Как се прави вино?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Re: Как се прави вино?

Мнениеот golfer » Пет 25 юни 2010 22:27

hooligans написа:Другия вариант е със спиртомер , но много е тънко това ...
Общо взето , иска се майсторлък и добър дегустатор mhihi

тънкия момент е, че покрай спиртомера трябва и термометър mhihi
за майсторлъка да това е разковничето.

как барнахме темата за спирт и напитки mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
mafiota_a4
Автомобил: VW Passat B5
Двигател: AFN 09.1998

Мнениеот mafiota_a4 » Пет 25 юни 2010 23:25

Абе аз помещение и съдове и машина и захаро/спиртомери имам.Прадядо зареждаше 800 литрова каца и още две по 250 ама бях на 7 год. като почина и не можах да се науча.

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Пет 25 юни 2010 23:49

Ще напиша аз какво знам по въпроса като не претендирам че това е най правилния начин :)
Първо е добре зърната да се отделят от чепките, но това е доста трудоемко и може да се пропусне - зависи колко вино ще правиш.
След това се мели гроздето. Смляното грозде се предова ( на преса :) ) за да се отдели шарата(гроздовия сок). Мери се захарността като различните сортове грозде дават различна захарност. Естествено зависи и колко е узряло гроздето. Захарността трябва да е между 21-23.
Ако захарността е по-ниска се слага захар, в противен случай виното ще стане кисело :) 1кг захар на 100литра шара повишава захарността с 1. Слага се необходимото количество до достигане на желата захарност- 21-23. Захарта не се сипва директно а се разтваря в част от гроздовия сок и после се сипва обратно :)
След това се сипва в подходящи съдове и се оставя да ферментира. Съдовете трябва да не са затворени плътно и да не са пълни догоре защото по време на ферментацията се образува нещо като пяна и се изсипва.
Желателно е да е на хладно място - примерно в изба :)
След ферментацията трябва да почне да се избистря и вече става за пиене :drunk
Вече когато е готово виното е добре да се източи от съда във който е ферментирало и да се съхранява в друг съд или ако е същия да се махне утайката от дъното и да се измие добре :да:

Джибрите които остават могат да се ползват за ракия, като естествено качествата и няма да са като на гроздовата ракия от грозде :D
Дано съм бил полезен.
Ако някой има повече опит - нека пише. На мен също ще ми е полезно да науча повече :wink:

Потребителски аватар
Nikkolay
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nikkolay » Съб 26 юни 2010 0:31

За всички мастъри и аматиори, по-подробно обяснение, щом не са разбрали първото.
Значи смилаш гроздето, ако ти се играе да го чоплиш зърно по зърно, хубаво :mrgreen:.
Пълниш бидоните две педи под гърлото, мериш захарността на шарата, ако е около 20% е добре,ако не, добавяш захар като разтвориш в шара, за да вдигнеш с един процент захарноста на 100л. материал ти трябва 1кг. захар.
Бъркаш сутрин и вечер, две седмици. След това слагаш върху материала наилон и затваряш капака, но не нацяло. Когато захарноста падне на 0% може да вариш.
За да не бъркаш материала може да сложиш дъски които да затискат люспите, които изплуват.
Може да се добави и вода и захар в съотношение 4към 1, като на всеки килограм захар се добявя 1пакетче лимонтозу. Захарта не трябва да е повече от 10кг. за 100л. материал за хубава ракия..
Ракия без захар много ясно, че е най-добра, всеки сам си преценя какво иска...

Последна промяна от Nikkolay на Съб 26 юни 2010 0:38, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Съб 26 юни 2010 0:38

гледам че доста хора незнаят как се прави ... :beat_butt2
последните 2 мнения потвърждават ...

ПП: захарта не се разтваря просто , а на котлон се сипва захар и се бърка токато се разтвори

Потребителски аватар
theraven
Автомобил: Golf Mk4 Sport Edition
Двигател: SDI
Контакти:

Мнениеот theraven » Съб 26 юни 2010 0:40

hooligans написа:гледам че доста хора незнаят как се прави ... :beat_butt2

Чакай малко... всеки споделя тертипа, по който го правят по неговия край, виждаш, едното момче е от Бургас, другото от Казанлък. Вместо да казваш как НЕ се прави, кажи как го правите вие. Наздраве :beer

Потребителски аватар
Nikkolay
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nikkolay » Съб 26 юни 2010 0:41

ПП: захарта не се разтваря просто , а на котлон се сипва захар и се бърка токато се разтвори

кажи да знаеме, че 5 бидона сливи вече чакат :mrgreen:

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Съб 26 юни 2010 0:41

Котлона е нужен за по лесно разтваряне. Ако разтваряш малко захар в много шара няма смисъл от котлон :wink:

Потребителски аватар
mafiota_a4
Автомобил: VW Passat B5
Двигател: AFN 09.1998

Мнениеот mafiota_a4 » Съб 26 юни 2010 0:42

Хули ти май знаеш ама се спотайваш,а?Айде вземи да кажеш,че като ми дойдете април на Крушуна и като стане студено вечерта да има с кво да ви грея. :кючек:

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Съб 26 юни 2010 0:43

theraven написа:

Чакай малко... всеки споделя тертипа, по който го правят по неговия край, виждаш, едното момче е от Бургас, другото от Казанлък. Вместо да казваш как НЕ се прави, кажи как го правите вие. Наздраве :beer

не бях обърнал внимание :banghead:
утре ще пиша , че сега ме мързи mhihi

Потребителски аватар
Nikkolay
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nikkolay » Съб 26 юни 2010 0:49

някой ако знае и как се прави "пелин" да казва :!:

Потребителски аватар
stoyanov6431
Автомобил: PASSAT B6
Двигател: CBA C 2010
Контакти:

Мнениеот stoyanov6431 » Съб 26 юни 2010 8:54

Вино правя от 6 гогини.най-важно е гроздето,аз взимам само мавруд.задължително се махат чепките,след това се мачка(най-добре с машина )Захарноста трябва да е между 20 и 24 % колегите по-нагоре са написали много точно как се вдига захарноста.гроздовият сок има 2 вида ферментация -бурна и тиха,докато трае бурната ферментация(около 10 дни)е хубаво да се бърка.когато захарноста падне на 0 (30-40 ден)е готово.
аз го точа и сипвам в буре.
За ракията:
към джибрите,които си остават в бидона се добавят вода и захар(1 към 4)Слагам не-повече от 7 килограма захар на бидон и 28 литра вода.захарта се разбива в топла вода по-лестно.по време на ферментацията пак се следи захарноста,падне ли на 0 е готово за казана.на казан 100 литра сипвам по 1 пакетче сода бикарбонат,
може да намажеш и капака с мед(само домашен).

дано съм бил полезен с нещо:)))
Успех

Потребителски аватар
Re5Pec7
Автомобил: Passat B5 V6
Двигател: AQD

Мнениеот Re5Pec7 » Съб 26 юни 2010 9:09

Чепките не е задължително да се махат. Някой ги махат, защото заемат място в бидоните и не остава за шарата. Ние например не ги махаме. Горздето не го мачкаме на преса ами в хубави найлонови чували (не от тия тънките). След като се налее в бурето започва бурната ферментация. Там се отделят "нечистотиите" (най-чесо кал) под формата на пяна. Ние сме пробили дупка по средата на тапата на бурето, в която е вкаран маркуч. В другия край маркуча е сложен в шише. Така като кипи, пяната излиза през маркуча и отива в шишето. После чакаш да дойдат по-студени дни, за да се избистри хубаво ;)

Потребителски аватар
stoyanov6431
Автомобил: PASSAT B6
Двигател: CBA C 2010
Контакти:

Мнениеот stoyanov6431 » Съб 26 юни 2010 10:31

Re5Pec7 написа:Чепките не е задължително да се махат. Някой ги махат, защото заемат място в бидоните и не остава за шарата. Ние например не ги махаме. Горздето не го мачкаме на преса ами в хубави найлонови чували (не от тия тънките). След като се налее в бурето започва бурната ферментация. Там се отделят "нечистотиите" (най-чесо кал) под формата на пяна. Ние сме пробили дупка по средата на тапата на бурето, в която е вкаран маркуч. В другия край маркуча е сложен в шише. Така като кипи, пяната излиза през маркуча и отива в шишето. После чакаш да дойдат по-студени дни, за да се избистри хубаво ;)

Чепките се махат защото в тях има много танин и виното може да нагарча и да е стипчиво.
това което правите с маркуча във водата е тиха ферментация а бурната е в самото начало,като го смачкаш

Потребителски аватар
Re5Pec7
Автомобил: Passat B5 V6
Двигател: AQD

Мнениеот Re5Pec7 » Съб 26 юни 2010 10:58

Ок ;) за ферментация съм се объркал :) Обаче чепките придават един специфичен вкус на виното. Досега никога не сме ги махали ;) А виното си става добре :drinking: :drinking: Както казаха в различните краища на България различно го правят :) А и всеки си има индивидуална техника :)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”