Бърз въпрос - охлаждане

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Бърз въпрос - охлаждане

Мнениеот Muncho » Нед 03 яну 2010 22:29

За много години!

Едно бързо въпросче - как циркулира водата в радиатора при отворен голям кръг - отдолу->нагоре ( помпа->блок ) или отгоре->надолу ( блок->помпа )?

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Re: Бърз въпрос - охлаждане

Мнениеот rosen79 » Нед 03 яну 2010 22:31

Мисля,че от долу на горе.

Потребителски аватар
Бързият
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Бързият » Нед 03 яну 2010 22:33

Блок > термостат > радиатор > глава.

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Нед 03 яну 2010 22:35

rosen79 написа:Мисля,че от долу на горе.

И аз така мисля... но това не обяснява защо долният ми маркуч е ледено студен, горният топъл а парно - йок :Mr Green Fun, а стрелката на температурата седи в бялата зона...

Виж.. ако върви отгоре->надолу, прецакан термоста перфектно пасва в картинката.

Потребителски аватар
Бързият
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Бързият » Нед 03 яну 2010 22:37

Нормално е горния да е топъл, а долния студен преди термостата да отвори.

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Нед 03 яну 2010 22:37

Може и да бъркам,но според мен термостата пуска студена вода в двигателя когато отвори.Обяснявам си го с това,че горния мъркуч е топъл,а долния студен.

Потребителски аватар
Бързият
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Бързият » Нед 03 яну 2010 22:42

Следващия път преди да разсъждавате и да се излагате пред всички използвайте Гугъл :idea:

Действие на термостат
Когато двигателят е студен, мехчето на термостата е свито и клапанът е затворил пътя на охлаждащата течност към радиатора, т.е. радиаторът е изключен. Тогава течността под действие на водната помпа се движи от нея, към разпределителната тръба, водната риза и през канал постъпва отново в помпата. Така малкото количество охлаждаща течност, намираща се във водната риза се загрява по-бързо и двигателя достига по-бързо работна температура. При загряване на охлаждащата течност до 78˚ - 82˚С, течността в мехчето започва да с изпарява, вътрешното му налягане се повишава и мехчето се разширява във височина, като по този начин постепенно отваря клапана, който прегражда пътя на течността към радиатора. Пълното отваряне на термостатния клапан става при 88˚ - 94˚С. В периода на отваряне на термостата става загряване на течността и в радиатора.

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Нед 03 яну 2010 22:42

rosen79 написа:Може и да бъркам,но според мен термостата пуска студена вода в двигателя когато отвори.Обяснявам си го с това,че горния мъркуч е топъл,а долния студен.

Ако пуска, тогава значи антифризът циркулира отгоре-надолу.

Но според горните отговори, термостатът пуска топла "вода" към радиатора и после охладената влиза в блока... ( тоест отдолу-нагоре )

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Нед 03 яну 2010 22:44

Водата е топлопроводимо вещество , т.е. дори да няма поток (затворен термостат) водата се загрява от "съседната" по-топла вода и така може да се стопли целия горен маркуч чак до радиатора .

Потребителски аватар
Бързият
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Бързият » Нед 03 яну 2010 22:46

:lol:

byzano
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот byzano » Нед 03 яну 2010 22:47

горния трябва да е топъл а долния студен когато отвори термостата и долния трябва да става топъл ,а парно нямаш защото ти е запушено радиаторчето ; нямаш дунапрен на клапите или водната помпа не върти водата

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Нед 03 яну 2010 22:49

Бързият написа:Следващия път преди да разсъждавате и да се излагате пред всички използвайте Гугъл :idea:

Действие на термостат
Когато двигателят е студен, мехчето на термостата е свито и клапанът е затворил пътя на охлаждащата течност към радиатора, т.е. радиаторът е изключен. Тогава течността под действие на водната помпа се движи от нея, към разпределителната тръба, водната риза и през канал постъпва отново в помпата. Така малкото количество охлаждаща течност, намираща се във водната риза се загрява по-бързо и двигателя достига по-бързо работна температура. При загряване на охлаждащата течност до 78˚ - 82˚С, течността в мехчето започва да с изпарява, вътрешното му налягане се повишава и мехчето се разширява във височина, като по този начин постепенно отваря клапана, който прегражда пътя на течността към радиатора. Пълното отваряне на термостатния клапан става при 88˚ - 94˚С. В периода на отваряне на термостата става загряване на течността и в радиатора.

Няма какво да се излагаме... и аз знам че термост. пуска водата към радиатора.. Просто при мен се наблюдава следното - студен долен маркуч ( явно темост. работи нормално ) а двигателят седи "студен". Затова почнах да се чудя дали термост. не отваря пътя на водата да навлезе от радиатора... което би обяснило случващото се ( топъл горен маркуч от навлизащата вода, студен долен маркуч от вече охладената вода и съответно студен двигател ).

@byzano Парното беше за онагледяване... стрелката на температурата също сочи студено.

milmar написа:Водата е топлопроводимо вещество , т.е. дори да няма поток (затворен термостат) водата се загрява от "съседната" по-топла вода и така може да се стопли целия горен маркуч чак до радиатора .

Това е така .. но предвид че има само топлообмен без циркулация, това не може да причини изстудяване на целия двигател.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Нед 03 яну 2010 22:52

Бързият написа::lol:
:mrgreen:
смехът е здраве !

Muncho написа:...

Мисълта ми беше , че е нормално да загрява горния маркуч , не може от това да изтива мотора . Проблема с парното е другаде :? .

Потребителски аватар
anrus
Автомобил: Golf2 10Millionen и Golf2 Country
Двигател: RF-1988 и 1P-1991

Мнениеот anrus » Нед 03 яну 2010 22:59

Muncho написа:За много години!

Едно бързо въпросче - как циркулира водата в радиатора при отворен голям кръг - отдолу->нагоре ( помпа->блок ) или отгоре->надолу ( блок->помпа )?

Отгоре->надолу.

Потребителски аватар
Бързият
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Бързият » Нед 03 яну 2010 23:00

Човек, или аз не мога да те разбера или пишеш пълни глупости. Първо си изясни коя вода от къде минава и на къде отива.
Термостата ти е за смяна, защото е постоянно отворен. Гарантирам ти :wink:
Ако всичко е нормално се получава следното - долния маркуч е студен, а горния топъл. Водната помпа върти водата само блок-глава. Колата загрява над 87-92 градуса (зависи от модела на термостата) при което термостата отваря. Топлата вода минава през термостата от блока към радиатора. Там се охлажда от перката или от течението (ако си в движение) и през горния маркуч влиза вече нормално топла в главата. И така кръга се затваря.
При теб е следното - термостата е постоянно отворен, водата върти през големия кръг при което няма как да загрее. От там стрелката стои ниско и нямаш парно :idea:
Не изключвам и проблем с радиатора на парното или темп. датчик, но при тази ситуация залагам на термостат.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”