Формула 1, сезон 2010

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Re: Формула 1, сезон 2010

Мнениеот Ludia » Пон 15 мар 2010 12:27

hooligan_sk написа:... От макларън коментират че са можели спокойно да изкарат до 25та обиколка с меките гуми от квалификацията и то на 50 градуса асфалт... срамота си е :)

Айде няма нужда... знаем го Хами как пази гумите mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Пон 15 мар 2010 14:02

И за къв чеп им беше първите 10 да стартират с използвани в квалификацията гуми, като първите спирания са в интервал на една обиколка?

Потребителски аватар
Luper
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Luper » Съб 20 мар 2010 0:57

за чеп за зеле сигурно :) абе не знам, ама мене не ми се мисли как ферари ще мачкат другия уикенд в австралия. Вие как мислите - кой ще е трети? :mrgreen:

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Съб 20 мар 2010 8:51

Не мисля че темата има нужда от тая фенщина, защото само се излагате в по - късен етап!

Потребителски аватар
Golf_Diesel_
Автомобил: Vw Golf 5 TDI
Двигател: BMM

Мнениеот Golf_Diesel_ » Съб 20 мар 2010 9:51

От ФИА нямали намерение да променят правилата, така че е въмозжно пак да спим пред телевизорите. :screwy

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Съб 20 мар 2010 12:26

Аз ще се презапася с чипс и кенчета Staropramen. Поне като е скучно на набивам нещо.
Май тоя сезон наистина отива на скука.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 21 мар 2010 0:00

Много от рано почнахте да си правите генерални изводи! Може и да е скучно целия сезон, може и да не е, но за всеки случай е твърде рано още за генерални прогнози и очаквания

Потребителски аватар
mariovasi
Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
Двигател: TSI

Мнениеот mariovasi » Нед 21 мар 2010 10:08

Нормално е донякъде разбираемо в самото начало на сезона всичко да е и леко пас.
Самите отбори още проучват същността на възможностите.

ПП Фетел ако беше останал пред Алонсо до края нямаше, да ви е скучно.
А за по голяма промяна на правила в самият сезон просто забравете.
Между впрочем преди 93-а също не се е зареждало па време на състезание, но сега чета че е било шоу. :)

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Нед 21 мар 2010 10:11

Според мен така е по-честно... с боксовете и зарежданията се намаляваше значението на шофирането, тва винаги ме е дразнело... карат един до друг, влизат в бокса и вече на късмет кой ше превари :lol:

Потребителски аватар
mariovasi

Мнениеот mariovasi » Нед 21 мар 2010 12:02

Нещо интересно

"Съмнения на бившия шеф на МакЛарън относно дефектиралата свещ на Фетел.
По време на официалното представяне на новия MP4-12С Рон Денис каза, че е склонен да не вярва на официалната версия представена от РедБул и Рено след състезанието в Бахрейн.
Според него една дефектирала свещ би трябвало да доведе до загуба на мощност от 75 к.с. и Фетел да успее да запази първата си позиция.
"Много бързо отпадна от първите места. Можем да предположим, че електронният блок за управление е бил включен в защитен режим за пестене на гориво."
Рон Денис смята, че проблема може да е в дизайна на РедБул. "Или имат твърде малък резервоар и разхода на гориво е бил по-висок от очакванията. Или инженерите вярвайки в икономичният двигател на Рено са изчислили неправилно необходимото количество бензин."

http://www.express.de/sport/motorsport/ ... index.html

Потребителски аватар
Luper
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Luper » Нед 21 мар 2010 12:57

не знам през 93-та, 67-ма и 34та как е било, ама сега се вижда как махнаха една голяяма част от състезанието, коята го правеше много по-интересно и непредсказуемо - стратегиите
това беше фактор, който те държеше до последната обиколка в неведение за победителя и тогава дори преднина от 10-20сек не се знаеше дали ти осигурява 1 място, а сга якой натрупа ли таква преднина, другите могат да разчит само на техн повреда или грешка

а и аз лично виаги съм се възхищавал на уменията на тия хора, бързината, точността на изчсленията

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 21 мар 2010 17:25

Ще си позволя да цитирам един потребител на друг форум, в мнението му има доста логика и аз напълно го подкрепям
[quote name='George' date='17 March 2010 - 16:17'
Е какво сега, свещите запалихте ли на сезона, че и на цялата формула или още етап копане не е приключил? :)
Толкова много приказки се изписаха колко скучно и безинтересно било състезанието, че и целия сезон така щял да е... и то най-вече защото нямало изпреварвания. Май цялата работа до друго опира... Та затова ми се прииска да има една тема, където с факти а не с лични усещания, нагласи и предпочитания да се види толкова трагично, траурно и неспасяемо ли е положението във Ф1.

---
Само на мен ли ми се струва, че стана прекалено модерно последните години да се коментира и обсъжда потъването на Ф1 и колко безинтересна била станала? :ermm:
Аз не разбирам как от един старт и то точно Бахрейн се направиха кардиналните изводи, или може би защото журналята из света още не свършило състезанието и тутакси се втурнаха да се надпреварват с мрачните критики колко безинтересно щяло да е през целия сезон. Миналата година пък беше безинтересно защото "неправилни" тимове бяха напред. По-миналата не знам си вече какво...

Айде да се опитаме да превъзмогнем личните очаквания и блянове и да погледнем реално на нещата. С какво точно старта на този сезон е по-безинтересен от старта на който и да е сезон от 20-на години насам (за другите не знам как са били)? Имаме със сигурност 4 болида, които още от сега може да се каже, че са претенденти за титлата, а не би могло да се заключи от сега, че няма да са 6 например. Та нима да речем 98 година или 2002 бяха с по-интересно начало?
Нямало било изпреварвания... Ами то май пак някакви персонални впечатления е всичкото. Сухата статистика показва, че на състезанието миналата неделя сме имали 21 изпреварвания. На тази писта повече е имало само 2006г. Само за съпоставка, ето ги броя на изпреварванията на пистата в Бахрейн от както се провежда ГП там:
2004 - 11
2005 - 8
2006 - 36
2007 - 18
2008 - 13
2009 - 16
2010 - 21

Дори ако говорим като цяло последните сезони пак статистиката показва, че броя на изпреварванията от 94г. насам се колебае около една цифра 200-300 за целия сезон.

1994 - 289
1995 - 297
1996 - 186
1997 - 265
1998 - 207
1999 - 260
2000 - 279
2001 - 230
2002 - 235
2003 - 303
2004 - 287
2005 - 207
2006 - 291
2007 - 270
2008 - 267
2009 - 214
2010 - 21

Значи излиза, че изпреварванията не лиспват и са едни и същи от сума години насам. Освен, че е станало все по-модерно да се говори как нямало изпреварвания не намирам друга логика да продължава да се твърди това.
Ако говорим за атрактивност на състезанията това вече е друга работа, но това не е само изпреварвания. В голяма степен важи и правилото с такива пилоти толкова атракция.
Веднага ще се каже, да ама техническия регламент така се промени, че... И разбира се отново феновете са най-запознати и най-знаят какво трябва да се направи, за да се върне интригата и интереса (само вметка, че и двете неща са персонално усещане и изживяване). Не ми се рови назад в постовете от преди няколко години, когато бяха модерни отново приказките за скуката във Ф1. Ами точно както и сега разгорещено се предлагаха спасителни варианти и се процеждаше възмущение защо никой не се вслушва в предложенията на феновете. Най-силно се застъпваха три неща: 1. да се върнат сликовете; 2. да се забрани дозареждането; 3. да се ограничат аеродинамичните елементи. Ми ето, и трите са факт, и какво? Вече на мода са други "гениални" предложения...

От толкова много години насам не е имало толкова много нови тимове във Ф1. Дори само този факт прави старта интересен. Ама всички се втурнаха да обясняват "тревогите" си, че не можело и не били готови да карат. Разбирам, че в голяма степен настроенията бяха продиктувани от официалната "партийна" линия по отношение на новите тимове но айде с цифри все пак. ОК, миналата година нямаше неподготвени като тази, на старта на сезона в Австралия имаше 8 отпаднали, сега също бяха 8. Какво изключително и ненормално се е случило? 2003 - 9, 2002 - 14!, 2001 - 9 и т.н. Значи излиза, че минали години повече болиди са отпадали, ама пак по инерцията или по-скоро спазвайки "модните" течения в момента трябва да се приказва, че не били готови новите тимове. Къде бяха разтревожените фенове преди старта на цитираните години? Сега изобилстват мненията от сорта "Ах колко симпатичен тим е Форсиндия". Миналата година показаха сили, тази година поне за сега са сред водещите след "първите". Ами я да си спомним всички какво беше ФорсИндия при дебюта си?! Традиции, опит, имена в спорта... с кое от тези неща разполагаха? Но сега по незнайни причини новите тимове едва ли не не трябваше да ги допускат до старта.

Без малко да пропусна, че можем да гледаме отново карането на емнайсекратния. Изключително интересно завръщане след голяма пауза и изключително интересен (бих казал добър) резултат за Него след тази пауза. Дано Мерцедес станат по-конкурентни на водачите! Но тук явно отново раздвоението сред много фенове поражда една несигурност и усещане за дискомфорт, които трябва да се обяснят и оправдаят с нещо и какво по-лесно от това - "баси скуката".

Изобщо май целите тези приказки освен на основата на някакви лични незадоволени очаквания или на нуждата от спазване на модерните тенденции в приказването за Ф1 няма на какво друго да се базират. То не, че и това не е си основателна причина за всеобщия траур ама поне да не се прилепят към други неща...

---
п.п.
И за да не се забравя все пак кой е върховния виновник и злодей и да не се изпуска нишката към главния виновник за всички фенски неволи и ядове: http://formula1.sportal.bg/news.php?id=9128

Потребителски аватар
mariovasi

Мнениеот mariovasi » Чет 25 мар 2010 22:40

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пет 26 мар 2010 8:52

Пилотът на Рено Робърт Кубица даде най-добро време в първата свободна тренировка за Гран при на Австралия, 2-ри кръг от световния шампионат във Формула 1. Той премина трасето с време 1:26,927 минути. Втори рано тази сутрин на пистата "Албърт парк" край Мелбърн остана пилотът на Мерцедес Нико Розберг с време 1:27,126 минути. Трети пък се нареди Дженсън Бътън с Макларън-Мерцедес, останал на 0,555 стотни от водача Кубица.

Пилотът на БМВ-Заубер Камуи Кобаяши единствен претърпя инциденти по време на тренировката. Първо той удари предното си крило на завой номер 11 и части от него останаха по пистата, което наложи развяването на червен флаг по трасето. 20 минути по-късно той отново излезе на пистата с ново предно крило, но впоследствие то пак се отчупи и японецът отново загуби контрол над автомобила си. В крайна сметка той остана 18-ти с най-добро време от 1:31.654 минути.

Дебютантът Пол ди Реста от отбора на Форс Индия пък се справи доста прилично в първата си тренировка във Формула 1, като завърши на 11 място с време 1:28.537 минути

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Пет 26 мар 2010 10:28

McLaren 1-2 in second Australian practice

=> f1.gpupdate

И някакъв превод на български...

=> formula1.bg

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”