От железни на лети джанти - нови болтове?
- Danny boy
- Автомобил:
- Двигател:
Re: От железни на лети джанти - нови болтове?
Крадците не ги харесват тез джанти.Те така или иначе са си грознички,стари/ще ме извините за израза/ и цена не държат.Обаче ако недай си боже си изгуби мегасекретния ключ.....мани бегай
.

ADJ написа:Колега пробваи при Мотоексперт.Успех.
Точно там отидох днес, (като по телепатия!

zdrash написа:ако са ти оригинални и старите болтове стават
аз си карам с едни и същи болтове и тенекетата и летите,
като и болтовете и 2-та комплекта джанти са VW
Така е- сам се уверих, като развих един болт. И тея за железарките са сферични. Един харч по-малко.
Danny boy написа:Крадците не ги харесват тез джанти.Те така или иначе са си грознички,стари/ще ме извините за израза/ и цена не държат.Обаче ако недай си боже си изгуби мегасекретния ключ.....мани бегай.
Това, че не харесвали на джамбазите, мен само ме грее- малко по-спокоен ще бъда. Важното е, че на мен си ми харесват. И това, че са стари, не ги прави грозни. Джантата да не е булка?!

- passenger
- Автомобил:
- Двигател:
Сори за спама, имам същата дилема. От 14 железни (стандартни на VW) на 15 лети (Aluett). Има ли някаква минимална дължина на частта от болта която стърчи от джантата и се навива на главината, примерно 10 мм - просто нямам представа ?
Т.е. трябва ли да си взема по-дълги болтове ?
Т.е. трябва ли да си взема по-дълги болтове ?
- Pettidee
- Автомобил:
- Двигател:
Така и така има тема няма да пускам нова с пасат 5.5 съм и минах от железни 15" към оригинални Road America 16" 
трябва ли да си взeмам 16 нови болта или мога да си ползвам от железните и да взeма само 4 секрета?

трябва ли да си взeмам 16 нови болта или мога да си ползвам от железните и да взeма само 4 секрета?
- passenger
- Автомобил:
- Двигател:
Понеже и моята дилема е същата направих следното:
Развих болтовете на едната гума и пак ги навих. С ключа правя 8 пълни оборота. Махнах гумата сложих тази с лятата джанта. Използвайки същите болтове и за да я завия направих 5, почти 6 оборота за да я завия. Попитах нашите механици във фирмата, както и някои приятели, всички потвърдиха че не е проблем. Самия болт ми стърчи от лятата джанта малко повече от санмтиметър (тази част която се навива).
Четох тук във форума мнения че и три завъртания са достатъчни, но ... от тук нататък някой по специалист от мен трябва да каже.
Развих болтовете на едната гума и пак ги навих. С ключа правя 8 пълни оборота. Махнах гумата сложих тази с лятата джанта. Използвайки същите болтове и за да я завия направих 5, почти 6 оборота за да я завия. Попитах нашите механици във фирмата, както и някои приятели, всички потвърдиха че не е проблем. Самия болт ми стърчи от лятата джанта малко повече от санмтиметър (тази част която се навива).
Четох тук във форума мнения че и три завъртания са достатъчни, но ... от тук нататък някой по специалист от мен трябва да каже.
- Pettidee
- Автомобил:
- Двигател:
passenger написа:Понеже и моята дилема е същата направих следното:
Преди малко развих единия болт да видя какъв е но не мога да определя ето снимка:

Завивах го 6 пълни оборота и можебе след като го затегнах стана още една половинка значи 6 и половина нз добре ли е?
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
5 оборота са достатъчни
При автомобилите с гайки, да не са повече 

- passenger
- Автомобил:
- Двигател:
Pettidee написа:Преди малко развих единия болт да видя какъв е но не мога да определя ето снимка
Провери обаче и какво е леглото на джантата (май само с пръст ще стане

- Peterman
- Автомобил: passat b6
- Двигател: BMP 2000 140 hp - 2006
passenger написа:Понеже и моята дилема е същата направих следното:
И мен ме интересува дали това е достатъчно или трябва да купувам нови болтове по дълги?
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
Освен дължината от значение е и главата на болта - има със сверична и конус.
Аз няколко различни комплекта съм карал с оригиналнит болтове и не съм имал проблеми
Аз няколко различни комплекта съм карал с оригиналнит болтове и не съм имал проблеми

- vpetrovbg
- Автомобил:
- Двигател:
Най-лесно за дължината е: мериш колко се подава през отвора на желязната и гледаш да е толкова и на алуминиевата, те така...
-
- Автомобил:
- Двигател:
Внимавайте с дължината на болтовете. За тези, които не знаят какво се случва, аз от опит мога да споделя: Болтовете притискат и огъват роторната шайба на ABS-а. След потегляне се откъртват и главите на датчиците за ABS-a. Няма как да не усетите, понеже светва лампата за ABS. Неприятното е, че за да се смени шайбата, трябва да се извади главината. От там нови лагери и става голяма разправия. Направо си вземах два оборудвани шенкела (лагери, главини, датчици за ABS) и ги смених със старите. Мястото от където ги взех, е гръцката верига магазини - авантакис ...моргата де. 

- vpetrovbg
- Автомобил:
- Двигател:
bachest написа:Внимавайте с дължината на болтовете. За тези, които не знаят какво се случва, аз от опит мога да споделя: Болтовете притискат и огъват роторната шайба на ABS-а. След потегляне се откъртват и главите на датчиците за ABS-a. Няма как да не усетите, понеже светва лампата за ABS. Неприятното е, че за да се смени шайбата, трябва да се извади главината. От там нови лагери и става голяма разправия. Направо си вземах два оборудвани шенкела (лагери, главини, датчици за ABS) и ги смених със старите. Мястото от където ги взех, е гръцката верига магазини - авантакис ...моргата де.
Еми никой не го кара да сложи болтове с 30 мм примерно по-дълги.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Едно Емпирично правило: болта да влиза в резбата поне толкова колкото е диаметъра му,над 1,5 от диаметъра е вече излишно.Т.е. ако е примерно М12-12мм минимум да захваща в резбата.Пък и може да се премери дълбочината на резбата в диска/барабана и чрез шмиргелче да се докара работата до съвършенство.Внимавайте с удължените болтове,резбовата им част понякога е къса и след рязане-нищо не остава..
А това с оборотите на болта..5 оборота Х стъпка (1 или 1,5 ?)..е,колко дава?Лошо!
А това с оборотите на болта..5 оборота Х стъпка (1 или 1,5 ?)..е,колко дава?Лошо!
- passenger
- Автомобил:
- Двигател:
Ами като сваля болта и по него си личи докъде е навиван, и е около сантиметър на предните гуми, на задните се навива повече. Говоря за моето Б3.