Възрастова граница за шофьор?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Да има ли горна граница за книжка?

ДА
153
44%
НЕ
64
18%
След 65 да се полага изпит
133
38%

Общо гласове: 350
Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Re: Възрастова граница за шофьор?

Мнениеот hooligans » Сря 06 яну 2010 13:48

тази тема обижда много хора според мен ...
Не мисля, че човек удари ли 70 и не е читав вече и за нищо не става :screwy
Има хора на по 70-80 които са по с акъла си от хора на по 20-30 дето бръболето им играе около центъра :screwy
Мисля че трябва да имаме уважение към по възрастните от нас, а не да ги храниме все едно са хора втора ръка :roll:

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Сря 06 яну 2010 14:39

hooligans написа:Не мисля, че човек удари ли 70 и не е читав вече и за нищо не става :screwy
Има хора на по 70-80 които са по с акъла си от хора на по 20-30 дето бръболето им играе около центъра :screwy

Имаме си ги уваженията. Просто след определена възраст разни тестове, проверки. Той човека ако е наред какъв проблем има да издържи изпита.

Потребителски аватар
hooligans

Мнениеот hooligans » Сря 06 яну 2010 14:45

Barboukov написа:
hooligans написа:Не мисля, че човек удари ли 70 и не е читав вече и за нищо не става :screwy

Имаме си ги уваженията. Просто след определена възраст разни тестове, проверки. Той човека ако е наред какъв проблем има да издържи изпита.

според мен е по добре и по нормално за абсолютно всички да има тестове на 5 години

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Сря 06 яну 2010 14:49

Човече, знаеш ли психиката, зрението, реакциите на един човек от 65 години на горе как може да се променят да не казвам за дни, ама за месеци. Минава теста, изкрейзва след половин година и белата готова.

Потребителски аватар
hooligans

Мнениеот hooligans » Сря 06 яну 2010 15:54

Barboukov написа:Човече, знаеш ли психиката, зрението, реакциите на един човек от 65 години на горе как може да се променят да не казвам за дни, ама за месеци. Минава теста, изкрейзва след половин година и белата готова.

а ти знаеш ли психиката на един емо зад волана , днеска гледа тъпо , утре с бръснарско ножче във вените

да не говориме , че нищо не Ви пречи да изчакате 5 мин. някой възрастен човек "да се осъзнае накъде да кара" , а не да го храните по форумите :roll:
няма да свърши света за 5 мин ...

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Сря 06 яну 2010 21:45

hooligans написа:според мен е по добре и по нормално за абсолютно всички да има тестове на 5 години

Жорка, хубаво е да има, но примерно за по-младите на 10 години, а вече за хората над 65 - на 5 години. Каквото и да си говорим, старите хора имат забавени реакции, проблеми със слуха и зрението, въпреки че са с акъла си. А има и такива дето вече не са си с акъла и пак управляват МПС, което ги прави особено опасни. Колкото до ЕМО-тата, тези по принцип не трябва да взимат книжка. За целта трябва да се правят психо тестове и за "Б" категория. Така би се намалила бройката на лудите зад волана, макар че в български условия, това би довело до нарастване на корупцията в тая сфера... :?

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Пет 08 яну 2010 17:23

Не можеш да кажеш човек на N години е негоден. Има хора които на 70 карат перфектно, има и такива които на 20 не стават за нищо. Това, което би било добре е да се кара изпит периодично - примерно на 10 години. Така ще се елиминират всички, които карат неадекватно от старост или от липса на шофьорски стаж.

Потребителски аватар
saa27
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот saa27 » Нед 10 яну 2010 19:48

Аз съм за периодичната проверка , след определена възраст. Просто тези хора, които физиологично не отговарят на определените норми за реакция( както е при психотеста за С категория ) , според мен нямат място на пътя. Един такъв блъсна майка ми на пешеходна пътека като дори и не е успял да натисне спирачката.

Потребителски аватар
ilkomuhata
Автомобил:
Двигател:

Re:

Мнениеот ilkomuhata » Пон 11 яну 2010 15:10

nando 16v написа:Да твърдо

+1 :да:

Потребителски аватар
Alira
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Alira » Пон 11 яну 2010 15:14

Аз съм за периодичната проверка , след определена възраст. Просто тези хора, които физиологично не отговарят на определените норми за реакция( както е при психотеста за С категория ) , според мен нямат място на пътя. Един такъв блъсна майка ми на пешеходна пътека като дори и не е успял да натисне спирачката.

Абсолютно съгласна! Трябва да се правят проверки и при хора, които имат забавена реефлексия, перцепция или когниция, да не се разрешава.

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Пон 11 яну 2010 16:14

Дори да не е след определена възраст. Няма млади и стари, жени и мъже. Има кадърни и некадърни шофьори и прекалено некадърните не трябва да имат книжка.

Потребителски аватар
digo_pl
Автомобил: omega V6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот digo_pl » Пон 11 яну 2010 17:16

Гласувах "НЕ", защото всеки сам трябва да се усазнае и да спре да шофира, ако прецени, че вече не е годен за това. А на дядото, не му пречи да си кара жигулката на село до нивичката и да си пренесе мотичката и две туби вода. /все пак с кон и каруца е по опасно/
Поздрави!

Потребителски аватар
katcko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katcko » Пон 11 яну 2010 17:54

В моето семейство имаме една баба на почти 70год. и един дядо на 70и няколко(дядката даже е горд собственик на Golf3)Въпреки че са били активни шофьори вече НЕстават.Недочуват,недовиждат,нямат реакции и това се отразява върху уменията им.Може би човек трябва сам да се осъзнае,но може би неиска да се примири с мисълта,че вече неможе и става опасен за себе си и околните.В България движенето е толкова деградирало и няма как да ме убеди някой,че 70год човек се вписва в него.Сега съм против тези шофьори,но ако има система която да ни проверява на определена възраст мисля,че няма проблеми.Нямам против старите хора,всички ще остареем,но има разлика между човек който вече физически не се справя и здрав и прав 25год келеш решил да се състезава по улиците-затова и сравненията са смешни.

Потребителски аватар
ivo penkov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo penkov » Пон 11 яну 2010 18:01

Твърдо съм "за" след 65 годишна възраст да полагат някакви практически изпити,защото стават опасни за пътищата.В петък/08.01/ ме удари един дядка на 80/осемдесет/ години.От негова страна нямаше никаква реакция.Даже когато разговарях с него си личеше,че не е добре със слуха-не ме е видял,нито пък е чул клаксона.

Потребителски аватар
shotik
Автомобил: Seat Cordoba Vario 2000
Двигател: ALM 1.6 MPI 2000
Контакти:

Мнениеот shotik » Пон 11 яну 2010 20:23

Няма да гласувам ,защото не е задължително,виждам ,че се пише предимно от млади хора,които не вярват на старите,но бъдете сигурни,че доживеете ли тези години ,ще сте на друго мнение.
Аз съм на 59 г, 30 г . съм бил локомотивен машинист ,пенсионирах се ,от 1983 г съм и шофьор с един страничен удар от друга кола/младеж на 27 г/и две глоби по 5 лв за превишена скорост с 5 км/ч,отчетена по старите радари през 1985 г ,тогава имах Трабант,а разрешената скорост в град беше 60 км / ч./
Разбирате ,че целият ми живот е минал на "колела",в железницата нямам нарушения и наказания,от 1987 г до сега също с колите който съм имал,научен съм да спазвам правилника ,карам си с допустимата скорост в града ,а може би някой от вас ми е подсвирквал ,че го бавя.А защо нарушава правилника ?
Докато не разберете ,че движението е задължение да следиш ,преценяваш и реагираш,а не говорене по телефона ,за по-младите целувките и др с момичета,отвличане на вниманието с други неща ,катастрофите и нежеланите инциденти няма да спрат.
А защо не пишете ,че се даде право на инвалиди да карат ,дори на глухи ,а нападате тези над 60-65 г. ? Имах познат който имаше само едно здраво око,аз и на него съм казвал ,че не е редно,но пък и това е ,че докато беше жив ,нямаше произшествия.
Всеки е със своята гледна точка,няма да има единност по въпроса и за да не се пише ,мисля ,че е за заключване тази тема.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”