Тази нощ при -10 градуса, колата не загря до 90 градуса в рамките на 20 минути шофиране (по празни улици) и вътре климатроника не духаше топло. Климатроника беше на мах., но едва на края (след 20 мин) започна да духа леко топло (съвсем леки наченки), а стрелката на температурата не беше достигнала повече от ~ 70 градуса (около 2-3 деление).
Това нормално ли е?
Автомобила е Пасат 5.5 ТДИ 1.9 ПД, AVF 130 кс.

Не загрява до 90 градуса - нормално ли е
- shockhead
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Не загрява до 90 градуса - нормално ли е
Може би наистина след още малко каране двигателя е щял да достигне работната си температура, но за мен по неясно е защо климатроника не е заработил.
- GodLike
- Автомобил: VW Touran
- Двигател: CRKB 7DSG Highline
- Контакти:
razornyo написа: Климатроника беше на мах.
Това е проблема. За да загрее бързо парното трябва да е на ниски градуси (18-20) и вентилатора да е на 1 чертичка или направо да е изключен. След 5 мин колата ти ще е на 60 градуса и ще имаш някакво парно. През това време ползвай подгряването на седалките

- goderzi
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
От както е минус и моята не загрява до 90
Загрява различно зависи колко е вън...
60/80 градуса...
90 трудно
Термостата е на няколко месеца.
Водната помпа на по малко от година.
Загрява различно зависи колко е вън...
60/80 градуса...
90 трудно

Термостата е на няколко месеца.
Водната помпа на по малко от година.
- shockhead
- Автомобил:
- Двигател:
Твоя случай прилича на повреден термостат. Лято или зима при изправен термостат двигателя достига зададената си работна температура. Разликата е само, че зимата е необходимо малко повече време.
- buller
- Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
- Двигател: 1_8T AWT
Ето цяла тема за това: viewtopic.php?f=24&t=172155
Нормално е - ако пусна парното на 4-та степен, преди да е достигната оптималната температура - шансове за това (особено градско) почти няма.
Т.е. както по-горе посочиха - намали парното, докато стигне някаква прилична температура на таблото.
Нормално е - ако пусна парното на 4-та степен, преди да е достигната оптималната температура - шансове за това (особено градско) почти няма.
Т.е. както по-горе посочиха - намали парното, докато стигне някаква прилична температура на таблото.
-
- Автомобил:
- Двигател:
При мен е същото положение, само че на извънградско. За 20-30 км при 40 км в час скорост, вдигна на 60-70 градуса. Външна температура около минус 15. Колата е на 47К км. Смятам, че е напълно нормално.
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
При пуснато парно от самото начало отнема около 30-40мин да хване 90 градуса из града и още 5-10мин за да не връща под 90 като набичиш докрай топлото. Ако не пускаш нищо за 15-20мин ще ги вдигне. Много е студено, сутринта -16 беше 

Благодаря за всички коментари до момента.
Ще допълня, че тази сутрин ми направи впечатление, че при минус 10 градуса навън, за 12 мин. (5 км) стрелката едвам се отлепи, недостигна дори и 1 чертичка, а топлина така и не се появи от климатроника (беше настроен на 25 градуса). Преди за загагася колата отворих капака и ми направи впечатление, че перката върти (според мен би трябвало да върти само ако има нужда от охлаждане).
Не знам кой точно маркуч да проверя за да видя дали водата не върти през големия кръг (т.е да е повреден термостата).
Ще допълня, че тази сутрин ми направи впечатление, че при минус 10 градуса навън, за 12 мин. (5 км) стрелката едвам се отлепи, недостигна дори и 1 чертичка, а топлина така и не се появи от климатроника (беше настроен на 25 градуса). Преди за загагася колата отворих капака и ми направи впечатление, че перката върти (според мен би трябвало да върти само ако има нужда от охлаждане).
Не знам кой точно маркуч да проверя за да видя дали водата не върти през големия кръг (т.е да е повреден термостата).
-
- Автомобил:
- Двигател:
razornyo написа:Благодаря за всички коментари до момента.
Напълно нормално е, спокойно

А за да започне да духа топлото по-бързо, натисни бутона на климатроника със загряващо се предно стъкло, би трябвало да е над този за затопляне на задното стъкло

- shockhead
- Автомобил:
- Двигател:
razornyo написа:Преди за загагася колата отворих капака и ми направи впечатление, че перката върти (според мен би трябвало да върти само ако има нужда от охлаждане).
Ако колата не достига работната си температура термостата е за смяна, но опитай да я покараш малко по-дълго, защото сега е студено.
Ако перката върти постоянно имаш проблем с датчика за включването и. Намира се на самия радиатор. Но само постоянното въртене на перката не може да охлади колата до 50 градуса. Когато термостата е затворен през радиатора почти не циркулира течност.
- gr_kanev
- Доктора
- Автомобил: VW Transporter T5 2006
- Двигател: AXD
razornyo написа:Преди за загагася колата отворих капака и ми направи впечатление, че перката върти (според мен би трябвало да върти само ако има нужда от охлаждане).
На Пасат Б5(.5) перката се задвижва от коляновият вал през вискомуфа, и на практика перката винаги се върти с двигателя (освен ако не я спреш принудително с ръка или друго нещо) - писано е на няколко пъти как се проверява вискомуфата. Ако термостатът работи както трябва, няма какво да те притеснява - в радиатора няма топла течност и няма какво да се охлажда без нужда.
- geordano
- Автомобил: VW CC
- Двигател:
"razornyo написа:
Ще допълня, че тази сутрин ми направи впечатление, че при минус 10 градуса навън, за 12 мин. (5 км) стрелката едвам се отлепи, недостигна дори и 1 чертичка, а топлина така и не се появи от климатроника (беше настроен на 25 градуса). "
Според мен това е една от основните грешки. При задаване на висока температура , климатроника усилва вентилатора прекалено много и резултата е удължаване на времето за загряване на двигателя.
Аз лично оставям климатроника на една чертичка на вентилатора докато температурата на двигателя не достигне ~ 70 градуса и това за 10-15 мин. - след това климатроника на 20 градуса на AUTO.
Ще допълня, че тази сутрин ми направи впечатление, че при минус 10 градуса навън, за 12 мин. (5 км) стрелката едвам се отлепи, недостигна дори и 1 чертичка, а топлина така и не се появи от климатроника (беше настроен на 25 градуса). "
Според мен това е една от основните грешки. При задаване на висока температура , климатроника усилва вентилатора прекалено много и резултата е удължаване на времето за загряване на двигателя.
Аз лично оставям климатроника на една чертичка на вентилатора докато температурата на двигателя не достигне ~ 70 градуса и това за 10-15 мин. - след това климатроника на 20 градуса на AUTO.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Здр., колеги.
А може ли системата да не е напълно обезвъздушена към задния кръг и заради това да има този проблем с парното ? Иначе загряването е горе-долу нормално -все пак и е дизел. 

Върни се в “Дизелови агрегати”