Съвет дали да сменя термостата Г3 държи 75градуса

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
kalin_as
Автомобил:
Двигател:

Re: Съвет дали да сменя термостата Г3 държи 75градуса

Мнениеот kalin_as » Сря 03 мар 2010 14:09

Няма проблем ако температурата е под 70 градуса на работещия двигател.
На мен никога не ми отчита нормалната работна температура - просто двигателя не се товари.
Само когато качвах планината до хижа Ком само тогава си загря както трябва двигателя

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Сря 03 мар 2010 14:38

Няма значение колко се товари - при мен независимо дали карам със 140-150 на магистралата или с 80 не пета почти без газ все си е на 85-90 градуса.

Потребителски аватар
mirkata 4020
Автомобил: vw mk3
Двигател: 1996

Мнениеот mirkata 4020 » Сря 03 мар 2010 14:44

theultimate написа:Няма значение колко се товари - при мен независимо дали карам със 140-150 на магистралата или с 80 не пета почти без газ все си е на 85-90 градуса.

точно тук е истината!сменяй го,и дано уцелиш от първият път читав термостат!

Bodhid
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bodhid » Сря 03 мар 2010 18:00

И аз се чудя какво да правя. Вече 5 год. го карам Голфа на 70 градуса извън градско зима лете твърдо, а в града 85-90 и съответно перката включва на 90 . Мерих с термометър температурата на двигателя, вярно ми показва уреда. Нали оптималната била 90, е нямам яко парно зимата, ама на двигателя му няма нищо, а секара основно на 70 градуса...???

Потребителски аватар
slav
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот slav » Сря 03 мар 2010 18:45

Bodhid написа:И аз се чудя какво да правя. Вече 5 год. го карам Голфа на 70 градуса извън градско зима лете твърдо, а в града 85-90 и съответно перката включва на 90 . Мерих с термометър температурата на двигателя, вярно ми показва уреда. Нали оптималната била 90, е нямам яко парно зимата, ама на двигателя му няма нищо, а секара основно на 70 градуса...???

И моята е така от 5 години. Преди толкова я купих и винаги си държи 70, само градско вдига 90 и на 94-5 включва перката. Колко още преди това е била карана така незнам. Не я пипам защото няма проблем с разхода, а и парното си е доволно добре. Дали има проблем за мотора незнам, засега поне всичко изглежда наред пък да видим занапред. Не я пипам най-вече защото имам "стрес" от прегряваща кола :twisted: С предната /друга марка/ направо ми беше омръзнало. Пък и тая има климатик и лятото в жегите вдига още някой градус от него.

Bodhid
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bodhid » Сря 03 мар 2010 18:58

Колега, и моя е 1.8 ABS, само че е 92 г. Да не са си така фабрично, че и от други чувам същото. Странно, ама може да е проблем на всички термостати на тоя модел. И аз май няма да пипам нищо и разхода си ми е горе долу добре - около 9 газ. Я кажи перката ти как включва - че при мен включва направо на бързи обороти, а не трябвало да е така, трябвало първо на бавни и после бързи...???

Потребителски аватар
slav
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот slav » Сря 03 мар 2010 19:13

Bodhid написа:Колега, и моя е 1.8 ABS, само че е 92 г. Да не са си така фабрично, че и от други чувам същото. Странно, ама може да е проблем на всички термостати на тоя модел. И аз май няма да пипам нищо и разхода си ми е горе долу добре - около 9 газ. Я кажи перката ти как включва - че при мен включва направо на бързи обороти, а не трябвало да е така, трябвало първо на бавни и после бързи...???

Не вярвам да са така фабрично, най-вероятно да им поомекват с времето нещо пружините. Пък може и умишлено така да са така, защото съм чувал че за по-топлия климат ги правят на по-нисък градус за да не прегряват /моята е от италия/. Между другото в каталога на topran /въпреки че не е кой знае каква марка/ за тоя мотор се предлагат на 71, 87 и 102 градуса. Не че нашите са такива /макар че моя не съм го отварял де/ но веднага възниква въпроса защо има такъв и на 71 градуса. Абе дано не е проблем ама аз засега така ще я карам. Иначе до 70 градуса долния маркуч е студен, което ще рече че до тоя градус си затваря плътно. Иначе за перката наистина трябва да тръгва първо от първа степен на 94-5 градуса и после втора на около 102-3 доколкото знам. Чувал съм обаче че има и такива които са само с една степен виж да не си от тях. Моторчето на перката и датчика на радиатора трябва да са ти с три кабела, за да са две скоростите.
Само да допълня че аз съм с две перки заради климатика.

Bodhid
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bodhid » Сря 03 мар 2010 19:26

Ясно, ще си караме така и ще мислим, че сме от 71 градусовите. И при мен маркуча до към 70 е студен, после затопля. Но пък парното не ми е голяма сила. Да не кажа, че при -20-25 изобщо го няма, което може и да е нормално при тоя студ. Иначе до към -5-10 добре, ама после си е хладничко. За лятото мисля, че сме по-добре от колегите, а аз зимата не карам много, особено пък при много -, защото то там и да имаш парно, ако се наложи да сменяш гума или нещо друго.... :horror: :horror: :horror:
Иначе вентилатора ми е с две степени, но включва бързата. Може би трябва да се сменя термодатчика, ще поразгледам из форума за някоя подобна тема, но и така става, че не работи много и сравнително бързо спира перката. А съм виждал /особено пасати/, като спре и перката работи по няколко минути.
Само да добавя, че моя е от Германия.

Потребителски аватар
krasio00o
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR 1998

Мнениеот krasio00o » Сря 03 мар 2010 20:04

Bodhid написа:Ясно, ще си караме така и ще мислим, че сме от 71 градусовите. И при мен маркуча до към 70 е студен, после затопля. Но пък парното не ми е голяма сила. Да не кажа, че при -20-25 изобщо го няма, което може и да е нормално при тоя студ. Иначе до към -5-10 добре, ама после си е хладничко. За лятото мисля, че сме по-добре от колегите, а аз зимата не карам много, особено пък при много -, защото то там и да имаш парно, ако се наложи да сменяш гума или нещо друго.... :horror: :horror: :horror:
Иначе вентилатора ми е с две степени, но включва бързата. Може би трябва да се сменя термодатчика, ще поразгледам из форума за някоя подобна тема, но и така става, че не работи много и сравнително бързо спира перката. А съм виждал /особено пасати/, като спре и перката работи по няколко минути.
Само да добавя, че моя е от Германия.

От Германия няма как термостата ти е да 71 градуса.Тези термостати се използват в топли страни.Лично аз съм си сменял термостат на моя кола която е от Италия и въпреки,че е от там на термостата си пишеше 87 градуса.Все пак това ,че колата ти загрява зимата до 90 градуса незначи,че лятото прегрява.

Потребителски аватар
crashman
Автомобил: Bora
Двигател: AUS
Контакти:

Мнениеот crashman » Чет 04 мар 2010 16:07

Вчера и аз се заиграх с температурния датчик и таблото, че откак го смених показанията на таблото са винаги около 80 гр. и много рядко 90 и после да се вкл. перката /няма значка дали е - 10 или +10/. Според данните из форума термодатчика ми държи съпротивление около 250 ома, което според тези данни е 90 гр. /и тогава долния маркуч започва да се затопля т.е. термостата отваря/, а таблото показва 80. Значи какво имаме - всичко работи, само дето нещо се разминават. Остана да намеря мултицет с термодвойка и тогава да замеря и... ще видим какво ще правя!
Затова не тръгвайте директно със смени, ами проверете изправността на елементите...

Потребителски аватар
panevGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот panevGT » Чет 04 мар 2010 19:03

абе колеги,куде се намира термостата да го проверя 4е и аз имам сущите показания-в двийение ми дарви 75 градуса-стрелката не напуска бялото поле.на място загрява до 90 и като премине границата се вклиучва перката,първо на бавни и понякога на бързи обороти,в градски условия,особенно лятото във варна в задръствания перката ваврти постоянно и си мисля 4е е за смяна.иначе бях чул че има зимен и летен термостат....не съм на ясно,затова питам вас-по-знаещите за съвет и нифо.благодаря ви предварително!

Потребителски аватар
krasio00o
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR 1998

Мнениеот krasio00o » Чет 04 мар 2010 19:05

с каква моторетка си :D

Потребителски аватар
crashman
Автомобил: Bora
Двигател: AUS
Контакти:

Мнениеот crashman » Чет 04 мар 2010 19:10

panevGT написа:абе колеги,куде се намира термостата да го проверя 4е и аз имам сущите показания-в двийение ми дарви 75 градуса-стрелката не напуска бялото поле.на място загрява до 90 и като премине границата се вклиучва перката,първо на бавни и понякога на бързи обороти,в градски условия,особенно лятото във варна в задръствания перката ваврти постоянно и си мисля 4е е за смяна.иначе бях чул че има зимен и летен термостат....не съм на ясно,затова питам вас-по-знаещите за съвет и нифо.благодаря ви предварително!

Първо, колега, ако беше ползвал търсачката щеше да видиш доста теми къде се намира и как се сменя.
Второ - да си казал каква кола, какъв двигател...
Трето - при тези симптоми си директно за смяна, не проверка.
Четвърто - такова животно като летен и зимен ТЕРМОСТАТ няма.

Принципно се намира странично на двигателя /или отдолу, зависи, следи си маркучите за охлаждане/ и ориентировъчно:http://seat-bg.com/viewtopic.php?t=11736

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”