Малко предисловие - аз имам А4 Авант 2003, а един от най-добрите ми приятели е с Пасат В5.5 2002 г., но седан. И двете коли са с мотор 1.8Т като в Пасата е 150 кс, а при мен е 163 кс и съм 4х4.
Сега наблюденията ми.
Пропускам, че двете коли са идентични за поддръжка като разход. Еднакъв мотор, еднакво окачване и разни други неща. Всичко е в един ценови диапазон.
За Аудито - категорично е по-тясно и то доста от Пасата. Ако кажем, че предните седалки и изобщо пространството отпред те кара някак да се чувстваш по-уютно в Аудито, то на задните е трагедия, сравнено с VW-то.
Аз лично съм върл фен на Авант, комби и всички там разновидности на имена, но категорично Пасата е с по-голям багажник (дори и при седан изпълнението му). Направо твърдя, че Пасат В5.5 трябва да се сравнява с Ауди А6. Но лошото е там, че за да осигури комфорта (атмосферата), която имаш в Ауди, то Пасатът трябва да е Highline изпълнение.
Някои колеги казаха за предимството на 4х4. Мдааааа ... вече разбирам всичките ми познати, които са се качили на 4х4 как говориха, че няма да карат повече кола на предно или задно предаване. Прави са! Чувството е уникално. А този кеф се заплаща за около 2000 лв първоначално при кола на старо (А4 на предно е горе долу толкова по-евтино при еднакви други екстри и около 2003~2004 година) и около 1~1.5 л/100 + разход при 1.8Т.
Както казваш, че ще караш малко това няма да ти е финансова спънка.
Пак се връщам малко на багажника - като казвам, че е малък имам предвид, че винаги го ползвам без да прибирам щората над него. Не ми е естетично като се виждат торбите

. 4х4 системата също яде от пространството, но си признава, че не съм виждал наживо колко е разликата в багажника на Ауди А4 на предно и такова като моето.
Мога още дълго да пиша, но като цяло се опитвам да кажа следното:
А4 е някак по-младежка, по-спортно изглеждаща кола. Пасат е по-улегнала, по-, мога да кажа функционална от А4. Ако имаше комбинация В5.5 с 1.8Т и 4х4 това щеше да е "моята" кола. Има такова изпълнение с 1.9TDI 131 кс, което върви точно колкото 1.8Т 150 кс,. Аз лично съм фен на новите дизели, но бих си купил само чисто нов или макс на година, две ако колата е "печка".
Сега за обявата за Октавията.
Тази, която си показал на линка е на базата на Голф 5 и е малко по-просторна на задния ред седалки, спрямо предишната версия. Тя беше на база на Голф 4 и там си е същата теснотийка като в Голфа и А4. Сега някой ще каже - ама не са тесни. Не са, но ако имате две големи деца или често пътувате 4-ма възрастни си е проблем. Не че няма да стигнете, но защо да не е комфортно за всички, които се возят!?
Та пак за Октавия II. Улавям се че продължавам да се заглеждам в красиви комбита, когато спрат до мен на светофарите. Ами харесват ми, набийте ме
Шкодата си държи цена и няма защо никой да се чуди как 8к евро за нея. Хубавата Октавия с порядъчно екстри в нея вече изобщо не е евтина кола. Да не се отплесвам.
Ако имаш други въпроси и имам отговорите им ще пиша.

Едит: Багажникът на Октавията е огромен - 500 л.