При смяна на масло, пълни ли се масления филтър?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Viso
Автомобил:
Двигател:

При смяна на масло, пълни ли се масления филтър?

Мнениеот Viso » Сря 26 апр 2006 12:09

Днес ми сменяха маслото и ми направи впечатление, че момчето в сервиза нито напълни новия маслен филтър преди да го завие, нито намаза уплътнението с масло. В резултат на това при запалване на двигателя няколко секунди лампата на маслото светеше и свиреше. На въпроса ми отговори, че не се пълнел филтъра, защото се получавала въздушна влъзглавница и пр.
Притеснява ме дали нещо не се прецака двигателя за тези 10 - 15 сек. без да качи масло.
Старото масло беше полусинтетично 15W40 Motorex, а новото е пак полусинтетично 15W50 Motul. Последното май е по-гъсто, в такъв случай по-лесно ли го качва помпата или по-трудно.

Последна промяна от Viso на Сря 26 апр 2006 12:41, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Сря 26 апр 2006 12:37

Не е задължително да се пълни даже по-добре да не се пълни. Не е задължително и да се маже уплътнението.

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Сря 26 апр 2006 13:03

като не ти намаже уплътнението, следвашото развиване ще ти е по-трудно, ма при положение, че не си го сменяш сам, нямаш проблем...
а масленият филтър не се пълни предварително

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Сря 26 апр 2006 13:29

не се пълни, нормално е да мига две тир секунди, немазането с масло не е фатално
с две думи споко

Потребителски аватар
yossarian
Автомобил:
Двигател:

Re: При смяна на масло, пълни ли се масления филтър?

Мнениеот yossarian » Сря 26 апр 2006 13:55

Viso написа:Днес ми сменяха маслото и ми направи впечатление, че момчето в сервиза нито напълни новия маслен филтър преди да го завие, нито намаза уплътнението с масло. В резултат на това при запалване на двигателя няколко секунди лампата на маслото светеше и свиреше. На въпроса ми отговори, че не се пълнел филтъра, защото се получавала въздушна влъзглавница и пр.
Притеснява ме дали нещо не се прецака двигателя за тези 10 - 15 сек. без да качи масло.
Старото масло беше полусинтетично 15W40 Motorex, а новото е пак полусинтетично 15W50 Motul. Последното май е по-гъсто, в такъв случай по-лесно ли го качва помпата или по-трудно.

Не само не се пълни, а дори е вредно. Мазането на гарнитурата може и да се пропусне. Лампата може да свети 10-15 сек. но зумера не трябва да свири. По-принцип той е активен над 2000 об/мин.

didko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didko » Сря 26 апр 2006 13:55

Определено ще останеш много по доволен от мотула. Изпомпва се много по лесно при т. нар. студен старт. Аз лично вече втори път слагам полусинтетика на мотул 6100 и мога да ти кажа че сутрин почти не се чуват да потракват повдигачите, а лампата за маслото угасва мигновенно. А за филтъра моят винаги ми го пълнят в сервиза при смяна на маслото но никога не съм питал защо. 8)

Потребителски аватар
FreAk
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот FreAk » Сря 26 апр 2006 15:04

batmilko написа:като не ти намаже уплътнението, следвашото развиване ще ти е по-трудно, ма при положение, че не си го сменяш сам, нямаш проблем...
а масленият филтър не се пълни предварително

най-точното обяснение :wink:

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Сря 26 апр 2006 15:45

То на по новите мотори с еко филтъра няма и как да го напълниш :).

Viso
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Viso » Чет 27 апр 2006 7:29

Благодаря на всички, които отговориха! Явно мнозинството е на мнение, че филтъра не се пълни предварително.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”