Как се сменя спирачна течност на Teves 04?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
DIY4ever
Автомобил:
Двигател:

Как се сменя спирачна течност на Teves 04?

Мнениеот DIY4ever » Съб 23 яну 2010 0:59

Здравейте колеги. От много време (поне година) не съм влизал във форума, пътувах, работа и т.н.
Та сега се пробвах пак да влезна със стария си акаунт ("psstv18rp" бях някога :-)), ама не ме пуска, трябвало да искам нова парола, не знам си какво. Та се регистрирах отново.

Боря се с един новозакупен Голф 3ка от 95-а. Малко предистория:
Голфа е с ABS Teves 04. ABSa не бачкаше, с ВАГ-КОМ видях грешка в клапан на предно дясно колело. Грешката беше съмнителна, защото съпротивлението на клапана си бе ОК. В крайна сметка открих изгърмял МОSFET транзистор на платката на компютъра на АБS-а, и след като го смених ABSа проработи, при това идеално - тествах го на поледиците - отлично работи.
Този АБС е общо взето като добавка на стандартна спирачна система - има вакуумно серво, нормална спирачна помпа и регулатор на задния мост.

Днес реших да сменя спирачната течност, защото беше яко черна на цвят, може би никога не сменявана. Нещо което съм правил много пъти досега но все на коли без абс (имам и пасат от 91-ва).
Тъй като знам че при някой АБS-и е проблематична смяната, попрочетох доста, погледнах и в AutoData - навсякъде пише че смяната на *този* абс е по класическият начин - отваряш някой вентил, помпаш леко и доливаш и така докато излезе чиста течност и т.н. (без да се опразва системата).

Та започнах от едното задно колело, обаче след 3-4 натискания по време на които всичко си бе нормално и очаквано, течността си излизаше както трябва, педала внезапно се "вкорави" тотално и повече нищо не тече. Реших че може да е от регулатора на налягане за задните колела, и пробвах на предното колело - същия ефект! Отгоре на всичко на тези две колела вече няма спирачка изобщо. :-(

Явно клапаните на АБС-а са се затворили по някаква причина и си седят така.

Някой има ли идея защо става така, и как се излиза от такава ситуация?
АБСът няма акумулатор на налягане, та номерата с подаване на контакт за да подкачи налягане които се срещат из нет-а няма да минат.
Забелязах че при много внимателно натискане на педала с ръка, примерно от 30-40 натискания се "отпушва", но после пак запецва. Чудя се дали дъртата спирачна течност не е причина за това.

Ще съм много благодарен ако някой даде полезен съвет!

Потребителски аватар
DIY4ever
Автомобил:
Двигател:

Re: Как се сменя спирачна течност на Teves 04?

Мнениеот DIY4ever » Съб 23 яну 2010 1:52

За да няма съмнения по повод вида на АБС-а - ето го на снимка.
Прикачени файлове
Dvigatel_ABS.jpg

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Съб 23 яну 2010 9:14

педала напълно твърд и в горно положение ли е?
ако е така -запушена помпа от мръсната течност , ако е потънал и тогава се е втвърдил и после е мек при натискане а няма излизане на течност - блокирало бутало на помпата/ръжда по стеблото му извън помпата/ точно това отстранявах на същия модел преди 2 дни.личен опит! :да:

Потребителски аватар
DIY4ever
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DIY4ever » Съб 23 яну 2010 9:47

Не е напълно твърд, а "нормален", точно така както трябва да бъде когато спирачките са добре обезвъздушени. Горе си е, има нормалния си лек ход, т.е. ако не знаеш че има проблем, няма да усетиш, само дето нищо не тече от щуцерите и на 2те колела откъдето съм източвал няма никакви спирачки.
Ако са клеясали клапаните от дъртата течност, боклуци и т.н., как се раздвижват? Не ми се разглабя всичко, а и все пак АБС-а си работеше допреди опита за смяна на течността. То така ако се заклинят клапаните в движение би било доста подъл номер. :-)

Потребителски аватар
DIY4ever
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DIY4ever » Съб 23 яну 2010 11:42

Направих още малко експерименти - спирачната помпа не е блокирала - всички проблеми са от хидравличния блок на АБСа. Спирачната помпа подава течност на входовете му, ама на тия двата изхода - нищо. Другите 2 колела си работят нормално.
Сигурно боклуци са затлачили нещо, и без разглабяне няма да мине. :-(
Хубаво си мислех аз че да купуваш кола с АБС е мазохизъм. А на италианеца дето не е сменял течността повече от 10 години (сигурно), да му .....
Да не бях си играл цяла седмица докато го подкарам тоя абс, щях още днес да го предам на скрап и да си монтирам класическа спирачка от моргите.

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Съб 23 яну 2010 13:54

не се кахъри и ядосвай ! добре правиш като го подържаш! :да:

Потребителски аватар
DIY4ever
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DIY4ever » Съб 23 яну 2010 15:24

Мерси за подкрепата :-)
Свалих ABSа от колата. Още като свалих казанчето се потресох от мръсотията - двете тръбички по които отива течност от казанчето до хидравличния модул бяха напълно затлачени с нещо като "фекална маса". :-)
Отдолу под тях има две цедки - и над и под тях беше същото...
Разделих двете части на АБС-а и успях да продухам с компресор лявата (с моторчето) - от всички отвори летяха парчета гнус, но мисля че се прочисти добре, напълних я с нова течност. Ще трябва да се обезвъздушава разбира се, но поне да се разкисва, ако още има нещо.
Обаче другата част (с клапаните) се опира - единият от проблемните изводи пропуска но малко, а другият нищо. Интересното е че в обратна посока всички пропускат, което е странно - сякаш в проблемните се е получило нещо като обратен клапан.
Сега мисля да пробвам да подавам напрежение на клапаните, дано се раздвижи нещо. Че иначе трябва да се отпоява платката отзад, клапани да се развиват (май са на резба) и дали ще се херметизира накрая не е ясно.

Потребителски аватар
The Officer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The Officer » Съб 23 яну 2010 15:30

Ако искаш пробвай преди да почнеш да разглобяваш да обезвъздушиш при запален автомобил.Аз съм обезвъздушавал така задни спирачки на коли с АБС и определено има по-добър ефект отколкото при загасен мотор. :да:

Потребителски аватар
DIY4ever
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DIY4ever » Съб 23 яну 2010 16:06

Пробвах още вчера на запален двигател - без ефект. Затлачило се е като за световно. А и дори да бях успял - не е решение. Ако течността ще минава към колелото само при работещо серво, спирачният ефект ще е мизерен.

Потребителски аватар
DIY4ever
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DIY4ever » Съб 23 яну 2010 20:36

След часове играчка - продухване с компресор, редуване на промивки със спирачна течност и спирт, вече почти всичко се продуха. 3 от четири канала (за към колелата) са ОК, само 4тия неще и неще. От колелото назад пропуска свободно, а към колелото - почти не. То и другия затлачен канал беше така (даже по-зле) ама се прокара някак.
Много гнус излезе, особено от обратните клапани - тези които при подаване на захранване отварят друг канал от колелата към помпата на АБС-а.
Клапаните не щракаха много добре, но се раздвижиха ( с подаване на 12V), и определено не са заклинени.

Та колеги изводите са:
1. Сменяйте течността на всеки 2 години, особено на кола с АБС - много повече места за затлачване има.
2. Ако ще сменяте видимо много стара течност, стандартните процедури май не са добри. По-добре ще е да се свали казанчето, и да се почисти (за да не влезнат утайките в системата), и да се почистят входовете на помпата и АБСа (ако го има). После се налива течност във входовете, слага се казанчето, пълни се и се изчаква малко - така няма да влезе въздух в системата. Жалко че не се сетих за този номер, може би щях да си спестя маса ядове и труд.

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Съб 23 яну 2010 23:39

:D браво за ината!ако обърнете внимание на етикетите на спирачната течност пише ,че се съхранява до 5 /пет/ години , а се експлоатира до 3 години в колата!срока +- 1 година за различните марки.сменяйте по често! :012:

Потребителски аватар
DIY4ever
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DIY4ever » Пон 25 яну 2010 10:45

Общо взето успях да попродухам всичко, макар че двата канала за задните колела пропускат малко по-трудно от предните, ама повече нерви нямам. Днес ще го слагам АБС на колата, дано успея да обезвъздуша. Напълни ли се един път с с течност системата, едва ли ще се заклинят пак, защото разликата в налягането пред/зад клапаните ще е малка. А и дано се разкисне. Не стане ли - АБСа в кофата и си купувам спирачна помпа с 4 изхода и забравям завинаги за това дебилоидно изобретение с гръмко име АБС.

Определено това не е толкова екзотичен проблем - попаднах на доста оплаквания и разни наши и чужди форуми че "педала си е идеален", ама няма спирачки на едно или повече колела. Подозирам че в повечето такива случаи е станало нещо такова - заради боклуци някой клапан на АБСа се е превърнал в "обратен клапан"...
Не можах да разглобя клапаните - като че ли са занитени (на АТЕ/Teves да им ...), но предполагам че боклуците застават зад клапана и не му дават да се прибере напълно, в резултат като дойде налягане от входа се затваря сам...

Та ако някой има подобен проблем, да знае че с много търпение е възможно да се прочисти. Лошото е че влезнат ли веднъж боклуци при клапаните, ваденето е много трудно, почти невъзможно. Трябва да се подава напрежение на обратните клапани, да се вкарва спирт под налягане и т.н. до безкрай...
Ако клапаните можеха да се извадят щеше да е лесно... В краен случай може би с разпробиване може да се разглобят, но не посмях (засега). Най-тъпото е че ако например почне да корозира спирачната помпа отвътре, парченцата ръжда отиват право в клапаните, и в един прекрасен момент може да нямаш вече спирачки... АБСа бил увеличавал безопасността - хаха, вицове...

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Пон 25 яну 2010 22:34

браво за пробива в ремонта ! :да: и извода какъв е ? сменяйте по често спирачната течност! :)

Потребителски аватар
DIY4ever
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DIY4ever » Вто 26 яну 2010 15:14

Пробивът за съжаление беше илюзорен. Каналите се продухаха "на масата", но като го сложих на колата, още преди да успея да обезвъздуша добре, се запушиха пак. :-( Предполагам че клапанчетата не могат да се върнат в напълно отвореното си положение заради боклуци, и при поява на по-голямо налягане на входа се увличат и се затварят сами... При подаване на обратно налягане (компресор откъм колелата) се отварят, но после пак се затварят...
Освен това се оказа че и спирачната помпа е изгнила отвътре, и държи само в най-предната си част, слезе ли малко по-надолу педала пропада до дъно като тафтак в селски клозет, а течността звучно се връща в казанчето. Т.е. дори най-малкия теч да се беше случил та да слезе педала малко по-ниско сме могли да се пребием.

Та извода ти е МНОГО правилен.

Това с помпата обяснява всичко - била е пълна с ръжди, и при опита за смяна на течността всичко е отишло в АБСа, в комплект с "сополите" от дъртата течност...
Отгоре на това се оказва че спирачната помпа въпреки че не е нищо особено като конструкция е яко скъпа, а заради особеностите си (фланеца е с отвори за шпилките горе и долу вместо отстрани, не е лесно да се приспособи обикновена помпа - трябва и сервото да се изхвърли.

Та сега обмислям вариантите, основният е - АБС-а в контейнера за смет, освен ако намеря нов хидравличен блок в прилично състояние на прилична цена (< цената на старо серво + нова обикновена помпа).

Кола на старо с АБС не бива да се купува, научих го по сложния начин!!! :-)

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Сря 27 яну 2010 0:51

След като си се захванал защо направо нe смениш тевес-а с ИТТ
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=52&t=156184&start=0

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”