Проблем с помпата на АБС

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
zdravko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Проблем с помпата на АБС

Мнениеот zdravko » Чет 18 мар 2010 16:26

radotom написа:За помагането - никакви грижи! :да:
Не съм се заглеждал как се сваля, но все ще го измислим някак ;)
Само дето и мисля, че вероятно там ще да има гарнитура... да не текне, ако не я сменим? :roll:

Васе, как да сме сигурни, че налягането в хидроакумулатора е паднало до безопасни стойности?
Помпене на изключен контакт - ясно.
Ама до кога?

О-пръстен е уплътнението, обаче се чудя дали да си правим този чанч да сменяме само датчика - и аз не знам. Тук един колега от форума има цялата помпа, ще се разбере утре дали я дава...ако можеше да мине без обезвъздушаване да - пробваме, ама 2 часа чанч и после да се окаже, че е от помпата :banghead:
Иначе 20 напомпвания "изпразвали" акумулатора...

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Чет 18 мар 2010 20:20

един помпа, а другия следи казанчето. щом спре да се пълни-акуто е олабено. :wink:

Потребителски аватар
george12
Автомобил: Passat b5 1.8T
Двигател: AEB 98
Контакти:

Мнениеот george12 » Пет 19 мар 2010 13:14

Колега,абсолютно същият проблем имах и аз.Дори и като изключа от контакт пак работеше.Проблема се оказа комплексен.Реле 78 - залепва и помпата бичи нон-стоп + датчик за налягане - вътре има един лентов кабел /къс/ , който беше прекъснал.Понеже не успях да сваля датчика на място,се принудих да сваля целият ABS.Премахнах лентата и запоих нови проводници,а релето го смених с подобно /не можах да намеря оригинално/ като добавих диода,който е във веригата.Една година вече нямам никакви проблеми.

Потребителски аватар
стефанов
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот стефанов » Пет 19 мар 2010 21:40

Здравейте.
Тази тема и мен ме интересува, но нещо обесненията и тези схеми са ми не много понятни.Има ли някой наблизо до Свищов за да помогне и да разбера дали тази помпа работи. Трябва ли да се чува някакъв шум и т.н. , защото тук чух доста противоречиви неща относно има ли помпа изобщо, а аз виждам че си е там.Пасата е 1.8 В4 АБС 94 г. Миналата година Радо ми каза как да пробвам помпата , но ламппата не гасне и не се чува нищо. Грешката която показва е ниско напрежение. Проверих ужким замасяването но пак нищо. Ако някой е наблизо и може да помогне ще съм благодарен.

Потребителски аватар
zdravko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zdravko » Нед 21 мар 2010 20:37

При мен има развитие - днес сменихме датчика с един приятел от село - голям зор, докато свалим и качим помпата, че мястото не е много, но стана. Е, аз помагах основно с акъл и 3-та ръка, когато се налагаше :lol: . Така или иначе, с "новия" втора употреба датчик помпата първоначално изключва след около 30 сек. работа. После при всяко натискане на спирачката пак завърта за около 2-3 сек. - мисля, че е нормално. Това, което ме притеснява е, че лампата за ниско налягане свети почти докато помпата изключи (изгасва една идея по-рано) и другото притеснително е, че светва при ВСЯКО натискане на спирачката за секунда-две. Не знам възможно ли е това да се дължи на необезвъздушената система или нещо и този датчик не е наред? Специално обезвъздушаване не сме правили - прокапа малко от връзката на помпата и затегнахме. Принципно не знам как да се познае дали има въздух - спира нормално. Идеи?

Потребителски аватар
george12
Автомобил: Passat b5 1.8T
Двигател: AEB 98
Контакти:

Мнениеот george12 » Чет 25 мар 2010 7:20

Как сменихте датчика? Развихте го целият или само карантиите.Вътре има два микропревключвателя , единият дава сигнал към компа а другият командва релето на помпата.Те трябва да задействат по различно време.Ако изключват почти едновременно - ето го проблема.При мен помпата изключва около 4сек. след лампата.Когато натисна спирачките налягането в хидроакумулатора спада и съответно помпата компенсира в рамките на 2-3сек.

Потребителски аватар
zdravko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zdravko » Чет 25 мар 2010 11:26

george12 написа:Как сменихте датчика? Развихте го целият или само карантиите.Вътре има два микропревключвателя , единият дава сигнал към компа а другият командва релето на помпата.Те трябва да задействат по различно време.Ако изключват почти едновременно - ето го проблема.При мен помпата изключва около 4сек. след лампата.Когато натисна спирачките налягането в хидроакумулатора спада и съответно помпата компенсира в рамките на 2-3сек.

Целият сменихме, разбира се. Почти 100% съм сигурен, че има въздух. Довечера ще обезвъздушим с братчеда и ще напиша дали е било от това. Някой знае ли колко е сумарно течността в цялата система? При слагането на помпата сипах около 700 мл. нова течност, че беше изтелка, та се чудя за довечера колко още да купя? 475 мл. дали ще стигнат - старата, която изтече ще я хвърлям!

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Чет 25 мар 2010 13:22

Хммм... когато сменях моята течност 2.5л едвам ми стигна! :?
Смяната беше с помпене и изхвърляне на течноста през цилиндърчетата на колелата, докато протече чиста течност.
Смених и течноста в помпите на съединителя.
По този метод разхода на течност задължително е по-голям...
Иначе според АутоДата е необходимо точно 2 литра.

Потребителски аватар
zdravko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zdravko » Чет 25 мар 2010 16:40

radotom написа:Хммм... когато сменях моята течност 2.5л едвам ми стигна! :?
Смяната беше с помпене и изхвърляне на течноста през цилиндърчетата на колелата, докато протече чиста течност.
Смених и течноста в помпите на съединителя.
По този метод разхода на течност задължително е по-голям...
Иначе според АутоДата е необходимо точно 2 литра.

Радо, мерси много, явно, че разхода на течност е голям, ще се подготвя предварително ;) иначе не знам има ли значение каква марка, но взех ДОТ4 на Приста - 5.40 лв. за 475 мл.

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Чет 25 мар 2010 21:02

пристата не става. не съм доволен.
руските по стават, но генерално и тях отричам.
за смяната 1.5 литра стига много на косъм. вземи си 2 литра да ти е широко около врата.

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Пет 26 мар 2010 0:16

vaskoto1 написа:пристата не става. не съм доволен.
за смяната 1.5 литра стига много на косъм. вземи си 2 литра да ти е широко около врата.

-пристата не става. не съм доволен. еднолично мнение!
- руските по стават, но генерално и тях отричам. пак еднолично мнение!
- за смяната 1.5 литра стига много на косъм. вземи си 2 литра да ти е широко около врата. -----за да има и за майстора! :)

Последна промяна от vaskoto1 на Пет 26 мар 2010 8:07, променено общо 1 път.
Причина: да съм те ангажирал с мнението си? м?

Потребителски аватар
zdravko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zdravko » Пет 26 мар 2010 8:36

vaskoto1 написа:пристата не става. не съм доволен.

Уффф, късно, да му се не види - вече го бях купил пристата. Лошото е, че резулт положителен няма след смяната на цялата течност и обезвъздушаването - при натискане на спирачката лампата светва за секунда-две и после загасва. Дали е възможно да е от пристата, нещо да е кофти? Васко, какво точно имаш предвид с "пристата не става"? Сериозно ме притесни!

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Пет 26 мар 2010 8:52

моите наблюдения с тая течност са относителни, но за мен лично незадоволителни. на вискозитет, на мазане, на чисто механични, визуални свойства... наречи го предубеждение-все тая. не ми хареса и толкова.
няколко пъти се опитвам с нея... :banghead:
за проблема ти-онзи ден имах точно подобен. колата имаше работеща помпа, но датчика я изключваше твърде рано и не я включваше повече. течност-последните 5 години най малко несменяна.вътре-змии и гущери...
смених датчика и почна да работи, но ми направиха впечатление 2 неща:
когато тръгна с новата течност-въртеше "на празно" меко и без товар. после не пожела да "зацепи" на отворен щуцер и се наложи да й се помага с педала. впоследствие тръгна и нагнети нормално, включваше и изключваше и даваше добър дебит на щуцера. преди да започна работа, със старата течност, помпата "хрупаше" при работа странно-това после изчезна.
след смяната педала стана нормален, но при всяко натискане помпата сработва и светва лампата за ниско налягане.
за момента пратих човека да кара с презумпцията че акумулатора не действа нормално. личи че няма "ресурс" налягане, което би трябвало да те изкара за поне 7-8 последователни натискания, преди да падне налягането.
понеже иде реч за големи налягания и малки отвори-за момента съм на мнение че има запушване от корозия, което пречи на акумулатора да работи пълноценно и затова става така. ако проблема остане и/или се задълбочи-ще разглобяваме наново и пълно.

Потребителски аватар
zdravko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zdravko » Пет 26 мар 2010 11:50

Нещата започнаха да се изясняват и станаха още по-неясни. Направих проба в движение при изключен контакт как спира колата и се оказа, че събраното в "акумулатора" налягане едва стига за едно натискане на спирачката и после няма никой. Преди време имаше за поне 5 спирания. Това значи, че светкането на лампата още при първото натискане си е съвсем на място и налягането, при което изключчва помпата е много далеч от 180 бара, вероятно малко над 105 бара, при колкото би трябвало да изгасва лампата. Може би помпата не ми е наред, датчика също - и аз вече не знам.

Потребителски аватар
zdravko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zdravko » Вто 20 мар 2012 12:49

Забравил съм да напиша развръзката :shock
В крайна сметка се оказаха две повредени неща, колкото и рядко да се случва това:
1. Датчика за наляганията (първия, преди смяната) не е бил наред и не ми е светела лампата.
2. Помпата не ми е вдигала достатъчно голямо налягане, че да натрупа запас за няколко спирания без да падне критично, затова след дори едно натискане на спирачката лампата светваше.
Смених целия блок на АБС барабар с помпата и всичко останало (намерих го доста евтино) и сега всичко е наред!

Върни се в “Passat”