ivkata написа:i.e.i написа:Просто замери и на алтерернатора ли е 13,5.
Незнам колегата
ChronoS дали е мерил на алтренатора напрежението,но аз съм си правил труда(с няколко уреда за да избегна възможна грешка),разликата е не повече от 2-3 миливолта в повече на алтернатора.
Аз лично съм писал много пъти за тази разлика , най-лесно се мери така :
1 . При запален двигател включваш всички възможни консуматори , но без такива с импулсна консумация като чистачки , музика , мигачи и т.н. . Т.е включваш фарове , отопление на стъклото , парно ...
2. Сондата (+) на мултицета "боцваш" в клемата плюс на генератора ,
не на кабелната му обувка , а директно на болта , сонда (-) на мултицета "боцваш"

точно в средата на клема (+) на акумулатора (
ама на оловната клема на акумулатора , не на кабела ) . Мериш напрежението . Трябва да е максимум 100-300 mV , т.е. 0,1-0,3 V и то само при условието в точка 1

. Ако е повече търсиш лош контакт .
3. По подобен начин закачаш уреда за мерене на масата : сонда (+) на удеда се закача на клема (-) на акумулатора , а клема (-) на уреда се допира на шасито на генератора , предварително лекичко застъргано с ножка , ако има нужда . Тук напрежението трябва да е по-малко , т.е 100-тина mV . Ако е повече - търсиш лош контакт .
ПП Веригата на плюса обикновено има по-голям пад заради по-дългия проводник , а също защото май на всички VW този кабел се прекъсва в точката (+) на стартера , т.е. там има една ненужна

според мен клемна връзка .