Въпрос за Светофари.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Afanasii
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за Светофари.

Мнениеот Afanasii » Пон 14 юни 2010 14:02

Здравейте.
Един въпрос от начинаещ.

Днес ми се случи следното.

Около Кауфланд Младост стигам до кръстовище. Ето една схемичка, надявам се да е ясна.

Изображение

не е точна, става въпрос за това кръстовище
Изображение
Чакам на светофара да ми светне зелено за наляво. Завивам наляво и точно пред мен е нов светофар, който свети червено и минават пешеходци. Спирам да ги пропусна. До мен спира и един пич с Ауди. Минават пешеходци, ние си чакаме да светне зелено за нас, червено за тях.
В тоя момент появява се някой с Пежо, който почва да подава звукови сигнали с цел да привлече вниманието ни. Човек А зад кормило опитва с пръсти да ни обясни колко сме тъпи (което възможно и да е вярно), а човек Б (на пръв поглед от женски вид) отваря вратата и започва да споменава целия ми род и майката на пич с Ауди.

понеже съм много-много начинаещ и все още карам и допълнителни часове и си карам само по района, спазвам си правило да спирам на червен светофар. Паркирах си колата, изчаках 10-20 минути и видях, че от 20-30 минали по същия начин коли - никой не спира при такъв завой на втория светофар (само да пуснат пешеходци и продължават на червено). Това правилно ли е? И ако да - защо? Къде го пише и каква е логика ?

Потребителски аватар
Luciano
Автомобил: Golf IV
Двигател: 1.9TDI AHF
Контакти:

Re: Въпрос за Светофари.

Мнениеот Luciano » Пон 14 юни 2010 14:06

Не го знам реално къде е това кръстовище, но колега, този втория светофар на който ти си спрял, да не би да е за тези, който идват отдясно?

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Пон 14 юни 2010 14:11

Добре де колеги, не е ли логично, че като завиваш наляво или надясно винаги срещу себе си ще видиш червения сигнал на перпендикулярно минаващата улица. Логичното е да пропуснеш пешеходците по зебрата и да продължиш, все пак си влезнал на разрешаващ сигнал в кръстовището. Това ти дава предимство пред тези вляво и вдясно от теб, а вече ако си на ляв чакаш тези отсреща които са надясно и направо. Но пешеходците винаги се пропускат, все пак техния сигнал е съобразен така че да преминат безопасно (ако ги пуснеш да минат де).

Последна промяна от azrod на Пон 14 юни 2010 14:31, променено общо 1 път.

Afanasii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Afanasii » Пон 14 юни 2010 14:17

azrod написа:Добре де колеги, не е ли логично, че като завиваш наляво или надясно винаги срещу себе си ще видиш червения сигнал на перпендикулярно минаващата улица. Логичното е да пропуснеш пешеходците по зебрата и да продължиш, все пак си влезнал на разрешаващ сигнал.

да , това е логично. Мерси.

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Пон 14 юни 2010 14:19

Според мен това червено е било за тези които са ти били я дясно. Т.е. за тези които идват направо

Потребителски аватар
Bubetooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bubetooo » Пон 14 юни 2010 14:25

На тоя светофар пропускаш пешеходците и си ти.... и на мене са ми свиркали,да тръгвам на червено :screwy

Afanasii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Afanasii » Пон 14 юни 2010 14:28

То да беше светофара и пътека в т.2 , да. Ясно е за завиване, а се замислих т.к. разстояние 1 някъде около кола и половина. Все едно вече съм минал кръстовище и спирам на следващия светофар. Та най-вероятно допускам грешка с тази логика

Изображение

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Пон 14 юни 2010 14:32

Явно е скоростна отсечка и е сложен далече светофара да не го прескачат много :D

Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот Bobi_S13 » Пон 14 юни 2010 15:26

от къде идваш? така описано идваш от деницата, а на рисунката си сложил, че идваш от Патиланци
там такъв светофар за ляв завой посока деница(мак доналдс) няма

едит: а дори и да идваш от Деница, като ти светне за ляв завой си завиваш без проблеми втори светофар няма.

единствения вариант е като идваш от ГазКом-а и там на светофара, чакаш за ляв завой посока патиланци. Но там просто си правиш левия завой на твое зелено. Втория светофар който си видял, но не мога да си обясня по какъв начин може да си го видял, е този за движението от Деница към Патиланци който в момента в който на тебе ти свети зелено за ляв завой, на тях им свети червено. Съответно си се объркал, че си спрял, а е трябвало да минеш, без да се притесняваш.

Потребителски аватар
Zerga3GT
Автомобил: Golf A3
Двигател: ABU 94
Контакти:

Мнениеот Zerga3GT » Пон 14 юни 2010 15:36

За мене има не правилно поставен светофар ако е за тези от дясно е нормално да е от към тяхната страна на кръстовището ако е за тези от ляво трябва да е от другата старна на пътя и обърнат към тях на пръв поглед няма смисъл от червения светофар :screwy

а колкото до съвет "В София е така спасявай се както те е учил баща ти"

Потребителски аватар
Luciano
Автомобил: Golf IV
Двигател: 1.9TDI AHF
Контакти:

Мнениеот Luciano » Пон 14 юни 2010 15:37

Абсолютно. Няма как да имаш светофар вътре в краъстовището.

Afanasii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Afanasii » Пон 14 юни 2010 15:37

Bobi_S13 написа:единствения вариант е като идваш от ГазКом-а и там на светофара, чакаш за ляв завой посока патиланци. Но там просто си правиш левия завой на твое зелено. Втория светофар който си видял, но не мога да си обясня по какъв начин може да си го видял, е този за движението от Деница към Патиланци който в момента в който на тебе ти свети зелено за ляв завой, на тях им свети червено. Съответно си се объркал, че си спрял, а е трябвало да минеш, без да се притесняваш.

да, точно от ГазКома идвам и завивам към патиланци, спирам пред пътека да пусна пешеходци и виждам червено. Забравям от къде идвам и си чакам, поглеждам вляво и пича с Аудито чака... А то тоя от Пежо беше прав май за всичко . :banghead: :banghead: :banghead:

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пон 14 юни 2010 15:38

Хахах и аз много съм усвирквал хора дет забиват на тва място и чакат зелено mhihi Червеното е за ония които ти идват от дясно, ти си на зелено и чакаш само пешеходците и си минаваш ;)

ПП: Свтофара наистина е поставен зле и обърква, но е за тези от дясно - с техния брояч е, и ако останат там коли(случва се, аз свиркам само като ми запушат и двете ленти), става кофти като светене зелено и тръгнат всичките от дясно :P

Последна промяна от hooligan_sk на Пон 14 юни 2010 15:46, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Zerga3GT
Автомобил: Golf A3
Двигател: ABU 94
Контакти:

Мнениеот Zerga3GT » Пон 14 юни 2010 15:43

еи така трябва да е според мен
Изображение
може би са нямали светофар за пешеходци и са сложили обикновенн знам ли

Потребителски аватар
leavon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот leavon » Пон 14 юни 2010 15:45

От всички схеми дадени по-горе не става ясно къде какъв светофар е сложен и за кои участници в движението се отнася. Ако доизкусурите чертежите, коментарите могат да се коткретни.

P.S.: Хората писали по-бързо от мен...

Според мен щом има червено, не трябва да се пренебрегва. Не може след кръстовището да има светлинен сигнал, касаещ този, който още не е влязъл в кръстовището. Зеления сигнал ти дава право да пресечеш пътя на дясностоящия, но не и да минеш на червено на следващия светофар.

Последна промяна от leavon на Пон 14 юни 2010 15:50, променено общо 2 пъти.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”