Тропане в предницата.

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
ALiGaToR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Тропане в предницата.

Мнениеот ALiGaToR » Съб 22 май 2010 9:27

Забелязах от около 2 седмици имам някакво тропане в предницата което не е постоянно. В смисъл, че когато колата е на скорост и ускорява не се усеща. Но когато се движи по инерция се чува като тупане от предно дясно колело и се усеща във волана. А когато завия леко на едната посока (май че беше на ляво) чукането се усилва. Завия ли на другата посока почти спира. Също има леко усилване и при натискане на спирачката.
Когато размърдам дясното колело се усешта едно леко хлопане, което на лявото го няма. Незнам дали е съвпадение но от дясната страна и предната и задната гума ми изпускат. И се чудя дали не е нещо от гумите. В смисъл предната гума да има някой тел скъсан из вътре и затова да се получава това биене.
Според вас какво може да е защото мен вече взе да ме дострашава да я карам тази кола. :|
Голфа е 2-ка, забравих да оточня. mhihi

Потребителски аватар
M-I-T-A-K-A
Автомобил:
Двигател:

Re: Тропане в предницата.

Мнениеот M-I-T-A-K-A » Съб 22 май 2010 9:35

За да има хлопане не е от гумите освен ако не е стегната ама се съмнявам да караш с незавити болтове , според мен е или каре,или лагер щом има промяна по завоите!
Самоче карето чука когато ускоряваш в завой а по инерция почти несе обажда защото няма напрежение там.... от друга страна пък лагера трябва да е ужасно зле за да чука ,по принцип вие постоянно и досадно.
Моя съвет е да наминеш до някой сервиз да ти установят проблемната част,докато е само една още,защото от 1 разбито каре и доста каране пораженията стават все повече :(

Потребителски аватар
ALiGaToR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ALiGaToR » Съб 22 май 2010 9:40

А да.... аз забравих да спомена, че лявото и дясното каре са сменени преди 2 месеца. А за виене не се чува просто едно странно тупане което се чува и усеща в кормилото при спиране, движение в права посока и леко завиване на ляво. И това точно ме навежда на мисълтта, че ще да е нещо в дясната страна ама какво не ми е ясно. :? :?

Ако е от значение да кажа, че колата няма хидравлика.

Zlobomir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlobomir » Съб 22 май 2010 18:02

Крив спирачен диск, нещо което можеш да провериш безплатно и без отваряне, поне грубо визуално. А да има някакви външни следи по гумата, отвън или отвътре, да не опира някъде? хлабаво захващане между полуоската и фланеца на СК? Да си скачал в голяма дупка? :roll:

Потребителски аватар
Luciano
Автомобил: Golf IV
Двигател: 1.9TDI AHF
Контакти:

Мнениеот Luciano » Съб 22 май 2010 18:58

Zlobomir написа:Крив спирачен диск, нещо което можеш да провериш безплатно и без отваряне, поне грубо визуално.

Как?

Потребителски аватар
M-I-T-A-K-A
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот M-I-T-A-K-A » Съб 22 май 2010 19:13

Дам това е интересно как се проверява спирачния диск......???
Разгледай подробно тогава около колелото какво се случва,провери на свалена гума дали ти се движи спирачния апарат ,данеби да е блокирало буталото и накладлите из вътре да ти дрънчат,или найстина ако ти е крив или спукан диска + разбити водачи на спирачния апарат може да предизвика едно такова странно биене което да усещаш на спирачки!Съвета ми е да разгледаш дали по спирачната система на това колело всичко му е както трябва,а за луфта в колелото вече ме озадачи много..... :talk:

Zlobomir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlobomir » Съб 22 май 2010 22:08

Luciano написа:
Zlobomir написа:Крив спирачен диск, нещо което можеш да провериш безплатно и без отваряне, поне грубо визуално.

Как?

Ми за груба кривина да се закрепи нещо (маркер, тебешир) на минимално разстояние от диска и да се завърти. От периферията към центъра, на няколко радиуса. Така съм чул да се прави. Не че не може и от лагера да е, но ще е ориентир.

Потребителски аватар
gsisport
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gsisport » Съб 22 май 2010 22:45

Аз така проверявам за криви дискове: Дигам колата на крик и я укрепвам с допълнителна подпора, когато се уверя, че е стабилна при свалено колело пускам на 2 или 3 та скорост внимателно и наблюдавам дали бие.Ако има втори човек, леко да пипа само спирачката е още по-добре. Ефикасно е като метод, изпробвано не веднъж.Дължа да отбележа, че тази процедура не се прави на коли с тъй-наречения блокаж на диференциала, защото става беля :Mr Green Fun

Последна промяна от gsisport на Съб 22 май 2010 22:47, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Luciano
Автомобил: Golf IV
Двигател: 1.9TDI AHF
Контакти:

Мнениеот Luciano » Съб 22 май 2010 22:46

За груба кривина ще му бие и педала на спирачката при натискане :да:

Zlobomir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlobomir » Съб 22 май 2010 22:49

gsisport написа:Аз така проверявам за криви дискове: Дигам колата на крик и я укрепвам с допълнителна подпора, когато се уверя, че е стабилна при свалено колело пускам на 2 или 3 та скорост внимателно и наблюдавам дали бие.Ако има втори човек, леко да пипа само спирачката е още по-добре. Ефикасно е като метод, изпробвано не веднъж.Дължа да отбележа, че тази процедура не се прави на коли с тъй-наречения блокаж на диференциала, защото става беля :Mr Green Fun

Относно блокажа на диференциала, не може ли да се вдигнат и подпънат стабилно и двете колела? :roll:

Потребителски аватар
gsisport
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gsisport » Съб 22 май 2010 22:51

Zlobomir написа:
gsisport написа:Аз така проверявам за криви дискове: Дигам колата на крик и я укрепвам с допълнителна подпора, когато се уверя, че е стабилна при свалено колело пускам на 2 или 3 та скорост внимателно и наблюдавам дали бие.Ако има втори човек, леко да пипа само спирачката е още по-добре. Ефикасно е като метод, изпробвано не веднъж.Дължа да отбележа, че тази процедура не се прави на коли с тъй-наречения блокаж на диференциала, защото става беля :Mr Green Fun

Относно блокажа на диференциала, не може ли да се вдигнат и подпънат стабилно и двете колела? :roll:

Ако и двете са във въздуха може, по моя начин само едното е на крика :)

Потребителски аватар
ALiGaToR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ALiGaToR » Съб 22 май 2010 23:15

Ами то ако се усещаше саmo на спирачка тогава щях да си мисля че е от дисковете нещо. Днес разбрах следната зависимост. Когато колата намалява дали на спирачка дали на скорост се осеща това тропане(тупане), по инерция, което и то се води тип намаляване. При завиване това тупане се усеща само когато се завива съвсем леко. Като цяло когато кормилото е по отпуснато тогава се проявява.
Възможно ли е да е нещо от накрайника. Или пък нещо на полуоската.
Не знам вече какво да правя с тази кола. Съвсем се разболя милата. Само да не ме остави някъде по пътя това, че ми се очертават няколко прехода по 100км тези дни. :Mr Green Fun

Zlobomir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlobomir » Нед 23 май 2010 11:50

Или самите ти гуми са зле износени (много колеги така изпищяха, един куп пари за части, а то от гумите). Да сложиш задните отпред за проба, или направо зимните за малко ще ти е най-евтинко. Или по полуоската ако ще е, каре или балансът на полуоската, или да е леко крива :roll: , това че каретата са на 2 месеца да не те успокоява много. Да прощават свестните майстори, но съм присъствал на смяна на съединител след смяна на съединител. Този, който свалиха, отределено не беше на месец, но жило беше развивано. death На това му викам наглост. Та за една полуоска ли ще се замислят. А и много части менте.

Потребителски аватар
ALiGaToR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ALiGaToR » Съб 29 май 2010 23:55

Колега много се чудя за въпроса с гумите, но то ако беше от тях смятам, че постоянно като се кара ще се чува, а не при определените условия.
За гумите няма как да пробвам, защото колата няма други. От както сме я взели 2003-та година до сега се кара с едни и същи и зиме и лете.
Гумите са марка CEAT Spider. DOT-а е края на 2001, началото на 2002. И както и да ги смятам това е близо 7 години каране и близо 50000км. Та тея гуми много ме съмняват да не са направили някой мизерия, но тропа само при определени условия.

Потребителски аватар
Zerga3GT
Автомобил: Golf A3
Двигател: ABU 94
Контакти:

Мнениеот Zerga3GT » Нед 30 май 2010 1:48

Ами някой замисли ли се за шарнира

моя го смених днес :lol:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”