Проблем: маслен сепаратор - Г3, АЕК... РЕШЕН

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
carllson
Автомобил:
Двигател:

Проблем: маслен сепаратор - Г3, АЕК... РЕШЕН

Мнениеот carllson » Вто 02 мар 2010 21:11

Здравейте колеги...
Днес докато си карах колата (Голф 3, 1.6i, 101к.с., АЕК) се случи следното... чу се нещо като детонация, но се очудих, защото съм с газова уредба повече от 2год. и до сега не съм имал детонации... Продължих да карам, но губеше обороти и спрях да видя какво става и колата угасна... Опитах да запаля, но ако не подавах гас, колата гаснеше... Чуваше се, че смучи въздух и се оказа, че се счупило това:
Изображение
като си обяснявам, че това е да определя количеството въздух, което е необходимо ли и аз не знам точно... в него влизат два маркуча от двигателя... та закарах си колата на обороти до офиса и там на мястото на въпросния пластмасов смесител сложих маркуч, за да свържа двата маркуча всъщост, за да не дърпа въздух... закрепих положението, работата на мотора се нормализира, но все пак трябва да си сложа съответната част...

Как се казва, какво да търся всъщност? ако някой може да каже или има за продаване ще съм благодарен...

п.с. снимкатите не са на моята кола, но това е частта, която се счупи...

Edit: В последствие разбрах, че въпросната част е маслен сепаратор или уловител на маслени пари... :)

Последна промяна от carllson на Чет 04 мар 2010 22:00, променено общо 2 пъти.

piga
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос/ проблем за тази част на Голф 3, 1.6i, АЕК

Мнениеот piga » Вто 02 мар 2010 21:39

на мен ми гърми два пъти и двата пъти тва нещо се пръска на парчета. това е уловител на маслените пари

Потребителски аватар
carllson
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот carllson » Вто 02 мар 2010 21:42

piga написа:на мен ми гърми два пъти и двата пъти тва нещо се пръска на парчета. това е уловител на маслените пари

Благодаря колега, а знаеш ли каква е причина да гърми, от къде си го купувал и колко лева?

twista2020
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот twista2020 » Сря 03 мар 2010 11:47

Четох из форума че въпросната част е около 80 лева и се нарича маслен сепаратор.А за гърмежите със каква газова си,обикновенна ли или с газов инжекцион.

Тоя двигател на снимката май е от моята кола :shock .

Потребителски аватар
carllson
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот carllson » Сря 03 мар 2010 21:27

twista2020 написа:Четох из форума че въпросната част е около 80 лева и се нарича маслен сепаратор.А за гърмежите със каква газова си,обикновенна ли или с газов инжекцион.

Тоя двигател на снимката май е от моята кола :shock .

С обикновенна газова уредва съм колега и както казах две години и отгоре съм нямал нито една детонация... а за снимките от mobile.bg съм я свалил, че се виждаше въпросният маслен сепаратор... :)
Сега остава да си намеря... :)

jims
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем: маслен сепаратор/ уловител на маслени пари, Г3, АЕК

Мнениеот jims » Сря 03 мар 2010 22:58

-

Последна промяна от jims на Вто 10 юни 2025 11:24, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
carllson
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот carllson » Сря 03 мар 2010 23:42

jims написа:Преди около две години обиколих всички магазини и морги в търновско за същата част, счупена по същия начин. Никъде не намерих :?
Успех с търсенето и докато търсиш уточнявай на продавачите какъв точно ти е двигателя. На 1,6 AFT този уловител, филтър или каквото е там го няма.

Благодаря колега... а би ли споделил с какво си го заместил?

jims
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jims » Сря 03 мар 2010 23:49

-

Последна промяна от jims на Вто 10 юни 2025 11:24, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
carllson
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот carllson » Сря 03 мар 2010 23:58

jims написа:За съжаление, с нищо. Просто го шунтирахме и директно свързахме двете тръби. Колата е на брат ми и все още си я кара така. За две години не сме намерили разлика заради липсата на филтъра.

Към момента това ми беше временно решение на проблема, но май като се замислям и като чета мнения ще остане за постоянно... :) Благодаря за мненията на всички...

Потребителски аватар
carllson
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот carllson » Чет 04 мар 2010 21:58

В заключение може да се каже, че въпросния маслен сепаратор (уловител на маслени пари) може да се замени с маслоустойчив маркуч без никакви проблеми и усложнения, ако разбира се не си намерите нов или втора употреба... Писаха ми доста колеги, които изказаха мнението си и дадоха съвети за въпросния проблем... Благодаря за което... :)

Поздрави и успех...

Потребителски аватар
carllson
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем: маслен сепаратор - Г3, АЕК... РЕШЕН

Мнениеот carllson » Нед 13 юни 2010 16:49

Колеги, след слагането временно на маркуч, за да закрепа положението ми се появи следният приблем... Взех маркуч, но се оказа по-малък диаметър и се наложи да го пъхна в останалата след гърмежа основа на масления сепаратор (за преход го използвах)... Карах си колата така известно време, но започна да губи обороти (държеше по-ниски обороти) и гаснеше от време на време... също така при включването на какъвто и да е консуматор (фарове, парно и най-вече климатик) оборотите ми падаха драстично... при пуснат климатик държеше 450 оборота... какво ли не гледах... вакуумчета, свещи, кабели, дистрибуторна капачка, палец, бобина и т.н. и всичко си беше що годе добре... днес реших да сложа един цал маркуч, за да няма връзки, скоби и т.н... след свалянето на тези кривите маркучета от моторчето за празен ход към масления сепаратор, установих, че в един от тях се е образувала тапа от корубата на сепаратора и недостига въздух... отстраних, почистих, сложих новият маркуч и като запалих останах смаян... оборотите ми заспаха... пускам климатих, фарове... оборотите не мърдааат... като цяло има и едно прекъсване/ давене при поддаване на газ, но мисля, че е от свещите, защото са за смяна... след като ги сменя и тях ще пиша дали всичко си е наред... и така завърши моето ходене по мъките... :) дано съм бил полезен...

val4ana
Автомобил: Бора
Двигател: AUM

Мнениеот val4ana » Нед 13 юни 2010 22:35

бих те посъветвал щом свещите са ти за смяна и придърпва от тях да не караш на газ ако си с обикновенна газова да не стане пак някой гаф

djani_84
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот djani_84 » Вто 20 дек 2011 23:21

моя сепаратор и тои грамна и сега сам с водопроводна трабичка напражена на пе-образна и така няма лев
:( . моята газова е обикновенна но този филтар гарми и като се кара на бензин като се задрасти наи вече . колеги качете снимки за да видя как вие скачена газовата моята ми дава мн добар разход наван 7 а в града 10 но имам загоба на мощност и трябвало да се измести до колекторите като на снимката ю.аи аз моята като я взех стария собственик ми я даде с пред мен сложено газово и незнам с какви свещи е нищо незнам до сега варвеще перфектно
343715.jpg

Потребителски аватар
carllson
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот carllson » Чет 27 юни 2013 18:06

След продажбата на колата ми остана един резервен маслен сепаратор! Ако на някой му е необходим, нека ми пише л.с.!

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”