Проблем с антената на покрива

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Проблем с антената на покрива

Мнениеот Чудомир » Вто 20 юли 2010 0:13

Става въпрос за 5.5 комби...

На тавана имам следната поставка за антена:
Изображение

Във нея има адаптер от 5мм към 6мм (или обратно :roll: ), и върху адаптера имаше антена. Проблема е, че явно адаптера не е бил много качествен откъм резба, и сега е ръждясал и няма отвиване.

Пробвах с ВД40 и едни книпекс кобра клещи, адаптера се върти в гнездото, но не излиза...Нито с нормално въртене не става, нито с "обратно" въртене (не помня дали адаптера дали не беше с обратна резба от долната страна)

Някви идеи?

Потребителски аватар
aylin78
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с антената на покрива

Мнениеот aylin78 » Вто 20 юли 2010 1:20

Направи я кабрио,така ще си сложиш кадето искаш антена mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
baobab007
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот baobab007 » Чет 22 юли 2010 12:03

1. Оправяш резбата на адаптера с подходящ метчик (или флашка, ако завършва с "мъжка" част)като използваш и масълце и т.н./.
2. Завиваш си антената. Не пречи преди това да й смажеш резбата със спрей за контакти или WD-40. :beer

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Чет 22 юли 2010 19:35

Значи...не си ме разбрал...В тва горе от снимката има адаптер, сиреч при мен целия хербарии завършва с "мъжко". Метчикът в случая няма да помогне, защото адаптера се върти в основата си заедно с "дупката", в която е завит. Дори и с метчик пак ще се върти в основата, която се върти заедно с него, защото явно само е защипана в гумата, а не застопорена.

В този ред на мисли:
Свалянето на тавана отвътре проблемно ли е?

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Пет 23 юли 2010 7:31

Обикновено няма нужда да се сваля целия таван,а само се открехва частта под Антената! :wink:

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Съб 24 юли 2010 22:48

Днес се захванах с антената, че мир не ми даваше да я гледам така.

Изходната позиция беше следната:
IMG_8370.JPG

Около адаптера се вижда един ринг, които е вътре в гумата - това е нещото, в което е завит адаптера, и се въртеше заедно с него при опит за отвъртане. Понеже не знаех дали този ринг не е вързан със спойка или подобна връзка вътре в антената ме беше страх да въртя безконечно, за да не прекъсна нещо.
Последва махане на корите ляво/дясно/горе в багажника (колата е комби), след което достъпа през открехнатия таван до антената е лесен, и ГПС антената се сваля лесно, след като човек успее да разкачи трите кабелчета към нея (ГПС,радио,телефон)
Това е модулът свален, с вече отвити болчета:
DSC_0093.JPG

Така изглежда "гол", и тук се вижда, че горните ми опасения да не скъсам някое кабелче са били напразни - трите метални крачета правят контакт с това...
DSC_0094.JPG

...което дотук наричах ринг, в който беше завит адаптера (тук вече изваден със сила и подходящи клещи, дърпайки в посока антената и леко наляво-надясно):
DSC_0096.JPG

Квадратните ръбчета са в нормално състояние под гумата, така че служат за застопоряване, но за съжаление не предотвратяват превъртане, ако се заклини антената
DSC_0098.JPG

Тук вече разделени, ръждивата част е на има-няма 6 месеца....за това време е придобила този вид
Понеже лявата част не се продава отделно, трябваше да измисля нещо, което да е подобно по форма...и измислих следното просто решение...(продължението следва заради лимит на броя снимки)

Последна промяна от Чудомир на Съб 24 юли 2010 23:00, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Съб 24 юли 2010 22:57

.....
Hutmutter_titan.jpg

DSC_0099.JPG

Гайката пасна с малко нежно натискане, надявам се да държи, ако не, ще мисля друго...
Последва сглобяване обратно, като малко се измъчих със свързването на кабелите към модула...Малък съвет: свържете първо кабелите, преди да сте завили гпс модула към тавана...Щекера на гпс кабела е на винт, сиреч целия модул трябва да бъде въртян заедно с кабела, за да се завият един за друг накрайниците. Чак след свързване на кабелите застопорете модула обратно към тавана...
После напасване на корите обратно... и сме готови (изглежда, че не пасват точно, но не е така - напълно оптимално пасват)
IMG_8371.JPG

Върни се в “Passat”