С какво да запечатам необслужваем акумулатор?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Re: С какво да запечатам необслужваем акумулатор?

Мнениеот Winner25 » Пет 05 фев 2010 15:03

На този електролита не е гел :)
Няма намерения да го нагрявам :Mr Green Fun
Ще пробвам със силикон. Ако държи, държи, ако не няма да се ползва.

Потребителски аватар
2.4I
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 2.4I » Пет 05 фев 2010 15:38

Winner25 написа:На този електролита не е гел :)
Няма намерения да го нагрявам :Mr Green Fun
Ще пробвам със силикон. Ако държи, държи, ако не няма да се ползва.

Използвай силикон за агресивна среда ,и наистина не е лошо да сложиш някоя и др. видийка въпреки ,че могат да направят с-е с киселината и ............ но въпреки това е по-сигурно.

Потребителски аватар
Alek
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Alek » Пет 05 фев 2010 17:51

chriss написа:
Winner25 написа:Отворих един акумулатор понеже се съмнявах че е намалял електролита. С какво да залепя капака, след като долея дестилирана вода? Силикон ще свърши ли работа?

Необслужваемите - не се налива дестилирана вода ! Вътре електролита е гел и е различен от тоя на обикновените ! Купи си нов, тоя го издай на някой пункт за изкупуване на стари акумулатори.

Да бе, не се налива...никакъв гел не е вътре, гарантирам, обикновена киселина си е.....има и такива с гел, но са доста по-скъпи....

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пет 05 фев 2010 22:46

chriss написа:
Winner25 написа:Отворих един акумулатор понеже се съмнявах че е намалял електролита. С какво да залепя капака, след като долея дестилирана вода? Силикон ще свърши ли работа?

Необслужваемите - не се налива дестилирана вода ! Вътре електролита е гел и е различен от тоя на обикновените ! Купи си нов, тоя го издай на някой пункт за изкупуване на стари акумулатори.

Току що се обади адски неподготвен mhihi Има необслужваеми с гел, но дали има един процент от колите в българия да карат с тях не е ясно. Пък и гел акумулаторите се ползват предимно за UPS.

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Съб 06 фев 2010 10:42

Ако същевременно ти потече киселина от некоя заварка/снадка mhihi mhihi mhihi ,ми звънни да ти кажа кво да правиш,без майтап,щом си упорит пробвай,твойта кола ще съсипеш не моята :idea: :idea:

Те хората са го казали че е НЕОБСЛУЖВАЕМ,демек нема кво да му доливаш,но щом си решил да експериментираш ,имаш моето категорично ДА :applause: :applause: :applause: :да: :да:

rachev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rachev » Нед 07 фев 2010 12:04

Здравеи колега едно време га бях млад акумулаторите ги заливаха с асвалт .Може и ти да опиташ но това е упражнение за луди май.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Нед 07 фев 2010 14:26

rachev написа:Здравеи колега едно време га бях млад акумулаторите ги заливаха с асвалт.

Бяха добри времена mhihi Имаш укъсила клетка - изчегъртваш асвалта, разпояваш от съседните 2 и я сменяш с нова :D след това топиш асвал и заливаш :D

Потребителски аватар
Prodriver
Автомобил: VW Polo VW 1300
Двигател: AEE 1996 AB 1971
Контакти:

Мнениеот Prodriver » Пон 08 фев 2010 11:33

Колега защо не пробваш с червения силикон който го дават за гарнитури? :gruebel Иначе мога да ви кача снимки за "необслужваемите" акумулатори на Монбат колко са необслужваеми и как хич не се долива дестилирана вода в тях. :screwy

Потребителски аватар
Winner25

Мнениеот Winner25 » Пон 08 фев 2010 11:37

Акумулатора е залепен със бял силикон и за посигурно съм сложил и винъчета на капака :)
Като го завъртя на 90* не тече, така че мисля че няма да е проблем да се ползва. Единствения недостатък е непрегледния външен вид :wink:

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пон 08 фев 2010 12:00

И аз съм отварял т.нар. "необслужваем" акумулатор - Exide Ultra. Като се скъса лепенката, под нея имаше капачка от единия до другия край, но на капачката си имаше тапи, които щракват в дупките. Вътре е с киселина, не е гел. Долях дестилирана вода, защото беше паднало нивото и така го "обслужих". Водата се изпарява през отвора за вентилация. Ако не го обслужиш по този начин, рискуваш да го загубиш преждевременно.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Пон 08 фев 2010 17:00

Prodriver написа:Колега защо не пробваш с червения силикон който го дават за гарнитури? :gruebel Иначе мога да ви кача снимки за "необслужваемите" акумулатори на Монбат колко са необслужваеми и как хич не се долива дестилирана вода в тях. :screwy

Аз имам един Monbat Premium и ако искаш може да пробваш да го отвориш без да го повредиш. Толкова съм сигурен, че няма да успееш, че може и едни 50лв да заложа ;)

Старите от серията Maintenance Free се отваряха, но сега Премиума е с двоен капак и ще го отвориш вчера.

Един акумулатор да се нарече необслужваем е неоходимо и достатъчно условие решетките на полчите на поне единия полюс да са от оловно-калциева сплав (а не оловно-антимонова). Такъв се води хибриден и напълно покрива изискванията за консумация на вода за да се нарече необслужваем. А когато и плюсови и минусови плочи са оловно-калциеви призводителите спокойно слагат двойни капаци защото такъв акумулатор вода не пипа.

Потребителски аватар
Winner25

Мнениеот Winner25 » Пон 08 фев 2010 17:15

radi_nrj написа:А когато и плюсови и минусови плочи са оловно-калциеви призводителите спокойно слагат двойни капаци защото такъв акумулатор вода не пипа.

Добре ама на този който аз разпечатах му липсваше вода от някои клетки :roll:

От какво зависи загубата на вода? Стария ми акумулатор (Монбат) работи 3,5 години и го хвърлих без да има нужда от доливане. Сегашния вече го ползвам над година и пак няма нужда. А и двата са си обикновенни акумулатори с капачки отгоре :)

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Вто 09 фев 2010 11:27

Winner25 написа:Добре ама на този който аз разпечатах му липсваше вода от някои клетки :roll:

От какво зависи загубата на вода?

От правилна експлоатация. Ако го презареждаш колкото и необслужваем да е пак ще кипи и ще губи вода. А и зависи от къде е дошъл и къде е седял. При +40 той си изпарява дори и да не работи.

Winner25 написа:Стария ми акумулатор (Монбат) работи 3,5 години и го хвърлих без да има нужда от доливане. Сегашния вече го ползвам над година и пак няма нужда. А и двата са си обикновенни акумулатори с капачки отгоре

Монбат произвеждат хибридни (антимон-калций) и напълно необслужваеми (калций-калций). Дори простия Динамик е хибриден т.е. с понижена консумация на вода.

Потребителски аватар
Prodriver
Автомобил: VW Polo VW 1300
Двигател: AEE 1996 AB 1971
Контакти:

Мнениеот Prodriver » Сря 10 фев 2010 23:18

radi_nrj написа:...

Възможно е колега да е напълно капсолован,не споря за това. :wink: Моя Монбат когато го купувах преди 2 години ми го продадоха за "необслужваем".Добре че,един приятел ме светна колко е небслужваем иначе сега сигурно нов щях да купувам.Както е написал колегата Ljubon под лепенката има капаче което си влиза в дупките.Някой ако проявява интерес мога да снимам. :)

Потребителски аватар
Transporter4eto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Transporter4eto » Сря 29 дек 2010 19:38

Prodriver написа:Моя Монбат когато го купувах преди 2 години ми го продадоха за "необслужваем".Добре че,един приятел ме светна колко е небслужваем иначе сега сигурно нов щях да купувам.Както е написал колегата Ljubon под лепенката има капаче което си влиза в дупките.Някой ако проявява интерес мога да снимам. :)

При мен същата работа . Зеленото око стана черно веднага след като изтече гаранцията . Преди малко го отворих и ще го мъча да го съживя , че нещо поизчезнала водата в крайните клетки :bishop

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”