От какво да направя бас каса ?

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
sashot
Автомобил:
Двигател:

Re: От какво да направя бас каса ?

Мнениеот sashot » Пет 22 яну 2010 8:32

Изчисляването на обема на тялото се прави по методика със съответните формули. За радост има създаден софтуер, който прави това вместо нас. Програми от сорта JBL Speakershop, WinISD и т.н. Пак с тях се изчисляват и размерите на басрефлексните тръби (фазоинверторите) ако тялото не е със затворен обем. За да се направи това в програмата предварително се залагат електирческите и механичните характеристики на говорителя. Ако той е относително популярен има вероятност тези характеристики да присъстват във вградената база данни. Програмите дават и препоръка за това какъв тип да е озвучителното тяло, в което се използва дадения говорител - затворен обем, бас-рефлекс, бендпасс и т.н. Големите производители на говорители, често публикуват готови, разработени от тях проекти, за озвучителни тела със съответните говорители, тяхно производство, които също може да се използват успешно за изпълнение в любителски условия. Смисълът от всичко това е да се получи възможно най-доброто звучене от конкретния говорител. Не че ако сложим някакъв говорител в някаква кутия той няма да свири. Ще свири, дори и без кутия, въпросът е как. Разбира се музика се слуша с ушите, а не с очите, гледащи характеристиките, така че ако на някой му харесва това, как говорител свири в пластмасов бидон от маслини или в тенекия от сирене в това няма нищо лошо или осъдително.

Колкото до оребряването, да, например, нещо такова, каквото е показано на снимката, макар то да е относително сложно за проектиране и изпълнение от човек, нямащ много опит в конструирането на озвучителни тела. За начало може да опиташ с правоъгълни гредички с размер 25х25 мм или малко повече, желателно от бук, особено при по-големи размери които да увеличат твърдостта на плочите. Добра идея е облепването на стените с материал гасящ и поглъщащ вибрациите на някаква битумна основа например, или дебела и относително твърда гума. Нелоши резултати се получават понякога и с някои видове дебел балатум.

Оребряване с гредички се прави и по ъглите, за да усилят закрепването на плочите една към друга, като винтовете се затягат в тях, а не в ронливото ПДЧ или МДФ.
Някой колега беше питал за начина на закрепване. Използва се комбиниран, винтове за дърво и лепило, като задачата на винтовете е най-вече да осигурят притискането на детайлите, докато лепилото се втвърди. Ако е осигурена достатъчна площ за залепване (използването на усилващи гредички по ъглите спомага и за това) и е използвано правилното лепило, якостта и сигурността на връзката, която то осигурява, е в пъти по-голяма от това на винтовата връзка.

Съвсем наскоро си конструирах субуфер (subwoofer) или суббас - това са правилните термини, а не каса, бас-каса, буфер и т.н. (В касите се държат бутилки с бира, а буфери има по вагоните и локомотивите :) ).
Използвах относително евтин (39 лева в магазина) 8 инчов, 80 ватов говорител, производство на благоевградския завод и постигнах напълно удовлетворителни резултати (разчетните характеристики се покриха почти на 100%), с тяло по схема бендпасс и общ полезен обем около 25 литра. За материал използвах 18 мм пдч, с оребряване по ъглите с гредички 20х20 мм.
Запазил съм всички размери на конструкцията, направил съм и снимки от процеса на изготвяне на суббаса, но все не ми остава време да направя един отчет за тук.

Потребителски аватар
iorgaki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iorgaki » Пет 22 яну 2010 9:49

Значи ако съм разбрал правилно да сложа гредички по ъглите 20х20 масивно дърво ли ? и на кои ъгли навсякаде ли или само в четирите края ?Изпробвах я и свири добре но този усилвател неможе да я захрани ,и сам се спрял на този http://www.boschmann.co.za/pages/amplif ... lifier.php след една седмица ми пристига и кондензатора та ще видим heavy metal zork heavy metal zork heavy metal zork

Потребителски аватар
iorgaki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iorgaki » Съб 23 яну 2010 15:21

Направих някой промени на кутията и сега изглежда така :
Photo0030_resize.jpg
и я облепих сас вата цялата като исъхне ще я пробвам да видим разликата :lol:

sashot
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sashot » Нед 24 яну 2010 9:59

Опитах се да намеря малко повече данни за говорителя, но за съжаление няма почти нищо. Какъв е диаметърът на отверстията за басрефлексите, за да се опитам да изчисля поне приблизително дължината на басрефлексните тръби, защото тези, които виждам на снимката са далеч от истината.

Потребителски аватар
iorgaki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iorgaki » Нед 24 яну 2010 10:26

sashot написа:Опитах се да намеря малко повече данни за говорителя, но за съжаление няма почти нищо. Какъв е диаметърът на отверстията за басрефлексите, за да се опитам да изчисля поне приблизително дължината на басрефлексните тръби, защото тези, които виждам на снимката са далеч от истината.

Ако правилно сам разбрал диаметъра на тръбите е 7 см или по точно 6.8см а дължината им е кам 20 см имам и две прегради по 20 см растояниеро междо тях е около 10 см и това ли не е добре ?

Последна промяна от iorgaki на Нед 24 яну 2010 10:42, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
iorgaki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iorgaki » Нед 24 яну 2010 10:38

Незнам дали сам янаправил добре или не но разликата е огромна преди и сега баса е по твърд и по силен ,поне на мен така ми се струва ако си бях в БГ щях да го направа по качествен ,но тук на този тъп остров каквото потърся все няма .Пробвах да поръчам от Атина ми там за един усилвател ми искат 600 евро най евтиния дето в бг е 200 лв какво да ти кажа повече .Даже и бошрама дто си бях харесал го нямат кой знае кога ште получат, поне да ми доиде кондензатор след 4 дена че ми омръзна да ми премигват фаровете вечер немога да си пусна по сикна музика страх ме е да не изгори нещо :cry:

sashot
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sashot » Нед 24 яну 2010 18:50

Според софтуера (JBLspeakershop) при тези параметри на кутията и басрефлекстните тръби се получава доста добра характеристика с долна граница по ниво -3 dB 30 Hz, с едно леко повдигане в областта около 35 Hz с ниво +3 dB. Но това е при домашно използване. Акустиката на колата предизвиква повдигане на низките честоти, при което долната гранична честота по ниво -3 dB става 21 Hz, но повдигането на 35 Hz е над 10 dB, което означава, че ще имаш доста бумтящи басове.
Според софтуера, получавам, че за кола най-подходяща е кутия от затворен тип с обем около 30 литра.
Характеристиката се получава е сравнително линейна, с плавен спад в интервала от 20 до 200 Hz с минимум от минус 3,5 dB на 55 Hz и гранични честоти по ниво минус 3 dB 37 и 72 Hz.
Но пак казвам, музиката се слуша с уши, а не с поглед по графиките на амплитудно-честотната характеристика, така че щом звукът от тялото, което си направил ти харесва, слушай и се кефи.

Не разбрах какво представляват преградите, които си направил, ако искаш ги снимай под друг ъгъл и постни снимката.

Потребителски аватар
ReD_LiNe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ReD_LiNe » Нед 24 яну 2010 21:34

sashot написа:Не разбрах какво представляват преградите, които си направил, ако искаш ги снимай под друг ъгъл и постни снимката.

Можеби оребряване за което ставаше въпрос по нагоре . Само че незнам дали така не се "убива" работоспособноста на кутията.Виждал съм подобни но разпробити.Може и да греша :roll:

Потребителски аватар
iorgaki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iorgaki » Нед 24 яну 2010 22:55

sashot написа:Според софтуера (JBLspeakershop) при тези параметри на кутията и басрефлекстните тръби се получава доста добра характеристика с долна граница по ниво -3 dB 30 Hz, с едно леко повдигане в областта около 35 Hz с ниво +3 dB. Но това е при домашно използване. Акустиката на колата предизвиква повдигане на низките честоти, при което долната гранична честота по ниво -3 dB става 21 Hz, но повдигането на 35 Hz е над 10 dB, което означава, че ще имаш доста бумтящи басове.
Според софтуера, получавам, че за кола най-подходяща е кутия от затворен тип с обем около 30 литра.
Характеристиката се получава е сравнително линейна, с плавен спад в интервала от 20 до 200 Hz с минимум от минус 3,5 dB на 55 Hz и гранични честоти по ниво минус 3 dB 37 и 72 Hz.
Но пак казвам, музиката се слуша с уши, а не с поглед по графиките на амплитудно-честотната характеристика, така че щом звукът от тялото, което си направил ти харесва, слушай и се кефи.

Не разбрах какво представляват преградите, които си направил, ако искаш ги снимай под друг ъгъл и постни снимката.

Сори но аз вече я зглобих, да нещо като оребряване исках да направа, значи кутията е дълга от доло 72см а от горе е 56см виока 40см и широка 30см ватре ребрата както ги наричаме бях писал че са по 20 см значи се застъпват едното е от зад а другото отпред и мейду тях има около 10 см значи въздуха да минава между тях преди да излезе през трабите а това е кутията на чертеж
Прикачени файлове
Photo0031_resize.jpg

Потребителски аватар
iorgaki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iorgaki » Нед 24 яну 2010 23:03

ReD_LiNe написа:
sashot написа:Не разбрах какво представляват преградите, които си направил, ако искаш ги снимай под друг ъгъл и постни снимката.

Можеби оребряване за което ставаше въпрос по нагоре . Само че незнам дали така не се "убива" работоспособноста на кутията.Виждал съм подобни но разпробити.Може и да греша :roll:

по горе ме беше питал дали има види най малко 50 съм сложил +лепило на sika за паркет вчера я мерих около 27 кл.голям тупуз ще ми увеличи расхода на гориво mhihi mhihi mhihi шега разбира се :beer

sashot
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sashot » Пон 25 яну 2010 8:00

iorgaki написа: ребрата както ги наричаме бях писал че са по 20 см значи се застъпват едното е от зад а другото отпред и мейду тях има около 10 см значи въздуха да минава между тях преди да излезе през трабите а това е кутията на чертеж

Направил си доста сложна, от акустична гледна точка, конструкция. Нещо като комбинация от TL и басрефлекс. Такова нещо е почти невъзможно да се изчисли със софтуер :).
Пак казвам, щом те радва звука, слушай си го със здраве.

Потребителски аватар
iorgaki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iorgaki » Пон 25 яну 2010 12:20

утре че ви пусна клипче heavy metal zork че на едно място го преправих изрязах доло дясно малко ъгъла че не се сабира за 3см сад седалката и сега сам му сложил епоксидна смола и като стегне ще го пробвам :да:

Потребителски аватар
iorgaki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iorgaki » Вто 26 яну 2010 7:26

Вече я тапицирах ето как изглежда:
Прикачени файлове
Photo0039_resize.jpg
Photo0037_resize.jpg
Photo0033_resize.jpg

chavdar801
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chavdar801 » Вто 26 яну 2010 13:58

изтегли си басбокс програмата и въведи параметрите а материала гледаи дае спо дебели стени че вибрациите ше влощат звука като гледам баса е полупрофесионален за озвучаване и не е спл но става има сила да те засурбят ущите и да получищ аритмия с добър усилвател

Потребителски аватар
iorgaki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iorgaki » Вто 26 яну 2010 15:49

ето това е клипчето с новата кутия само че ъсилателчето е малко слабичко но всичко с времето си
http://www.youtube.com/watch?v=_bp--gI7Ifg

Последна промяна от iorgaki на Нед 04 апр 2010 21:03, променено общо 1 път.

Върни се в “Направи си сам!”