Ще напиша аз какво знам по въпроса като не претендирам че това е най правилния начин
Първо е добре зърната да се отделят от чепките, но това е доста трудоемко и може да се пропусне - зависи колко вино ще правиш.
След това се мели гроздето. Смляното грозде се предова ( на преса

) за да се отдели шарата(гроздовия сок). Мери се захарността като различните сортове грозде дават различна захарност. Естествено зависи и колко е узряло гроздето. Захарността трябва да е между 21-23.
Ако захарността е по-ниска се слага захар, в противен случай виното ще стане кисело

1кг захар на 100литра шара повишава захарността с 1. Слага се необходимото количество до достигане на желата захарност- 21-23. Захарта не се сипва директно а се разтваря в част от гроздовия сок и после се сипва обратно
След това се сипва в подходящи съдове и се оставя да ферментира. Съдовете трябва да не са затворени плътно и да не са пълни догоре защото по време на ферментацията се образува нещо като пяна и се изсипва.
Желателно е да е на хладно място - примерно в изба
След ферментацията трябва да почне да се избистря и вече става за пиене
Вече когато е готово виното е добре да се източи от съда във който е ферментирало и да се съхранява в друг съд или ако е същия да се махне утайката от дъното и да се измие добре
Джибрите които остават могат да се ползват за ракия, като естествено качествата и няма да са като на гроздовата ракия от грозде
Дано съм бил полезен.
Ако някой има повече опит - нека пише. На мен също ще ми е полезно да науча повече