Силно лумкане след смяна на амортесьори

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
ziatev
Автомобил:
Двигател:

Силно лумкане след смяна на амортесьори

Мнениеот ziatev » Вто 26 яну 2010 22:01

След като смених задните амортесьори на моя B5 седана с марка BOGE - газови ,колата се държи супер по завоите , но когато вляза в дупка отзад се чува яко лумкане , думкане и така нататък.
Някой има ли идеи от какво може да е? heavy metal zork

Потребителски аватар
Вилиян
Автомобил:
Двигател:

Re: Силно лумкане след смяна на амортесьори

Мнениеот Вилиян » Вто 26 яну 2010 22:10

... при мен е Golf 3, не съм ги сменял нооо като вляза грубо в дупка и се чува думкане ... не знам от какво е :?

Потребителски аватар
ziatev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ziatev » Вто 26 яну 2010 22:15

Не става дума само за големи дупки.Преди смяната този шум го нямаше. heavy metal zork

Потребителски аватар
Speedy86
Автомобил: Audi A4 1.8 20V
Двигател: ADR 1996

Мнениеот Speedy86 » Вто 26 яну 2010 22:17

Колеге и при мойто голфе така каот му сненях пружините отзад,оказа се че не бях стегнал всичко като хората като стегнах здраво всичко е 6.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 27 яну 2010 10:19

Не е направено като хората.Вижте горе какво се случва - номерата 3,4,5,6,11,12 и 13 .Би трябвало с новите амортисьори да са сменени с нови и 3,4,5,6 11 и 12.
Дефакто ако си сложил новия здрав амортисьор на стария тампон след 2-та 3-тата дупка амортисьора е скъсал заминаващия си отпреди тампон (стария амортисьо ако не е работел не е натоварвал тампона) и...си готов ;)
Не пречи да огледаш и какво се случва с пружината.
Пък и....щом са сменяни някъде при масйтор иди и си направи рекламация и да си го оправи.Ако пък не желае тогава я закарай другаде или си го виж сам. :beer

Потребителски аватар
ziatev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ziatev » Сря 27 яну 2010 11:26

При смяната на задните амортисьори ми смениха прахоуловители , но не и тампони.Мислиш ли , че ако сменя и тампоните ще постигна някакъв ефвект?
А и как точно се казват тези тампони за да ги купувам направо и да ги сменям.Защото имам чуваството , че като вляза в дупка и амортисьора влиза в багажника.
heavy metal zork

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 27 яну 2010 13:54

Ще ти го обесня простичко :)
Когато влизаш в дупка амортисьор рязко се втвърдява и така пречи на пружината да се разтегне много и на излизане от дупката да се свие много...като след минаването през дупка пази от това пружината да остане в резонанс.ТОй един вид просто пречи на резките промени на дължината на пружината....заради което е и стабилността в завой при готин амортисьор.
Съответно когато стария изпусне тампона остава силно разтоварен понеже :
-при влизането в дупката амортисьора се втвърдява и пружината не се разтяга рязко и много....което натоварва тампона в посока от номалното му положение надолу. Което ако е изпуснал аморт. не се случва понеже той не се противи на разпъването на пружината.
-при излизането от дупката колелото рязко трябва да се качи обратно нагоре (пропаднало е в дупката докато е било във въздуха между двата и ръба) при което амортисьора рязко натоварва тампона наобратно защото дефакто самия амортисьор и тампона поемат удара в дупката...пружината просто компенсира хода на окачването. Което пак не се случва при стария ти амортисьор защото той просто си се мачка.
За да го разбереш - представи си най-грубо казано,че амортисьора при рязкото падане и излизане от дупката е едно парче желязо,което пчти въобще не се мачка (здравия амртисьор)..при влизането изпъва тампона надолу,при излизането удря тампона рязко нагоре. А стария се мачка както си иска понеже е изпуснал и не товари тампона изобщо...цялата тази работа с удара я поема пружината и стоп-буфера на окачването и амортисьора.
Та....трябва да си смениш и двата тампона както следва :
Този с номер 4 и този с номер 11.
Този с номер 11 ти определя точно блъскането на амортисьора при дупка,а номер 4 се води шоков тампон...идеята му е да не дава на амортисьора да се свие над даден предел...примерно ако се счупи пружина или ако удариш неочвешката дупка и т.н.
Как се водят точно не мога да ти кажа понеже хората в магазините ги знаят с какви ли не имена.
По Етка са ето така :
4. - stop buffer ( 3B0 512 131 H оригинален номер на частта)
11. - shock absorber mounting upper ( 8E0 513 353 B оригинален номер)
Разглеждам за Пасат Б5 (не синхро или 4motion) 99-та година :
Цъкнах в Елит Кар :
-номер 11 е около 30-тина лв на Vaico (слагам много такива по предниците на хората и по моята кола съм с такива и са доста добри според личното ми мнение...)
-номер 4 пак на Vaico струва 20-тина лв.
А тампоните се сменят 2-та заедно...иначе има разлика в стабилността после заради различното омекване на гумата на самия тампон. Същото важи и за стоп-буферите.
Успех!

Потребителски аватар
ziatev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ziatev » Сря 27 яну 2010 14:34

Благодаря много за изчерпателното обяснение! :bowdown
Вече съм наясно какво трябва да направя .Пиши ако искаш на лични или тук къде мога да те открия и да ги сменяме , защото имам чувството че задницата на колата ще се пробие.
Още веднъж благодаря! heavy metal zork

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 27 яну 2010 19:24

Ами...в Сервизи :)
Ето това сме ние -> Цък
Търсиш мен - Стефан.

Върни се в “Passat”