Не разбирам какво и как усещате в студа че тръгва климатика. Или пък по педала на газта

. Дърпа се педала надолу ли

Туй е направо странно. Като включите на първа скорост, пак ли така потъва педала, понеже двигателя се товари. Най-вярна представа ще получите като вдигнете капака и видите дали електромагнитния съединител е сработил, т.е. компресора работи. Всички други теории са само предположения.
По повод на духането на топло при -10 градуса външна температура, защо си мислите че климатика прави това. Говоря за климатика, като хладилна машина. Вярно е че климатроника може да подава сигнал за отопление на нещо друго, но това не значи че климатика (компресора) работи. Климатроника според мен е просто името на тая система за комфорт на пътниците било зиме или лете. Което не значи че като си го пуснеш зимата, и компресора тръгва.
Sunny спомена че няма при колите четирипътен клапан, който обръща цикъла (сменя топлообменниците, нормално изпарителя става кондензатор, а кондензатора става топлообменника за изпарение на фреона). И аз мисля че няма такова чудо, наистина не е оправдано. Системата е изпълнена класически: компресора, засмуква парите на фреона, сгъстява ги в кондензатора (топлообменника пред радиатора), там фреона кондензира, като отдава топлина в околната среда. Вече втечнения фреон, минава по тръба и се отправя към купето, там обаче на пътя си среща едно малко проходно сечение, или вентил, благодарение на който, фреона се дроселира. Това нещо се намира на входа на изпарителя (топлообменника в купето). Така фреона попада в изпарителя но вече в среда с ниско налягане, понеже това е смукателната страна на компресора, и се изпарява. Температурата на изпарение е 0-2 градуса. След което получените фреонови пари се засмукват от компресора, и той ги нагнетява, и кръга се повтаря. Така наречения термодинамичен кръгов процес на Карно.
Та това е в най-общи линии обяснението на климатика в колата. На същия принцип са и всички климатици навсякъде по света. Поне за сега
Друго нещо, да изясним, при външна температура -10 градуса, и в колата в началото също е -10 теоретично. Просто забрави в първите 15-20 мин. да усетиш топлинка от климатична система работеща в режим на термопомпа. Да не говорим пък за автоматиката при термопомпите за размразяване, която при колите я няма.
То много може да се пише по тая тема.
Аз лично си мисля че е много по лесно да се взема външен въздух минаващ през изпускателните колектори, там да се подгрява и да влиза в купето. Подгрят до някаква степен разбира се. В такъв случай е възможно след 15-20 сек. да почне да духа топличко зимата.
Сега да споменем и момента с механичен или електронен климатроник. Механичния ти си го пускаш, и си настройваш някакви желани градуси и той си ги поддържа. Има си датчик, който играе ролята на термостат, и спира и пуска компресора на климатика, респективно компресора посредством ел. магнитната шайба. При електронния, е споменато по-горе вече, че си има датчици в купето на различни места, също и такива дето следят откъде идва топлопритока. И според това вентилатора посредством клапи може би, кара повечко "студ" на мястото където е необходимо. Друго че има дисплейче, и копченца и още малко екстри, ама не е болка голяма и да ги няма тия неща. Абе екстри и глезотии, нищо повече.
Друго за сега не се сещам, но работата в