Търся съвет за обжалване на превишена скорост

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
ВАН
Автомобил: VW Golf II 1991 1.6 Keihin
Двигател: PN

Търся съвет за обжалване на превишена скорост

Мнениеот ВАН » Пон 25 яну 2010 0:13

Здравейте,
имам съставен акт на 14,11,2009г и презаверен до 07,02,2010г за :
При ограничение на скоростта 80км/ч (извън населено място с въведено ограничение с пътен знак В-26) се движи със скорост 116 км/ч . Скоростта е засечена с техническо средство радар TR-4 No 12-9/01. Скороста, часът и датата видяни от водача. С което е нарушил чл.21 ал2 от ЗДвП.
Не съм подавал възражение в 3-дневния срок.
Въпросът ми е : Мога ли да обжалвам актът и на какъв етап (акт,постановление)?

Обстоятелства при съставяне на акта (могат да бъдат потвърдени от свидетел в автомобила):
1. Служителят на КАТ е в авариината лента, автомобилът с радара е в разделителната ивица м/у двете платна (изход на тунел "Топли дол" в посока София-Варна).
2. Има трафик по време на установяване на нарушението. Не е ясно кой автомобил е засякъл радара.Аз се движех в дясната лента.
3. Не съм проверил за дата и час на радара (това не може да се потвърди от свидетеля).
4. Преди ограничението се движех със скорост 120-130км/ч, в последствие плавно намалявах скоростта до близо 90 км/ч , която не отговаря на регистрираната 116 км/ч.
5. Стори ми се странно, че ме накараха да пресека магистралата, да видя скоростта на радара, после пак да я пресека, връшайки се до автомобила и отново да я пресека 2 пъти отивайки и връщайки се за акта.
Моля да ми спестите коментари от рода на : "Ти си ебати тъпака - там винаги пазят" или "Фитипалди - къде си тръгнал с тая двойка 1,6",
Предварително благодаря на отзовалите се :)
ПС: За последните 2-3 години нямам нарушения, освен превишена скорост в населено място (не помня с колко, но беше само с фиш)

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Re: Търся съвет за обжалване на превишена скорост

Мнениеот vasstop » Пон 25 яну 2010 9:54

ЗДвП
Глава пета. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СЛУЖБИТЕ ЗА КОНТРОЛ
Чл. 165. (1) Определени от министъра на вътрешните работи служби:
ал.(2) При изпълнение на функциите си по този закон определените от министъра на вътрешните работи служби:
т. 6. (нова - ДВ, бр. 85 от 2004 г.) имат право за установяване на нарушенията на правилата за движение по пътищата да използват технически средства или системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и регистрационния номер на моторното превозно средство;

Аз също имам такъв акт и го обжалвах на първа инстанция до началника на РПУ-то, където ми е издаден акта.
Сега чакам вече четвърти месец да ми излезе НП, но още го няма.
При мен беше "временно ограничение на скоростта" от 90 на 40, като скоростта на радара показваше 84 км/ч
Като има развитие ще пиша...

Потребителски аватар
mirkata 4020
Автомобил: vw mk3
Двигател: 1996

Мнениеот mirkata 4020 » Вто 26 яну 2010 14:51

един гаден номер ми го казаха преди месец.Когато ти подадат акта за да напишеш евентуални възражения напишете-по време на съставянето на акта полицаят лъхаше на алкохол.от там нататака кошмар за ченгето :D .

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Вто 26 яну 2010 14:53

старо е и напоследък недава резултат.Отделно,че колегата си е взел и разписал акта :lol:

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Вто 26 яну 2010 15:04

mirkata 4020 написа:един гаден номер ми го казаха преди месец.Когато ти подадат акта за да напишеш евентуални възражения напишете-по време на съставянето на акта полицаят лъхаше на алкохол.от там нататака кошмар за ченгето :D .

Но ако полицая е някой, по-стар полицай по-точно с повече трудов стаж звъни на колеги за свидетели тестват го, показва че не е пил и кошмара е за теб ;)
Сега по темата не трябва ли да го напишеш веднага възражението за трафика и тогава да го подпишеш.

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Вто 26 яну 2010 15:24

mirkata 4020 написа:един гаден номер ми го казаха преди месец.Когато ти подадат акта за да напишеш евентуални възражения напишете-по време на съставянето на акта полицаят лъхаше на алкохол.от там нататака кошмар за ченгето :D .

Пиши пиши... После да не ревете.

Потребителски аватар
ВАН
Автомобил: VW Golf II 1991 1.6 Keihin
Двигател: PN

Мнениеот ВАН » Сря 27 яну 2010 20:41

vwfena написа:не трябва ли да го напишеш веднага възражението за трафика и тогава да го подпишеш.

Това е въпросът. След като не съм написал на място нищо и не съм подал възражение в 3-дневния срок, акта ми е удължен с 2 месеца и до сега съм спал, мога ли да предприема някаква стъпка, преди обжалване пред съд?

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Сря 27 яну 2010 20:44

Колега, един кратък и ясен отговор на въпороса ти:
Акт, който не е обжалван в 3 дневен срок неможе да се обжалва. Ако си написал, че нямаш възражения, това означава, че се признаваш за виновен по всички параграфи. Нито постановление, нито съд. По никакъв начин. Дори да заведеш дело и да обжалваш пред съд - в момента, в който видят, че не си писал "имам възражения" делото ще бъде закрито.
Аз винаги пиша, че имам възражения на актовете. Дори и да нямам, пак го пиша, защото незнам като ми мине яда какво ще измисля за събарянето му.
Следващият път не прави грешката да пишеш "нямам възражения". Недай си боже ако това се случи - на лично или звъни по телефона, или пиши на скайп да ти кажа как да процедираш. Има с кого да се направят консултации относно съответното нарушение и ситуация. Трима колеги до момента са се обръщали за помощ към мен по такъв въпрос. Двата случая са решени единия положително, другия отрицателно (решението можеше да се обжалва в съда и делото е насрочено за 01.02.2010). И един изчакваме за наказателното постановление.

Имай предвид, дори и да направиш всичко както трябва да бъде - решението се взема от началника на РПУ. Повечето разсъждават по следния начин: "Тоя си е виновен. Няма да стане неговата".

Ако си писал, че имаш възражения и си изпуснал срока за подаване на възражение свържи се с мен да ти кажа как да процедираш. Има решение на проблема, но лошото е, че за 31-40 км отгоре разходите за да стигнеш до съда ще са колкото паричната ти глоба и дори малко отгоре.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Контакти:

Мнениеот vasstop » Сря 27 яну 2010 23:19

Barboukov написа:Има решение на проблема, но лошото е, че за 31-40 км отгоре разходите за да стигнеш до съда ще са колкото паричната ти глоба и дори малко отгоре.
А два месеца без книжка? Не е добре.
Майната им на парите...

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Сря 27 яну 2010 23:28

vasstop написа:
Barboukov написа:Има решение на проблема, но лошото е, че за 31-40 км отгоре разходите за да стигнеш до съда ще са колкото паричната ти глоба и дори малко отгоре.
Майната им на парите...

недей ходи да си взимаш наказателното 2 години и ще му мине давността. аз карам с изтекъл акт и повече от това да ми напишат акт за 10лв не могат да направят. като са на зор да дойдат вкъщи да ми го връчат наказателното.

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Сря 27 яну 2010 23:32

vw_golf_4_tdi написа:
vasstop написа:
Майната им на парите...

недей ходи да си взимаш наказателното 2 години и ще му мине давността. аз карам с изтекъл акт и повече от това да ми напишат акт за 10лв не могат да направят. като са на зор да дойдат вкъщи да ми го връчат наказателното.

Наказателното ако не си го получиш те уведомяват да си върнеш свидетелството. Ако не го направиш те лишават автоматично. Акта ти не е презаверен, нямаш син талон. Като те спрат те проверяват по ЕГН и оставаш без книжка за още много време.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Контакти:

Мнениеот vasstop » Сря 27 яну 2010 23:33

vw_golf_4_tdi написа:недей ходи да си взимаш наказателното 2 години и ще му мине давността. аз карам с изтекъл акт и повече от това да ми напишат акт за 10лв не могат да направят. като са на зор да дойдат вкъщи да ми го връчат наказателното.
Давността на НП мисля е по-малко, но не съм 100% сигурен, по спомени беше 6 месеца от датата на издаване на акта, трябва да се провери.
А иначе си прав, по закон те трябва да те намерят и да ти го връчат по 'законосъобразен' начин, каквото и да значи това.

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Чет 28 яну 2010 1:01

Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.

ако обаче те наказват с глоба и лишаване от книжка, дали важи 6м или 6м за книжката само и 2 години за паричното наказание?

Потребителски аватар
lud_dj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lud_dj » Чет 28 яну 2010 4:25

Няма смисъл д обжалваш според мен ! На мен ми се случи същата история миналата година септември :evil: спира ме търси ми документите и аз го питам проблем ли има и за какво ме е спрял :dummy: аз знам за какво но искам той да каже и полицая ми излиза с молбет правиш неправилно изпреварване а пред мен кола няма :shock почва да си пише хубавеца и после ми дава акт-чето без да ми го прочете и ми вика разпиши се :screwy Аз му казвам прочети за кво си ми писал акта и той ми чете , че от неправилно изпреварване съм минал на нарушение прввишена скорост :shock 44 над допустимото :screwy :screwy :063: викам дай да вида на радара а той ми казва неможе минаха 7 секунди и е запаметено :screwy разбрах че изгорях заради на някой друг скороста :banghead: отдоло писах абсолютно всичко по целия случай , подписах се и му го давам на ши.... :bishop На другия ден с моя адвокат веднага пишем жалба до началника на Рпу-то кадето ми беше съставен акта и дотам :horror: :horror: :dummy: Няма смисъл според мен хубавото беше че аз карах със 79 над ограничението ама имаше запаметено 44 отгоре и аз бях първия появил се след взимането на пари от онзи със реалните 44 км :012:

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Чет 28 яну 2010 12:04

vw_golf_4_tdi написа:

недей ходи да си взимаш наказателното 2 години и ще му мине давността. аз карам с изтекъл акт и повече от това да ми напишат акт за 10лв не могат да направят. [/quote]
стана ми интересно:
добре де после кво прави. отива в кат и вика дайте ми синия талон, 2 години давност минаха.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”