Виене от скоростната кутия?

Техническа и сервизна информация за Passat
didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Виене от скоростната кутия?

Мнениеот didoriginal » Съб 29 апр 2006 16:45

От известно време насам забелязахме с баща ми странен звук (виене). Да речем на 2-ра съм и започвам да отпускам газта - тогава се чува виенето. От какво може да е? :roll: Някакви лагери или?

Благодаря предварително.

Потребителски аватар
bobcho
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: AFN 1997

Мнениеот bobcho » Съб 29 апр 2006 17:51

Провери си маслото!!!

Направи и следния тест:
Палиш, оставяш лоста в неутрално положение с пуснат съединител.Натисни съединителя и слушай за промяна на шума.

Може да е ниско ниво на масло, но може и да има износване.

didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didoriginal » Съб 29 апр 2006 17:55

bobcho написа:Провери си маслото!!!

Направи и следния тест:
Палиш, оставяш лоста в неутрално положение с пуснат съединител.Натисни съединителя и слушай за промяна на шума.

Може да е ниско ниво на масло, но може и да има износване.

Шума го има само и единствено като спирам с двигателя...

didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didoriginal » Нед 30 апр 2006 15:05

:roll:

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Пон 01 май 2006 11:03

Има много писано по тази тема.
Ама наистина мног. От всичко което съм изчел разбирам че са лагерите. Доколкото разбрах са иглини.
При мене е така не само на втора ами почти на всички. Но е с различно на различните.
Единственото което можеш да направиш е да смениш маслото (ако не си го направил вече) с 75W90 пълна синтетика.Не че ще изчезне но ще знаеш че ще щадиш предавателната кутия.
Някъде Mephisa беше писал че колкото VW е карал всичките са били така и не е имало проблем.
Аз все още не съм сменил и маслото но при първа (финансова) възможност ще го направя.

didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didoriginal » Пон 01 май 2006 13:00

ANNIHILATOR написа:Има много писано по тази тема.
Ама наистина мног. От всичко което съм изчел разбирам че са лагерите. Доколкото разбрах са иглини.
При мене е така не само на втора ами почти на всички. Но е с различно на различните.
Единственото което можеш да направиш е да смениш маслото (ако не си го направил вече) с 75W90 пълна синтетика.Не че ще изчезне но ще знаеш че ще щадиш предавателната кутия.
Някъде Mephisa беше писал че колкото VW е карал всичките са били така и не е имало проблем.
Аз все още не съм сменил и маслото но при първа (финансова) възможност ще го направя.

Хмм... Ако няма проблем така да се кара... Аз досега не се бях заслушвал.. може и от преди да го е имал шума. :roll:

Потребителски аватар
Immortal
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Immortal » Пон 01 май 2006 17:55

Чул съм че с времето пада някакво покритие на зъбните колела и от затова се получава виене,но не съм сигурен :roll:

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Пон 01 май 2006 21:48

Immortal написа:Чул съм че с времето пада някакво покритие на зъбните колела и от затова се получава виене,но не съм сигурен :roll:

Това покритие се нарича циментация - състой се в обработката на детайлите при специални условия и в най външния слой на метала се натрупва повече въглерод, вследствие на което повърхността става още по твърда и отам се УВЕЛИЧАВА износоостойчивостта. И аз си мислех, че е от това но след доста четене и коментари, съм по склонен да смятам че това са лагери. Ако са зъбни колела най натоварени са тези който постоянно се въртят (зацепени), а такива са именно на деференциала. Но тъй-като по енерция виенето го няма значи не е в него проблема. Вече около 20 000 км. съм навъртял на моята и не съм забелязал промяна.
Зимата (когато е по студено) мисля че се чува повече, а тук има значение маслото.

Последна промяна от ANNIHILATOR на Вто 02 май 2006 22:06, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 02 май 2006 13:12

ANNIHILATOR написа:[повърхността става още по твърда и отам се намалява износоостойчивостта. И аз си мислех, че е от това но след доста четене и коментари, съм по склонен да смятам че това са лагери. Ако са зъбни колела най натоварени са тези който постоянно се въртят (зацепени), а такива са именно на деференциала. Но тъй-като по енерция виенето го няма значи не е в него проблема. Вече около 20 000 км. съм навъртял на моята и не съм забелязал промяна.
Зимата (когато е по студено) мисля че се чува повече, а тук има значение маслото.

Извинявай, че те поправям ANNIHILATOR, но си сбъркал думата, а някои колеги може и да не го знаят. Износоустойчивостта се УВЕЛИЧАВА, а не намалява след циментация. Зъбните колела също имат циментация и освен това, в скоростната кутия всички са постоянно зацепени, но не всички предават двигателния момент, а само текущата двойка.
Но по принцип си прав, че шанса да са лагери е по-голям. И за маслото също си напълно прав!
Но да не се лъжем! Имаш ли възможност, сменяй не масло, а лагери. Е, като нямаме... ще сменяме масла само, какво друго! :roll:

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Вто 02 май 2006 22:11

Грешката е вярна и незнам как се е получила - най-вероятно в бързината.
Що се отнася до зъбните колела конкретно при тези предавателни кутии незнам как е, но аз мисля че не са постоянно зацепени.
Но за да говори човек трабва да е разфасовал такава за да знае.

hristian37
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот hristian37 » Вто 02 май 2006 22:23

Колега принципа на действие на механичните скоростни кутии е един и същ,тази не се различава с нищо. По отношение на виенето, смени маслото ако можеш, след това аз си сложих една руска добавка "РЕСУРС" и караи, ако ти влизат скоростите карай и не барай. всичките VW дето съм карал все шумят на някоя предавка. Моят голф ве4е 6те стане 6г ко карам и виенето нито се е увеличило ното е из4езнало- няма проблеми.

Потребителски аватар
Crazy_hatteR
Автомобил: A6 C5 1.8T + Mk IV 1.6 + B3 1.8Mi
Двигател: AEB 1.8T + AKL 1.6 SR + 1.8 RP

Мнениеот Crazy_hatteR » Нед 07 май 2006 14:43

При мен виенето се появи след смяната на маслото :dontknow: , то си е смешно да не можеш да отделиш 20 лефа за масло на скоросната кутия , при положение че се сменя веднъж на ... доста години /според зависи от карането де :wink: /

Потребителски аватар
pyrpyl
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот pyrpyl » Нед 07 май 2006 17:35

Crazy_hatteR написа:При мен виенето се появи след смяната на маслото :dontknow: , то си е смешно да не можеш да отделиш 20 лефа за масло на скоросната кутия , при положение че се сменя веднъж на ... доста години /според зависи от карането де :wink: /

При мен положението беше същото преди 4 години. От тогава не съм го сменял - 36000км. и спря да вие.......

Върни се в “Passat”