Предница - само ядове

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Nikkolay
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Предница - само ядове

Мнениеот Nikkolay » Пет 04 юни 2010 9:17

Колеги, писна ми само с това "сеене на предницата", при малко неравности и сама си ходи ту наляво, ту надясно, като в коловози...На прав и равен път пък дърпа наляво, за да държиш права линия, волана трябва да е навит може би 4-5 градуса по-вдясно.
Смених тампоните на носачите, направих и реглаж и пак не се оправи :banghead:
Някой да има идея какво друго може да е.....
За голф 3 1.8 моно става въпрос.

Потребителски аватар
IcoEZ
Автомобил: VW Golf 2 1990
Двигател: 2.0 16V ABF

Re: Предница - само ядове

Мнениеот IcoEZ » Пет 04 юни 2010 9:59

Здрасти и аз имам абсолютно същия проблем. Сменях амортисьори и тампоните на макферсона реглаж майстора вика всичко е перфектно и задния мост и пак същата работа, все така леко си дърпа наляво. Ще съм много благодарен ако споделите решението на този проблем!

Потребителски аватар
FivePointeO
Автомобил: Голф 3
Двигател: АЕЕ

Мнениеот FivePointeO » Пет 04 юни 2010 10:21

Важно е и налягането в гумите да е еднакво!!!
Друго волана виж да няма луфт и да не хлопа като го буташ нагоре надолу.
За това се сещам в момента :idea:

Потребителски аватар
Nikkolay
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nikkolay » Пет 04 юни 2010 10:23

IcoEZ написа:Здрасти и аз имам абсолютно същия проблем. Сменях амортисьори и тампоните на макферсона реглаж майстора вика всичко е перфектно и задния мост и пак същата работа, все така леко си дърпа наляво. Ще съм много благодарен ако споделите решението на този проблем!

ами при тебе само ако дърпа леко наляво, може и да е от крива джанта...
При мен си е ту наляво, ту надясно, като мина през някоя неравност направо навива волана :banghead:
Нямам луфтове със волана :roll:

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Пет 04 юни 2010 10:45

може да са ти криви гумите,джантите или самата гума да е неравномерно износена
на полото ми модел 90-94 година се беше разбил тампона на стабилизиращата щанга и мнгого гадно като подам газ отиваше наляво ,като отнема газта отиваше надясно
проблема го установих по следния начин:колата е на първа скорост,без ръчна, взимаш някой приятел да се опита да я бутне напред/или я лашка няпред-назад/ а ти в същото време гледаш гумите дали няма да мръднат леко наляво или надясно,после на канал и пак същото упражнение зада видиш конкретно от къде мърда

Потребителски аватар
IcoEZ

Мнениеот IcoEZ » Пет 04 юни 2010 10:48

не и при мен дърпа ту наляво или надясно от неравностите а като карам на равно леко си дърпа наляво, а гумите са добре не е от тях даже и с зимните го прави. А това за волана какво роля играе защото моя леко си мърда нагоре надолу, то май имаше нещо като 2 нита и те са хлабави

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Пет 04 юни 2010 10:52

Най вероятно - неправилни вертикални ъгли на предното окачване -/ от удари и последващи ремонти, смяна на окачвания и т.н./ Променя се геометрията на окачването - оттам и правилните оси на завъртане на колелата. Ако тези оси не сключват правилните пространствени ъгли с пътя, предницата става 'пияна", че понякога колата завива и "самодейно", при подаване на газ или спиране. Тарикатите "реглажисти" обикновено бягат от тези настройки, като от чума защото са трудни и времеядни. Друго си е да врътнеш двата накрайника - и " Дай сем'се ле'а и бегай". :beat_butt2

Потребителски аватар
IcoEZ

Мнениеот IcoEZ » Пет 04 юни 2010 10:58

Ами на мен ми го правеше с оригиналните пружини и сега пак с червените и винаги по един и същ начин, минавам реглаж уж добре и .... явно има нещо криво

Потребителски аватар
Nikkolay
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nikkolay » Пет 04 юни 2010 11:03

bayspiro написа:Най вероятно - неправилни вертикални ъгли на предното окачване -/ от удари и последващи ремонти, смяна на окачвания и т.н./ Променя се геометрията на окачването - оттам и правилните оси на завъртане на колелата. Ако тези оси не сключват правилните пространствени ъгли с пътя, предницата става 'пияна", че понякога колата завива и "самодейно", при подаване на газ или спиране. Тарикатите "реглажисти" обикновено бягат от тези настройки, като от чума защото са трудни и времеядни. Друго си е да врътнеш двата накрайника - и " Дай сем'се ле'а и бегай". :beat_butt2

И в такъв случай какво се прави...
Ето документа от реглажа

п.п. А иначе аз съм почти 100% сигурен, че колата ми никога не е била удряна отпред.

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Пет 04 юни 2010 12:08

А от страни или отдолу? :roll: Сравни данните от протокола със заводските за твоята кола, провери, да няма нещо скъсано/ греда, оребряване.../ по носещата част на купето. Такива повреди водят до "омекване" на купето и при като го напъне мотора / спирачките/, то се огъва и разваля геометрията, а на стенда всичко е ОК.При мен се беше скъсала частично арката на на левия подкалник и местеше опората на реактивната щанга-> при газ лявото колело се отваряше, а при спирачка се затваряше,ама го разбрах малко преди да бракувам колата. :Mr Green Fun :Mr Green Fun

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 05 юни 2010 2:52

Аз където ходя да ми регулират предницата първо я преглеждат и ако има нещо за смяна ми вземат 5лв за диагноза и ме връщат да го сменя. Първия път като излязох от сервиза голфа продължи да дърпа надясно, върнах се и ми казаха да разменя местата на предните гуми и взе да дърпа наляво - оказа се, че широчината на джантите е различна. Втория път бях сменил амортисьорите, защото единия беше нещо заварян, не можаха да нагласят вертикалния ъгъл защото шенкела ми бил крив от катастрофа и ме върнаха да сложа пак заваряния амортисьор, той затова е бил заварян, за да му изместят ушите. Ако излезеш от сервиза и колата ти продължи да дърпа на някъде проблема не е в колата, а в некадърните майстори - смени сервиза и си намери читави майстори. Така от дистанция едва ли някой ще ти даде точна диагноза.

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Съб 05 юни 2010 8:33

Nikkolay защо не пробваш в друг сервиз,аз съм имал същото нещо както описваш ти със отворена предница и жолана се върти супер лесно тогава

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Съб 05 юни 2010 8:41

тук има и още един момент в регулирането - страничен наклон на колелото определен сумарно от хлабините в лагера .но много често при дългогодишната експлоатация оста на главината се износва на две части (по вътрешната гривна на лагера и то на вътрешната му половина) и от там този ъгъл се променя във време на движение. като е стационарна колата ,под товара той е постоянен и "реглажистите" регулират по стойноста която е заел в момента ,но излезеш ли на пътя при първата неравност се променя и така постоянно сее!на ръка при вдигната на крик кола не може да се провери ,трябва демонтаж на главината и ако има ясно очертани две шийки ,вътрешната с по малък диаметър около 0.5-0.7 мм сменяйте главините. може и да е само едната!

Потребителски аватар
Nikkolay
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nikkolay » Съб 05 юни 2010 11:26

добре, а така фатално ли е да се кара...Интересното е, че със зимните гуми, които са 175/70/13 не ги прави тези номера. Само с летните 195/50/15, но и той си е стандартен размер за голф..разменял съм гумите, задните - отпред, предните - отзад и пак същата работа, не е от криви джанти..

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Съб 05 юни 2010 12:51

Nikkolay написа:добре, а така фатално ли е да се кара...Интересното е, че със зимните гуми, които са 175/70/13 не ги прави тези номера. Само с летните 195/50/15, но и той си е стандартен размер за голф..разменял съм гумите, задните - отпред, предните - отзад и пак същата работа, не е от криви джанти..

Значи имаш 4 летни гуми за боклука.Стари ли са летните ти гуми?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”