Къде да си направя профилактика на ск. кутия (автоматик)?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
Siv
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Къде да си направя профилактика на ск. кутия (автоматик)?

Мнениеот Siv » Вто 02 мар 2010 15:14

Здравей Форум,
Колата ми е Фолксваген Пасат 5 12.1999 2.5ТДИ.
От септември насам смяната на предавките осезаемо започна да се усеща, както при набиране, така и при спиране - свалянето 3->2 и 2->1 си се усеща. Когато е студена колата и съм на "D" оборотите играят между 900 и 950 в минута, а когато изкарам на "N" или "P" се нормализира. Ако пак вкарам "драйв" пак играе и така докато не позагрее колата. На обратен наклон не ми връща, но също така и не ми харесва факта, че когато колата е студена при набиране прекалено дълго е в режим на полусъединител (не е много осезаемо, съмнявам се, че неопитен с автоматиците шофьор би го усетил, но когато си е твоята кола си усещаш всяко изменение в работата й).
Търся си сервиз или сериозен майстор, който да се погрижи за трансмишъна с отговорност. До колкото съм запознат ще трябва да се разглоби всичко и да се почисти щателно, да се сглоби и да се налее новот масло (нови филтри естествено).
Бюджета за подобен ремонт ще ми бъде не повече от 600лв. консумативи + работа.
Моля ви помагайте да намеря правилния човек :)

Искам още веднъж да подчертая важността на извършвания ремонт и това, че трябва наистина да се извърши със старание, вежливост и кадърност.
Поздрави

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Re: Къде да си направя профилактика на ск. кутия (автоматик)?

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 02 мар 2010 17:14

Всички препоръчват тия типове http://www.gemini4.com/.Съвсем възможно е да се отървеш само със смяна на маслото (то напрактика дори не се сменя цялото) - което е към 250 лева.Ако не се оправи вече са по-солидни сумите.Тва на студено полусъединител и моита го прави ,а тя си превключва плавно.Иначе има и един сервиз на бистишко шосе като тръгнеш от дървеница нагоре.

Потребителски аватар
Dobromirski
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARL 150+ hp
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Сря 03 мар 2010 7:38

Както каза колегата, първо пробвай с подмяна на масло и ФИЛТЪР. От там нататък причините може да са много. Така като слушам обясненията ти, съм почти сигурен , че имаш загуба на налягане по системата и разглобяването и почистването на хидроразпределителят, няма да ти помогне с нищо. Задължително си вземи ремонтен комплект на буталото, и уплътнителни сегменти. Като разлупиш, проверяваш и каква дебелина са дисковете ( в мануалите е посочена критична дебелина). Провери и какво е състоянието им, като дернеш с нещо остро по тях ( не трябва да се ронят).

Потребителски аватар
Svetkisha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Svetkisha » Сря 03 мар 2010 9:44

Здрасти и на теб!
Като начало си вземи 3(три) литра масло за автоматик, но за VW (VW-ATF). Цената му е около 30/35 лева за литър, има го в "АУТО+" . Имат и заместител, но не ти го препоръчвам. Твоята кутия събира 2,6 лтр. Вземи си и ремонтния коплект за автоматична скоростна кутия (гарнитура, филтър и семеринг). Около 40лева. След смяната ще е нужно да се чистят грешки!
Успех!!!

Забележка: Не търси майстор за това, отиди в оторизиран сервиз за автоматици!
Моята грешка е, че отидох при монтьори, "майстори", питах ги могат ли, казаха "МОЖЕМЕ", и сега тече.

Потребителски аватар
Siv
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Siv » Пет 05 мар 2010 10:46

Благодаря за отзивите!
По повод частичното източване не съм съгласен, защото няма човек, който някога е карал автоматик и да не е споменал - колко витално е да се източи и почисти щателно цялата система преди да се налива новото масло.
Цялата система побира между 5 и 9 литра, в зависимост от модела (трябва да проверя моята), но това е лесната част.
Ще проуча вашите предложения и ще видим какво ще излезе.
Поздрави

didko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didko » Пет 05 мар 2010 11:32

Ако все още не си решил проблема си със скоростната кутия, или сменил маслото-извади щеката за нивото на маслото и го помириши (да, подуши) ако мирише на отработено като от двигател, няма смисъл да сменяш масло(грешни парички) а направо се приготви за ремонт на кутията. По принцип маслото не трябва да има никакъв аромат-като ново трябва да е. Успех

Потребителски аватар
Svetkisha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Svetkisha » Пет 05 мар 2010 13:04

Siv написа:Благодаря за отзивите!
Цялата система побира между 5 и 9 литра, в зависимост от модела (трябва да проверя моята), но това е лесната част.
Ще проуча вашите предложения и ще видим какво ще излезе.
Поздрави

Да, но цялата система. Но никога не можеш да източиш този обем. Като се каже "смяна" на маслото, това означава опресняване или обновяване. Пише го по много менюали и сайтове. Това не е мое мнение а преразказано.
Пиши какво си открил и какво се случва.

Върни се в “Дизелови агрегати”