Над 150 коня = данък лукс?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Re: Над 150 коня = данък лукс?

Мнениеот brabus » Нед 21 мар 2010 22:34

Ами тогава в българския език се използва или, а не и.
Това се учи и по български език, и по математика. mhihi

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Нед 21 мар 2010 22:36

Аз също съм твърдо ЗА данък лукс :!:
Който има пари за мощна кола да си плаща.
Аман от поршета които се регистрират като баничарки.

Потребителски аватар
sk.
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sk. » Нед 21 мар 2010 22:53

Стига с тези такси. Нали махнаха акциза, защото някакъв притежател на БМВ Е60 530 ги осъди някъде в Европа, та даже имаше идея да връщат и пари със задна дата, ама отпадна.
Засега само си приказват хората, едва ли ще го въведждат. Пък и има друг въпрос. Тази такса как ще се плаща? Еднократно при регистрация. Ежегодно? Същата работа като с винетките. Събират пари, ама за какво и те незнаят! Ама айде че пътищата са страшна тема!

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 21 мар 2010 22:54

brabus написа:Ами тогава в българския език се използва или, а не и.
Това се учи и по български език, и по математика. mhihi

Абе нали за Бате Бойко става дума-какъв български,а и от математиката е учил само събирането mhihi

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Нед 21 мар 2010 22:56

Данък ЛУКС за мен лично няма нищо общо с думата мощност,аз ли криво мисля или Бойко е по-умен,незнам.Тва пак форма на акциз върху мощността ли е,завоалирана под това странно заглавие данък ЛУКС.Мдааам,калибра 93 набор турбо 204 коня е голям лукс mhihi ,или прогнил ВР6 15 годишен и той е много баровски mhihi .
че и данък на лихвите на големите влогове щяло да има.Значи веднъж си платил данъците на тея пари,депозираш ги в банката,защото си съвестен гражданин,привлечен от добрите лихви и те поебават още веднъж с данък лихва.Хи хи mhihi mhihi .
На бабини къщата на село е на три ката,строена те си знаят с какъв труд и лишения по стария тертип да има място за всички синове и снахи да са под един покрив.Е ще я изкарат данъчните 250 квадрата,не може така луксозно да се ширят болни пенсионери mhihi mhihi
Работещи, за да изкарват допълнителни пари за лекарствата си ,пенсионери и на тях искат да им слагат данък,че много пари стават,то няма харчене това mhihi mhihi
Бойко се оплаква като вдовица за мъжки полов орган за почти всичко,даже и за това,че бившите управляващи са виновни,че той пикае сутрин накриво.Криза имало и затова се налагали такива мерки,че и даже държавата да не плаща задълженията си към частни лица и фирми.Е като има криза как така за миналата година печалбата на банките в БГ е около 900 милиона,а резерва на държавата е 6.5 милиарда,питам аз????
Аз ли съм глупав,Бойко ли е по-умен :roll:
Първо щяхме да излезем април тая година от кризата,после след Юли,сега края на идната година се виждал края на мъките ни и светлото бъдеще.
Тоя пожарникар много ми прилича на един друг плешивец с една фраза за едни 800 дни,ама айде,пак ще се направя на глупав.

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Нед 21 мар 2010 23:27

rosy написа:Аз също съм твърдо ЗА данък лукс :!:
Който има пари за мощна кола да си плаща.
Аман от поршета които се регистрират като баничарки.

те поршетата пак ще са баничарки, ами ние простия народ кво ще правим.

jordanpar страхотно изказване :bowdown :bowdown :bowdown
много си прав колега.
:beer

Потребителски аватар
hosetovw
Автомобил: VW MK5 GTI DSG
Двигател: 2.0 TFSI BWA
Контакти:

Мнениеот hosetovw » Нед 21 мар 2010 23:35

От това последното с този данък ЛУКС си затвърдих мнението, ча нашата скъпа родина я управляват хора, които я превърнаха в ДАНЪЧНА !!! Няма производство, а бюджета се пълни от нас. И то от нас дребните обикновени хорица, които си плащата данъците, а не от тези, за които явно би трябвало да се направи този нов данък ЛУКС.

... to be continued

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Нед 21 мар 2010 23:36

Стига бе... 150 коня е абсолютно посредствена мощност.
Ако се замислим даже новите TSI вадят по 160 от 1.4 двигател...
Съвременното автомобилостроене е далеч от светлите дни и раждането на тролове като VR6.
Аз карам 150 коньова 10 годишна кола и не виждам нищо луксозно в нея. Напротив... автомобилът е абсолютно посредствен и е всичко друго, но и бегачка (на фона на поршетата, ламборджинитата и всякаквите други бургии на улицата).
Това, че в този форум се гледа като на нещо извънземно на VR6, 1.8T, ABF и тн. си е чисто наша си диагноза.

Аз също съм ЗА данък лукс! Крайно време е да се изтръскат бароците дето свикнаха само да си тъпчат в джобовете, но това трябва да става по друга схема защото 150 коньовата бариера просто не е обективен критерий.
С квадратурата на имотите е същата работа. Утре взема наследя някой порутен обор на гъза на географията, но се оказва, че е 300 квадрата и воала! С магическа пръчица вече не съм мишок, а въргалящ се в лукс и каращ луксозна лимузина (150 коньов, 10 годишен голф)!

ПП
Колегата Роси да не се обажда много много, че с тия 250 квадрата граница да не му обложат гробището, че ще трябва да продава фосили за да си плати налозите mhihi

Последна промяна от groznika на Пон 22 мар 2010 0:03, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
hosetovw
Автомобил: VW MK5 GTI DSG
Двигател: 2.0 TFSI BWA
Контакти:

Мнениеот hosetovw » Нед 21 мар 2010 23:43

groznika написа:Аз също съм ЗА данък лукс! Крайно време е да се изтръскат бароците дето свикнаха само да си тъпчат в джобовете ...

Пич, точно тези хора НЕ СИ ПЛАЩАТ данъците или поне по-голямата част от тях !!!

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Нед 21 мар 2010 23:59

Много добра идея, дано само успеят на практика да реализират някаква събираемост

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Пон 22 мар 2010 0:26

jordanpar написа:...
Първо щяхме да излезем април тая година от кризата,после след Юли,сега края на идната година се виждал края на мъките ни и светлото бъдеще.
Тоя пожарникар много ми прилича на един друг плешивец с една фраза за едни 800 дни,ама айде,пак ще се направя на глупав.

Колега, виждам имаш поглед над нещата от живота, кандидатирай се на следващите избори, та ти да ни "оправиш" mhihi

Това предложение тепърва ще се разисква. Хубаво е да има подобен данък, само че трябва да се доизкосури добре, та да засяга в най-малка степен обикновените данъкоплатци.

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Пон 22 мар 2010 1:13

Стига вицове.
Собствениците на яхти щели да се бъркат по още 50-60 лева на година,умопомрачителна сума е това за тях. mhihi mhihi
Да не говорим колко яхти плават под чужд флаг,а колко частни самолета не са с позивна LZ--ще ги хванат да ги поразкарат.
Хората,които аз наричам цинично чичко-паричко,си постилат добре преди да си легнат--всичко им е на името на офшорни фирми или на подставени лица,данъчно са изклЮчително чисти,печалбата им е осчетоводена официално в съвсем разумни граници,колите им са регистрирани като работни или фирмени,големите жилища са завоалирани като офис-представителства на фирмите им,че даже и се водят под наем,който се брои за разход и какви ли не още магарии и законови вратички.Та.....май пак само ще ги хванат да ги поразкарат.
Да му мисли пак обикновения Бай Ганьо,дето си мисли,че като не си регистрира колата в данъчното,кара с фалшива винетка и на своята и на колата на жена си,ползва само гуми втора ръка,щот само балъците давали пари за нови и налива пържено олио и трансформаторно масло в колата и си пръска номера със спрейче,щот е голем рейсър и да не го хванат,и си мисли че така цака държавата и прави удара на живота си,та ей тея няколко милиона дето се познаят в тоя образ те да му мислят,че за тях няма отърване.
Богатите да понесели удара на кризата-Бойко се прави на Рoбин Худ,ама по ми прилича на Робин Ху_ mhihi :wink:

Потребителски аватар
k_garchev
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Контакти:

Мнениеот k_garchev » Пон 22 мар 2010 1:15

jordanpar написа:Данък ЛУКС за мен лично няма нищо общо с думата мощност,аз ли криво мисля или Бойко е по-умен,незнам.Тва пак форма на акциз върху мощността ли е,завоалирана под това странно заглавие данък ЛУКС.Мдааам,калибра 93 набор турбо 204 коня е голям лукс mhihi ,или прогнил ВР6 15 годишен и той е много баровски mhihi .
че и данък на лихвите на големите влогове щяло да има.Значи веднъж си платил данъците на тея пари,депозираш ги в банката,защото си съвестен гражданин,привлечен от добрите лихви и те поебават още веднъж с данък лихва.Хи хи mhihi mhihi .
На бабини къщата на село е на три ката,строена те си знаят с какъв труд и лишения по стария тертип да има място за всички синове и снахи да са под един покрив.Е ще я изкарат данъчните 250 квадрата,не може така луксозно да се ширят болни пенсионери mhihi mhihi
Работещи, за да изкарват допълнителни пари за лекарствата си ,пенсионери и на тях искат да им слагат данък,че много пари стават,то няма харчене това mhihi mhihi
Бойко се оплаква като вдовица за мъжки полов орган за почти всичко,даже и за това,че бившите управляващи са виновни,че той пикае сутрин накриво.Криза имало и затова се налагали такива мерки,че и даже държавата да не плаща задълженията си към частни лица и фирми.Е като има криза как така за миналата година печалбата на банките в БГ е около 900 милиона,а резерва на държавата е 6.5 милиарда,питам аз????
Аз ли съм глупав,Бойко ли е по-умен :roll:

:applause: :bowdown :applause:

Потребителски аватар
sk.
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sk. » Пон 22 мар 2010 7:16

а резерва на държавата е 6.5 милиарда,питам аз????

Това е валутният борд, ако го изхарчим ще падне т.нар валутен борд, лева ще се обезцени и тога да видите какъв ще го ядеме. 2010година се очакваше да е още по-лоша от 2009. Поне според някой седмични вестници, които се занимават с политика и икономика. Но забелязах, че всички колеги в работата, които гледат новини и слушат радио по колите си, твърдяха че ще се оправим! Нещо май пак манипулациика по медиите :x

Потребителски аватар
mladvampirTDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladvampirTDI » Пон 22 мар 2010 11:37

Ето и моите 5 стотинки.

Като един икономист (по диплома, не по призвание) все си мислих, че данък се въвежда и изчислява върху парична сума, а не върху коне, квадрати и т.н. В тази връзка, данъка се обявява като процент от нещо, например 3% от нетните/брутните приходи, и тогава подлежащото на облагане лице внася съответната сума. Значи, облагат всичко над 150 коня, което означава, че облаганото лице отива и плаща например 30% 200 коня, което означава - оставя в данъчното 60 коня (става дума за конски сили) или оставя 20квадрата жилищна площ. Ете това искам да го видя как става наживо ;-). Така спуснат, този данък лукс, обвързан с непарични маркери е нищо повече от гол популизъм или преоблечен акциз.
Освен това, не ми е ясно защо дадено лице трябва два-три пъти за бъде обложено за една и съща сума. Ако някой има съмнения за произхода на тази сума, има си законов ред това да се докаже и сумата да се отнеме. Ако обаче няма законови основания за това, значи според ЗАКОНА този човек си е изработил тази сума и е заплатил съответните данъци и такси за нея. На какво основания ще се облага допълнително? С какво изработените от бай Иван 100К лв са по различни от изработените от бай Стоян 1К лв?
Но пак да се върнем на данък лукс за автомобили и имоти. Ако е толкова наложителна тази дискриминационна мярка, нека да е обвързана с парични маркери, например цена на автомобила по Шваке (което би следвало да е по-скоро наложителна данъчна реформа в облагането на автомобилите), или оценка на имота от експерт-оценител (специален орган, строго контролиран за корупция). Така вече би звучало смислено,сегашното положение е по-скоро да възседнем "справедливия народен гняв" срещу богатите (защо ли ми напомня на едни други времена...)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”