Питане за хидравлична рейка на пасат б4...?

Техническа и сервизна информация за Passat
ivanveltchev
Автомобил: VW Cross Touran
Двигател: BMY 2009

Питане за хидравлична рейка на пасат б4...?

Мнениеот ivanveltchev » Пон 15 мар 2010 16:52

Привет колеги, имам пасат Б4, 1,8, 90к.с. ABS мотор, прочетох доста мнения за хидравлични рейки, но така и не се ориентирах точно. От както купих колата 2008 година хидравличната рейка си тропа, сменил съм маншоните защото и двата бяха прокъсани, но няма теч от нея само тропа, няколко човека ме посъветваха ако не ме дразни тропането да не я пипам /да не я рециклирам/ докато не протече. Колеги какво мнение ще изкажете вие да я нося ли да я рециклират или да си чакам да протече и тогава да я мисля. Понякога доста м едразни тропнате одруг път не и обращм внимание.

Потребителски аватар
B4/101
Автомобил:
Двигател:

Re: Питане за хидравлична рейка на пасат б4...?

Мнениеот B4/101 » Пон 15 мар 2010 17:17

Здравей колега, и аз карам б4-ка и съм минал целия път на ремонт и рециклиране на рейка и помпа. Все пак преди да тръгнеш да правиш нещо по рейката си виж накрайниците на рейката. Те се износват и започват да тропат. Сменят се с нови, без да се сваля рейката (не помня цената, беше преди 3 години, но не е нещо потресаващо скъпо). Една от причините да се износват тези накрайници са точно скъсаните маншони, което позволява да влиза прах и влага. Така че първо виж накрайниците.

ivanveltchev

Мнениеот ivanveltchev » Вто 16 мар 2010 11:30

Колега B4/101 едно приятелче ми прави колата и е проверил всичките накрайници и каза че са наред.

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Вто 16 мар 2010 23:33

Сигурни ли сте че тропа рейката :roll:
в горния край на корнилния прът има един лагер който като се разбие се получава малък луфт на волана.
При преминаването по неравности волана мърда леко и се чува тропане точно като при разбито накрайници на щангите :)

Потребителски аватар
B4/101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот B4/101 » Чет 18 мар 2010 10:36

Тропането може да бъде и от износени тампони на носачите, тамппон и лагер на макферсона, т.е. провери си окачването, защото при мен всичко това се случи.
По отношение на рейката съвета ми е да не я пипаш докато нямаш явен проблем с нея. Моята изгърмя на 5-та година откакто имам колата. Всъщност рейката не протече, но се появи един много неприятен ефект изразяващ се в дърпане на колата на една страна. (четох във форума, че и при други колеги с този модел пасат се е случвало същото). Колата се караше, но трябваше постоянно да противодействам с леко усилие на волана на дясно, защото ако го пуснех колата започваше леко да завива на ляво. В един момент взе да ми писва, защото изчезна удоволствието от каране на балансирана кола. Както и да е, след чудене какво може да е, консултации с майстори, проверки на предница и ходова част всичко се сведе до рейката. Закарах колата при майстори, които ми препоръчаха от форума. Намират се в ТУ, София. Уговорката беше за 160лв за рециклиране на рейката. Когато отидох да си взимам колата ми казаха, че са сменили рейката,защото нищо не ставало от нея и са ми сложили друга, рециклирана. Цената беше 240 лв. Много се ядосах, защото никой не ме беше попитал дали искам това, но бях поставен пред свършен факт. Взех колата, покарах я, наистина спеше, нямаше дърпане, колата вървеше като по релси. Лошото беше, че управлението беше станало много тежко. От сервиза ми обясниха, че оригиналната ми рейка била алуминиева, а са ми сложили стоманена (сигурно е по-стар модел). Съответно оригиналната била с по-леко (и приятно за мен) управление и просто трябва да свикна с новата. Ами свиквам, какво да правя, но не е същото. Затова съвета ми е ремонт на рейката да ти е последната опция (разбира се ако не е протекла).
Надявам се да съм ти помогнал с тази информация.

ivanveltchev

Мнениеот ivanveltchev » Чет 18 мар 2010 14:39

Колега B4/101 мерси за това което си написал, предницата съм я проверил всичко и е наред, самата рейка си тропа като размърдаш волана, но не тече, по това което чета и съм чел други мнения ще си я карам така, само ще сменя хидравличната течност, че стара е черна станала, купил съм си нова оригинална, докато не стане нещо по сериозно /да протече примерно/ рейката няма да я пипам иначе ако я пипна мога да се вкарам в по лоши филми от това тропане.

stanev11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanev11 » Чет 18 мар 2010 18:27

има едни месингови втулки/ако не се лъжа/по които се движи назъбения прът и те се износват.От там се получава лек луфт на рейката,така се получава на всички коли със подобен тип рейка,на моето ауди е същото,има леко потропване потропване което ме дразни,но и ми протече/малко,за 6 месеца съм долял 100мл масло/като протече повече ще се рециклира.
Същото го имах и на пасатите които карах,а и на една вектра която карах също се появи след като я продадох.

Zlatina
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlatina » Съб 03 дек 2011 12:44

тропане,играене на волана,голям празен ход.Купих друга и с майсторскитте по смяната,масло и някви тампончета дадох 220лв.Старата даже се оказа и че по малко просълзявала.Резултат-по стегнат волан,малко по тежко въртене и много по стабилно преминаване през неравности и дупки.Сиреч съм изключително доволен....

Zlatina
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlatina » Сря 28 дек 2011 12:01

само дето тропането излезе от носачите,не от рейката.....

Потребителски аватар
milen_1975
Автомобил: VW Passat Variant B4
Двигател: 1.8 ABS 1993

Мнениеот milen_1975 » Чет 29 дек 2011 2:50

И аз сменявах рейка преди 2 години. Съвета ми е докато не видиш, че не започне да тече и да ти намалява хидравличното масло в кзанчето, да не пипаш нищо. Ако не ти пречи на управлението и маслото си е там, си траеш. Както казват колегите тропането може и да не е от рейката. Голем разход си е, и да рециклираш, и да сменеяш с втора употреба(малко по евтиния вариант). :beer

Mish87
Автомобил: Tiana MK5 Variant
Двигател: CAXA
Контакти:

Мнениеот Mish87 » Чет 03 май 2012 8:34

Колеги виждам че е малко старичка темата, но я има и не искам да пускам нова. Имам същия проблем а именно:

Winner25 написа:В горния край на корнилния прът има един лагер който като се разбие се получава малък луфт на волана.

Като държа "геврека" и го разклатя, луфт си има и то май не малък.По мнението на колегата и от питане насам натам ми казаха лагер или тампон някакъв си там :lol: Не тропа по неравности, дърпа в дясно (от скапана гума де mhihi ) но мисълта ми е: Възможно ли е тоя луфт и разбит лагер, ако е това за което си мислиме, да ми направи сериозна беля на рейката и да го сменям до де е време.

Върни се в “Passat”