Съвет нямам намерение да давам, защото парите и избора са лични.
Аз карам комби с мотор ABS
на газ от 10 години и съм много доволен от леката поддръжка и прилично нисък разход - има поне две теми в които е писано. Вярно смених много неща, но това си е автомобил от 1994 г. и на около 300 000 и по-голяма част от живота му каран макар и внимателно в България. Елементите на изпускателната уредба съм сменял само веднъж(с изключение на меката връзка, но просто защото тази от първата смана не беше с качествена оплетка), като крайното "гърне" можеше спокойно да изкара още поне 1-2 г, но бях взел ново и ми се искаше да го сменя.
Само ще отбележа, че миналата неделя изминах на извънградско разстояние от около 480 км. с 41 л. газ , като имаше още един човек и багаж ок 30 кг., като на места съм карал със скорост която не искам да коментирам тук, е където съм могъл съм пускал и по инерция и спазвах ограниченията в населените места.

Може всеки лесно да изчисли в пари как стоят нещата спрямо бензин и нафта.
Мястото за багаж можеш да го запазиш като се монтира тороидална бутилка, това е всеизвестно. Е ако решиш да си носиш резерва гума наистина се губи част от това пространство, но пък тя обикновенно е тип патерица, така че компромиса е приемлив.
Нямам загуби на масло откакто ми беше ревизирана главата и сменени гумичките на клапаните. Карам ок 12 000 км. между смяна на масло и филтър.
В купето не ми мирише на газ, а ако ми замирише търся причината и ако не мога да установя съм отивал в сервиз докато се установи и отстрани(за тези 10 години причина само на 2 пъти за това е било стареенето и леките микропукнатини по маркуча между изпарителя и моното, сменян 2 пъти за цена от по 1 лв.). Нито една година не съм пропуснал технически преглед на АГУ-то си и имам съответните печати в сервизната книжка, стикери на бутилката и фактури с касови бележки за това. Така, че понятия като палене и избухване могат да се минимизират до минимум и на мен не са се случвали.
Другото е безотговорност, немърливост и непредпазливост по отношение на поддръжката и шофирането.
ОФФ. Вярно тази тема придоби неочаквано развитие.
Както много правилно писа и колега по-горе въпроса е намериш добре гледана и пазена кола.