Колеги, вече е зима и много хора молят да им се подаде ток!
Днес подадох ток на един приятел и кабелите не бяха от най хубавите поне пет минути дакато нацелим хубаво клемите за да направи контакт при работещ двигател, даже единя кабел се по-затопли!
Кажете имали риск от подаване на ток!
Мит ли е това, че може да ти се прецака компютъра, алтернатора итн!
Подаване на ток
- doaiena
- Автомобил: Audi A3
- Двигател:
- Контакти:
Подаване на ток
Последна промяна от vaskoto1 на Чет 17 дек 2009 12:57, променено общо 1 път.
Причина: "Подаване на ток!!!!!" да не ти заяжда удивителната случайно?
Причина: "Подаване на ток!!!!!" да не ти заяжда удивителната случайно?
- crashman
- Автомобил: Bora
- Двигател: AUS
- Контакти:
Re: Подаване на ток!!!!!
Когато кабела се 'затопли' това означава, че не е достатъчно 'дебел' /има малко сечение/ за минаващия през него ток, това не е добре. Когато даваш ток /от кола/, гледай да е на кола, max микробусЧЕ, защото те имат нужда от по-голям стартов ток и твоя акумулатор може да не е 'оразмерен' за такъв /дизелите изискват голям ток/
Който подава ток е добре да форсира двигателя, докато др-я запали/върти. За прецакване на комп и др. от сорта лично не знам.
Никога не допирай щипките при закачени вече за акумулатор 

- Pavcho2
- Автомобил: Golf Mk4 GTI
- Двигател: 1798 Т AGU custom intake
- Контакти:
Това и аз съм го чувал за прецакването на компа на колата.
Имаше една тема един колега беше обърнал по невнимание кабелите и бая неща беше прецакал.
А до колкото знам кабели греят и когато има лош контакт. (примерно клемите на акумолатора са яко окислени и това пречи на контакта - надявам се да ми е точен примера
).
Имаше една тема един колега беше обърнал по невнимание кабелите и бая неща беше прецакал.
А до колкото знам кабели греят и когато има лош контакт. (примерно клемите на акумолатора са яко окислени и това пречи на контакта - надявам се да ми е точен примера

Трябват ти хубави (дебели) кабели със здрави, добре запоени клеми.
Палиш колата от която ще даваш ток. Свързваш двата плюса. След това закачаш на минуса на приемащата кола и накрая някъде по масата на даващата кола. НЕ НА МИНУСА на акумулатора, който подава.
Идеята е, че когато закачаш последната клема, обикновено искри. А това крие рискове от запалване на парите на акумулатора. Лично съм го ял, не е добре
От там нататък по установения ред, малко газ на даващата кола и си готов.
Разкачането е в обратния ред.
От опит - тази процедура върши работа и не дава ядове...
Палиш колата от която ще даваш ток. Свързваш двата плюса. След това закачаш на минуса на приемащата кола и накрая някъде по масата на даващата кола. НЕ НА МИНУСА на акумулатора, който подава.
Идеята е, че когато закачаш последната клема, обикновено искри. А това крие рискове от запалване на парите на акумулатора. Лично съм го ял, не е добре

От там нататък по установения ред, малко газ на даващата кола и си готов.
Разкачането е в обратния ред.
От опит - тази процедура върши работа и не дава ядове...
- GTspecial
- Автомобил:
- Двигател:
Досега 7-8 пъти съм "давал" ток
всеки път на различни коли (само леки),
досега проблеми е нямало, нито за компа, нито за акумулатора.
Кабелите ми са 400А и наистина понякога са топли.
И както са ти обяснили по-горе колегите,
колата която дава ток не трябва да е на "празен ход"
(м/у 2000 и 3000 об. ми се струва О.К.)
всеки път на различни коли (само леки),
досега проблеми е нямало, нито за компа, нито за акумулатора.
Кабелите ми са 400А и наистина понякога са топли.
И както са ти обяснили по-горе колегите,
колата която дава ток не трябва да е на "празен ход"
(м/у 2000 и 3000 об. ми се струва О.К.)
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Мммм... то хубаво, ама всички пропускате една много съществена операция: Пушенето на цигара
Мислите, че се гъбаркам?!
Нееее!....
Тази операция почва от момента, в който вече сте закачили акумулаторите на двата автомобила
Идеята е че през тези 7-10 минути акумулатора на колата, която не може да запали вече е успял поне малко да се възбуди и по този начин избягвате ударното натоварване на алтернатора на колата, която подава тока.
Отделно- избягвате и 'греенето' на кабелите.
Ако nii пишеше така редовно все още- щеше ясно да ви обясни, че можете да подадете ток и през изводите за запалките на двете коли и то с телефонен кабел!
Принципа е същия! Само дето трябва повечко да изчакате - да речем- 20 минути.

Мислите, че се гъбаркам?!
Нееее!....

Тази операция почва от момента, в който вече сте закачили акумулаторите на двата автомобила
Идеята е че през тези 7-10 минути акумулатора на колата, която не може да запали вече е успял поне малко да се възбуди и по този начин избягвате ударното натоварване на алтернатора на колата, която подава тока.
Ако nii пишеше така редовно все още- щеше ясно да ви обясни, че можете да подадете ток и през изводите за запалките на двете коли и то с телефонен кабел!
- PACH
- Bus Master
- Автомобил: VW Bus T3 Syncro
- Двигател: 1.9 M-Tdi
- Контакти:
Лично аз съм гледал няколко модела кабели за подаване на ток, от различни производители и ще ви кажа само едно "Голяма измама"
Продават не знам си колко кв. кабели, и накрая като заголиш изолацията на щипката, където влиза кабела и се изумяваш
в общи линии ни продават само изолация и съвсем малко "пълнеж".Отказах да купувам ментета и съм решил да си направя сам кабелите.Цената на хубави "щипки" е към 8 лв. на бройка, кабел с подходящо сечение може да се вземе от стар електрожен и цената няма да е 20 лв. за комплекта 

- crashman
- Контакти:
Точно поради тази причина с ментета /погледнах масово продаваните кабели, с мноооого изолация и 3 жички, но хубави щипки/ реших аз да си ги направя. 10 мм2 кабел /по 2 м син и червен - около 4 лв/м/ и 2 щипки средно големи /по 0,50 лв/бр/ и малко работа с почлника и тинола - воала. Кабела вече е тестван, никакви ядове, но не е за бусове /поне аз не съм убеден, че има достатъчно сечение/. Така за 15 лв., знам с какво разполагам.
Евтини кабели - беля на главата
Евтини кабели - беля на главата

- emohrisstov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Такаа. Много хора подценяват даването на ток на друга кола, но явно това може да доведе до доста сериозни проблеми за нашите каручки, а е доста неприятно да си прецакаш нещо по колата за едно "мерси" (благодарност от повечето ботове нема, изпитано
)
Та както и да е. Инфото дадено по-горе е наистина полезно. Аз обаче, като всеоще учещ се автомобилист, след едно премеждие миналата зима, когато ми падна акумулатора и стоях на студа 2 часа докато се оправя, си казах не, аз трябва да имам задълже кабеляк в колата. Отидох, обаче, и си взех от тези евтините (най-масовите, мисля, че марката беше Аутопрактик) кабелчета, които, май са пълен та*ак. Ползвани са само лятото за даване на ток от едно Клио на скутер
. Както и да е, да не се отклоняваме.
Идеята ми е, че и аз искам да си направя качествен кабел, щото не се знае знае ли се.
Колегата crashman искам да го попитам има ли нещо спечифично при правенето на такъв вид кабели?
Какво е тинола?
И още нещо. Дизелът колко повече ток иска от бензина, ей така да знам, да не стане някъде беля.
Поздрави колеги и весели празници

Та както и да е. Инфото дадено по-горе е наистина полезно. Аз обаче, като всеоще учещ се автомобилист, след едно премеждие миналата зима, когато ми падна акумулатора и стоях на студа 2 часа докато се оправя, си казах не, аз трябва да имам задълже кабеляк в колата. Отидох, обаче, и си взех от тези евтините (най-масовите, мисля, че марката беше Аутопрактик) кабелчета, които, май са пълен та*ак. Ползвани са само лятото за даване на ток от едно Клио на скутер

Идеята ми е, че и аз искам да си направя качествен кабел, щото не се знае знае ли се.
Колегата crashman искам да го попитам има ли нещо спечифично при правенето на такъв вид кабели?
Какво е тинола?
И още нещо. Дизелът колко повече ток иска от бензина, ей така да знам, да не стане някъде беля.
Поздрави колеги и весели празници

- crashman
- Контакти:
Специфичното е кабела /поне 10 мм2, и повече да е, по-добре даже, аз като търсих не намерих др, а и беше 2 цвята, за да не стават грешки/, за предпочитане силиконова изолация и колкото по-добра защита, толкова по-добре /но вече и цената се променя/; кабела да е многожилен задължително
не ми се обяснява защо, ако е с 2-3 паралелни снопа принципно е по-добре /на теория/, но цената много скача. Щипките - каквито ти харесат, стига да са големички поне колкото дланта /моите са такива/; да са стегнати /пружината/; да имат изолация на дръжките, поне; да имат възможност за запояване на кабела, не само за закрепване със притискане /почти всички отговарят на това/. После вече се запоява кабела за щипката, послердством тИнола и си готов.
Колко повече ток дърпат дизелите, цифри не мога да кажа, но е повече, някой др колега може да помогне.
Ами весели празници и дано никой не опира до това

Колко повече ток дърпат дизелите, цифри не мога да кажа, но е повече, някой др колега може да помогне.
Ами весели празници и дано никой не опира до това

- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
radotom написа:.....
Това бих препоръчал аз лично . Това е най-безопасния за "даващата" кола вариант . Зарежда се акумулатора на "непалещата" кола и след това при палене се разчита на натрупаната енергия ( грубо казано ток )в него и много по-малко на ток от даващата кола . Имайте предвид , че един добър акумулатор , но дълбоко разреден при включването му с кабели към друга кола "консумира" в продължение на поне 2-3 минути ток над 50-60 А , този ток намалява , но още поне 10-15 мин е над 10-15А . Ако в същия момент завъртите и стартера сумарния ток ще стане над 150 А , гаранция ви давам , че този ток ще се поеме на почти на 100% само от генератора на даващата кола , акумулатора ( на даващата ) няма да участва .
А колко коли имат генератор 150-200А

Така че когато имате нужда от ток - избирайте дебели (сечение на проводника , а не на шарената пластмасова изолация

- leavon
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Подаване на ток
Извинявам се за глупавия въпрос, но защо трябва да е запалена даващата кола? Още повече, че има риск за генератора? Не може ли просто да се вържат клемите и да се използва силата на добрия акумулатор? Все едно добрия акумулатор да се сложи на местото на падналия?
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
leavon написа:Извинявам се за глупавия въпрос, но защо трябва да е запалена даващата кола? ...
Защото идеята е да се зареди другия акумулатор , а това може да стане само ако напрежението е над 13-14 V , т.е. при запалена кола . Освен това ако завърти 5-6 пъти и не запали , ще ви трябва още една кола за да запали кой да е от вас двамата

- moimoimoi
- Автомобил:
- Двигател:
и аз така правя- закача кабелите между колите, изчаквам 5-6-7 минути да се повъстанови падналия акумулатор и така по лесно пали
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”