Няма проблем ако температурата е под 70 градуса на работещия двигател.
На мен никога не ми отчита нормалната работна температура - просто двигателя не се товари.
Само когато качвах планината до хижа Ком само тогава си загря както трябва двигателя
Съвет дали да сменя термостата Г3 държи 75градуса
-
theultimate
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB
Re: Съвет дали да сменя термостата Г3 държи 75градуса
Няма значение колко се товари - при мен независимо дали карам със 140-150 на магистралата или с 80 не пета почти без газ все си е на 85-90 градуса.
- mirkata 4020
- Автомобил: vw mk3
- Двигател: 1996
theultimate написа:Няма значение колко се товари - при мен независимо дали карам със 140-150 на магистралата или с 80 не пета почти без газ все си е на 85-90 градуса.
точно тук е истината!сменяй го,и дано уцелиш от първият път читав термостат!
И аз се чудя какво да правя. Вече 5 год. го карам Голфа на 70 градуса извън градско зима лете твърдо, а в града 85-90 и съответно перката включва на 90 . Мерих с термометър температурата на двигателя, вярно ми показва уреда. Нали оптималната била 90, е нямам яко парно зимата, ама на двигателя му няма нищо, а секара основно на 70 градуса...???
Bodhid написа:И аз се чудя какво да правя. Вече 5 год. го карам Голфа на 70 градуса извън градско зима лете твърдо, а в града 85-90 и съответно перката включва на 90 . Мерих с термометър температурата на двигателя, вярно ми показва уреда. Нали оптималната била 90, е нямам яко парно зимата, ама на двигателя му няма нищо, а секара основно на 70 градуса...???
И моята е така от 5 години. Преди толкова я купих и винаги си държи 70, само градско вдига 90 и на 94-5 включва перката. Колко още преди това е била карана така незнам. Не я пипам защото няма проблем с разхода, а и парното си е доволно добре. Дали има проблем за мотора незнам, засега поне всичко изглежда наред пък да видим занапред. Не я пипам най-вече защото имам "стрес" от прегряваща кола
Колега, и моя е 1.8 ABS, само че е 92 г. Да не са си така фабрично, че и от други чувам същото. Странно, ама може да е проблем на всички термостати на тоя модел. И аз май няма да пипам нищо и разхода си ми е горе долу добре - около 9 газ. Я кажи перката ти как включва - че при мен включва направо на бързи обороти, а не трябвало да е така, трябвало първо на бавни и после бързи...???
Bodhid написа:Колега, и моя е 1.8 ABS, само че е 92 г. Да не са си така фабрично, че и от други чувам същото. Странно, ама може да е проблем на всички термостати на тоя модел. И аз май няма да пипам нищо и разхода си ми е горе долу добре - около 9 газ. Я кажи перката ти как включва - че при мен включва направо на бързи обороти, а не трябвало да е така, трябвало първо на бавни и после бързи...???
Не вярвам да са така фабрично, най-вероятно да им поомекват с времето нещо пружините. Пък може и умишлено така да са така, защото съм чувал че за по-топлия климат ги правят на по-нисък градус за да не прегряват /моята е от италия/. Между другото в каталога на topran /въпреки че не е кой знае каква марка/ за тоя мотор се предлагат на 71, 87 и 102 градуса. Не че нашите са такива /макар че моя не съм го отварял де/ но веднага възниква въпроса защо има такъв и на 71 градуса. Абе дано не е проблем ама аз засега така ще я карам. Иначе до 70 градуса долния маркуч е студен, което ще рече че до тоя градус си затваря плътно. Иначе за перката наистина трябва да тръгва първо от първа степен на 94-5 градуса и после втора на около 102-3 доколкото знам. Чувал съм обаче че има и такива които са само с една степен виж да не си от тях. Моторчето на перката и датчика на радиатора трябва да са ти с три кабела, за да са две скоростите.
Само да допълня че аз съм с две перки заради климатика.
Ясно, ще си караме така и ще мислим, че сме от 71 градусовите. И при мен маркуча до към 70 е студен, после затопля. Но пък парното не ми е голяма сила. Да не кажа, че при -20-25 изобщо го няма, което може и да е нормално при тоя студ. Иначе до към -5-10 добре, ама после си е хладничко. За лятото мисля, че сме по-добре от колегите, а аз зимата не карам много, особено пък при много -, защото то там и да имаш парно, ако се наложи да сменяш гума или нещо друго....
Иначе вентилатора ми е с две степени, но включва бързата. Може би трябва да се сменя термодатчика, ще поразгледам из форума за някоя подобна тема, но и така става, че не работи много и сравнително бързо спира перката. А съм виждал /особено пасати/, като спре и перката работи по няколко минути.
Само да добавя, че моя е от Германия.
Иначе вентилатора ми е с две степени, но включва бързата. Може би трябва да се сменя термодатчика, ще поразгледам из форума за някоя подобна тема, но и така става, че не работи много и сравнително бързо спира перката. А съм виждал /особено пасати/, като спре и перката работи по няколко минути.
- krasio00o
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: ADR 1998
Bodhid написа:Ясно, ще си караме така и ще мислим, че сме от 71 градусовите. И при мен маркуча до към 70 е студен, после затопля. Но пък парното не ми е голяма сила. Да не кажа, че при -20-25 изобщо го няма, което може и да е нормално при тоя студ. Иначе до към -5-10 добре, ама после си е хладничко. За лятото мисля, че сме по-добре от колегите, а аз зимата не карам много, особено пък при много -, защото то там и да имаш парно, ако се наложи да сменяш гума или нещо друго....![]()
![]()
![]()
От Германия няма как термостата ти е да 71 градуса.Тези термостати се използват в топли страни.Лично аз съм си сменял термостат на моя кола която е от Италия и въпреки,че е от там на термостата си пишеше 87 градуса.Все пак това ,че колата ти загрява зимата до 90 градуса незначи,че лятото прегрява.
- crashman
- Автомобил: Bora
- Двигател: AUS
- Контакти:
Вчера и аз се заиграх с температурния датчик и таблото, че откак го смених показанията на таблото са винаги около 80 гр. и много рядко 90 и после да се вкл. перката /няма значка дали е - 10 или +10/. Според данните из форума термодатчика ми държи съпротивление около 250 ома, което според тези данни е 90 гр. /и тогава долния маркуч започва да се затопля т.е. термостата отваря/, а таблото показва 80. Значи какво имаме - всичко работи, само дето нещо се разминават. Остана да намеря мултицет с термодвойка и тогава да замеря и... ще видим какво ще правя!
Затова не тръгвайте директно със смени, ами проверете изправността на елементите...
Затова не тръгвайте директно със смени, ами проверете изправността на елементите...
- panevGT
- Автомобил:
- Двигател:
абе колеги,куде се намира термостата да го проверя 4е и аз имам сущите показания-в двийение ми дарви 75 градуса-стрелката не напуска бялото поле.на място загрява до 90 и като премине границата се вклиучва перката,първо на бавни и понякога на бързи обороти,в градски условия,особенно лятото във варна в задръствания перката ваврти постоянно и си мисля 4е е за смяна.иначе бях чул че има зимен и летен термостат....не съм на ясно,затова питам вас-по-знаещите за съвет и нифо.благодаря ви предварително!
- krasio00o
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: ADR 1998
с каква моторетка си 
- crashman
- Автомобил: Bora
- Двигател: AUS
- Контакти:
panevGT написа:абе колеги,куде се намира термостата да го проверя 4е и аз имам сущите показания-в двийение ми дарви 75 градуса-стрелката не напуска бялото поле.на място загрява до 90 и като премине границата се вклиучва перката,първо на бавни и понякога на бързи обороти,в градски условия,особенно лятото във варна в задръствания перката ваврти постоянно и си мисля 4е е за смяна.иначе бях чул че има зимен и летен термостат....не съм на ясно,затова питам вас-по-знаещите за съвет и нифо.благодаря ви предварително!
Първо, колега, ако беше ползвал търсачката щеше да видиш доста теми къде се намира и как се сменя.
Второ - да си казал каква кола, какъв двигател...
Трето - при тези симптоми си директно за смяна, не проверка.
Четвърто - такова животно като летен и зимен ТЕРМОСТАТ няма.
Принципно се намира странично на двигателя /или отдолу, зависи, следи си маркучите за охлаждане/ и ориентировъчно:http://seat-bg.com/viewtopic.php?t=11736
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”