
Относно аварийните:
Вече колите се правят с подобна екстра в завода.Колите на доскорошния ми шеф (Peugeot 407,Volvo xc 90 и Volvo xc 60) и трите като тръгне назад включват мигачите откъм страната на която завива!!!
Идеята ми не е да светят аварийни защото карам право назад,а защото извършвам маневри със завиване назад!!!
Айде стига вече глупости защото обърнахме темата на..... и аз незнам какво.!

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Нед 13 дек 2009 19:32

Отговора е че трябва да ползваш реле с повече от един отворен контакт. Ако стигнеш до ключа за аварийните ще разбереш за какво става въпрос. Та ключът като го натиснеш свързва всички лампи на мигачите в една верига, която пък се свързва към релето. Това не може да стане с реле с един отворен контакт, трябват поне два. Най добре е да се добереш до клемите на ключа и да разбереш как работи, така или иначе там трябва да свържеш жиците. И не е нужно 30А реле, достатъчно е с по 10А на контакт.

hp7909
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hp7909 » Пон 14 дек 2009 6:25

реле + диоди?

Потребителски аватар
boiko1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот boiko1 » Пон 14 дек 2009 9:34

Един написа:
mafiota_a4 написа:Ако помниш през социализма имаше 50лв глоба, ако свирнеш в града без да е имало опасност от ПТП.

За града - да ,но извън него е било задължително да подадеш звуков сигнал при започване на изпреварването.

Върни се в “Направи си сам!”