Първо за да разбереш дали проблема е в стартера, забележи дали само сутрин трудно върти, ако само сутрин е муден, а като покараш колата, загасиш и завъртиш пали лесно, значи най-вероятно стартера е здрав. Според мен е малка вероятността проблема да е в него!
Относно акумулатора - Тези проблеми които описваш в началото на зимата при застудяването са характерен признак че акумулатора е тръгнал. За по сигурно, отиди в някой магазин където продават акумулатори-поискай да ти проверят състоянието на акумулатора, прави се със специализиран уред(товарна вилка). Понеже магазините от този тип изпълняват и гаранциите, почти сигурно е че имат такъв уред! Та те ще ти кажат дали, акумулатора е годен, а в някои случаи и дали генератора и електрониката правилно зареждат акумулатора!В почвечто случаи, даже пари няма да ти вземат, понеже си потенциален клиент
Ако купуваш акумулатор, ето моите съвети:
1) монбат - не са лоши като качество, но при дефект има големи главоболия и неприятности с гаранционното обслужване(опитват се да хитруват);
2) Искра - Пазарджик - Добро качество, с такъв съм вече 5 години, никакви проблеми. Отлично гаранционно обслужване, не задават въпроси като дефектира, директно го сменят;Недостатък е че в края на лятото всяка година трябва да се отварят клетките и да се доливат с дестилирана вода. Но това не е проблем за мен!
3) Starter, Slovenia- хубвави акумулатори на същата цена като българските! Относно гаранционното обслужване, нямам впечатления;
4) ОСтаналите Бош и т.н. са значително по-скъпи;