занасяне по снега...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
G-HELL
Автомобил: Golf MKIII
Двигател:

Re: занасяне по снега...

Мнениеот G-HELL » Чет 22 юли 2010 19:30

bisi-vraca написа:Зимните гуми се карат само на сняг, при всички други ситуаций и температури те не могат дас спират- няма ли сняг- със зимни гуми се блъскаш в колата пред тебе.запомнете- никакви температури по 7 градуса и т.н. простотий- ако ще и -30 градуса да е зимната гума няма ли сняг да навлезе в прорезчетата и и да подобри сцеплението- тя ви е най- големия враг на спирането- без сняг- зимната гума е гъз.
Запомнете го!

Тука май си дрънкаш глупости :kissy: спомням си че четох в едно списание имаше тестове на 16-ки ли на 17-ки ли зимни гуми за голф 6. Та тестваха ги и на мокър асвалт и на сняг и при различна скорост на спиране.Та ако зимните гуми имаха лошо поведение на мокър асвалт при +7 или +10 градуса че тогава да чакаме да падне снега и тогава да слагаме зимни гуми за ко са ни зимни гуми ако ще и -50 градуса да е щом няма сняг по-добре с летните че са по стабилни mhihi Мисълта ми е че не съм човек с кой знае колко опит, но нещата които знам са,че грайфера на зимните гуми се води "самопочистващ" един вид "ринат" следователно на сняг имат по-добро поведение спрямо летните, но това не означава че на сухо време или на мокар асвалт не реагират и никакви ги няма.От летния сезон по скоро от жегите им се еб*ва мамата понеже самите гуми са по-меки и се втвърдяват,а мисля че и грайфера се износвя повече понеже по мек също и издават шум в завоите - свирят.С други думи губят "зимните" си качества за симния сезон.Сега не споря при летния сезон как се представят и т.н., но това твое мнение направо ме уби.

Направо май да се заключва темата :drinking:

Последна промяна от G-HELL на Чет 22 юли 2010 19:39, променено общо 2 пъти.

jims
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jims » Чет 22 юли 2010 19:35

-

Последна промяна от jims на Вто 10 юни 2025 11:10, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Чет 22 юли 2010 19:59

значи конкретно по темата: противно на логиката на много хора, се смята че по-добрите гуми/по-нови, по-скъпи и ефективни и др./ се слагат на задните колела, независимо от типа задвижване.Логиката е следната-ако има част от колата която е най-податлива на занасяне, това е задницата.
Друг е въпроса че на кола с предно задвижване и трябва хубав грайфер и профил отпред за да може да потегли в сняг най-лесно.

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Чет 22 юли 2010 20:17

дреме ми на гъза дали ще потегля (ако карам с галоши на едната ос)важното е да не ми се хвърля задницата на изпреварва предницата. Ако се случи-бързи рефлекси и късмет само могат да помогнат.Не искам да разчитам на късмета и затова си слагам прилични зимни гуми. Всеки си преценява как ще кара и си носи последствията.

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Чет 22 юли 2010 22:08

С хубави гуми отзад и галоши отпред ще спреш на нечистеното някой друг път...

Потребителски аватар
Mo0ny
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mo0ny » Чет 22 юли 2010 22:59

theultimate написа:С хубави гуми отзад и галоши отпред ще спреш на нечистеното някой друг път...

с галоши отзад пък ще спреш с вратите напред,най-добре 4те да са зимни дори да нямате пари за хубави,много по-добре ще се справи една ефтина зимна гума отколкото галош.

Потребителски аватар
Един
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Един » Пет 23 юли 2010 0:33

Като сме заговорили за сняг и зима я да попитам - вие карате ли още на фарове? Защото аз отдавна ги спрях :)

Потребителски аватар
G-HELL
Автомобил: Golf MKIII
Двигател:

Мнениеот G-HELL » Пет 23 юли 2010 13:56

Един написа:Като сме заговорили за сняг и зима я да попитам - вие карате ли още на фарове? Защото аз отдавна ги спрях :)

Аз от време на време ги разцъквам. В смисал когато е слънчево я ги пусна, я не ;) А когато е мрачно или когато вали първата ми работа като запаля колата е да си пусна фаровете, чак след това си слагам колата и потеглям :banana

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Сря 28 юли 2010 13:20

Две случки. Лятото 2007 г., хубави гуми отпред летни и по-смотани отзад. Беше мокро и на един завой, ама широк и голям завой, някъде с 90-100 перфектно се взема(неведнъж), Голфи като занесе задницата и айде в канавката. Зимата 2008 г., същата работа, че бях и с жената. Зимни гуми отпред, а хубавите летни отзад. И пак на завой, обаче с 50-60 км/ч. и пак задницата като тръгна и.....счупена джанта и страхът у жената. И реших веднъж завинаги. Веднага в магазина, 500 лв. за нови зимни гуми и тенекиени джанти и ела да мръднеш Голфи от пътя, ама друг път. Нея зима имаше 80 см. сняг тука. Колата се караше всеки божи ден. Не говорим за ледове и т.н. екстремни ситуации. Сега с BMW-то политиката е абсолютно същата, даже още по-задължителна. Нови зимни гуми и цяла зима, всеки ден, съм карал и съм си свиркал, а много "предни" са ме гледали ей така :shock . Напълно съм сериозен. Но това не е толкоз от предно или задно, колкото от гуми. Сега съм си с летните и пак си свиркам. Тъй че, преживял съм на два пъти ситуации по вина на гуми и спестени пари и акъл най-вече, които ми се върнаха тъпкано. И вече на такива легенди не вярвам, кой каквото ще да ми говори за гуми и как нямало значение, зимни, летни и т.н. Както казах по преди, ако нямам гуми, по-добре да не излизам. Примерите в това отношение са безброй. Скоро бях в София, у Студенстки град, гледам едни наточени баварци, мерцедеси, разни джипове, абе нови коли, хубави, и половината ги забелязах със зимни гуми, ей тъй се разхождах по улиците, чаках едни хора по работа. Чак ми стана смешно и гротексно. Кола за няколко десетки хиляди лева, а пари за едни гуми няма. Това беше на 10.07.2010 г. Та така с гумите.

Потребителски аватар
stan4o_mc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stan4o_mc » Сря 28 юли 2010 18:00

Това с галошите на задвижващата ос и хубави гуми отзад... не го разбирам, че и ми се струва малоумно! Меко казано малоумно! Ще сложа галоши на водещите и завиващите колела, за да може да си осигуря по-малък шанс да ми занесе задницата в условия в които е силно възможно тя да занесе, ако ще и да не е с гуми а с вериги?!?!?!
Както и преди съм споменавал, до сега не съм имал възможността да карам колата си с 4 хубави зимарки, но винаги хубави гуми на предната ос трябва да има (изключвам една зима която изкарах на летни - безинцидентно). Според тая крива логика(за мен крива), ще си направя колата непотегляща и недозавиваща. Че на всичко отгоре, ако задницата ми поднесе, си гарантирам липса на тяга и управление на автомобила, за да съм сигурен, че няма да го върна в пътя. И за к'ъв хуй ми е това?! Ако имам читава предница... нека си занася гъза - имам необходимия "инструмент" да си одържа колата на пътя! Ако толкова много няма кинти за няк'ви още две зимарки, а се налага каране, предпочитам да се пързалям контролирано, отколкото да се моля за правилен наклон на пътя, липса на коли, ниски бордюри, плитки канавки...

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Сря 28 юли 2010 20:41

stan4o_mc написа:Това с галошите на задвижващата ос и хубави гуми отзад... не го разбирам, че и ми се струва малоумно! Меко казано малоумно! Ще сложа галоши на водещите и завиващите колела, за да може да си осигуря по-малък шанс да ми занесе задницата в условия в които е силно възможно тя да занесе, ако ще и да не е с гуми а с вериги?!?!?!
Както и преди съм споменавал, до сега не съм имал възможността да карам колата си с 4 хубави зимарки, но винаги хубави гуми на предната ос трябва да има (изключвам една зима която изкарах на летни - безинцидентно). Според тая крива логика(за мен крива), ще си направя колата непотегляща и недозавиваща. Че на всичко отгоре, ако задницата ми поднесе, си гарантирам липса на тяга и управление на автомобила, за да съм сигурен, че няма да го върна в пътя. И за к'ъв хуй ми е това?! Ако имам читава предница... нека си занася гъза - имам необходимия "инструмент" да си одържа колата на пътя! Ако толкова много няма кинти за няк'ви още две зимарки, а се налага каране, предпочитам да се пързалям контролирано, отколкото да се моля за правилен наклон на пътя, липса на коли, ниски бордюри, плитки канавки...

Колега,това с галошите на задвижващата ос и хубави гуми отзад... не го разбираш,но като чета какво пишеш и мноооого други неща не ги разбираш.Принцип си е винаги по хубавите гуми да са отзад!Не съм го измислил аз,но го разбирам.Помага за стабилността на колата :012:

Потребителски аватар
kaiser666
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20

Мнениеот kaiser666 » Сря 28 юли 2010 20:58

А явно ти много разбираш! Гумите с които тръгваш, спираш и завиваш, да са по-лоши. mhihi

Потребителски аватар
dancing_niki
Скиора
Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
Двигател: CASA

Мнениеот dancing_niki » Сря 28 юли 2010 21:20

Това с хубавите и лошите гуми е български релен мит. Никой не го е измислил, а всеки си приказва каквото си може. В белите страни се кара с 4 читави гуми. Малко по-добрите се слагат на движещите колела с цел равномерно износване и затова даже някои препоръчват гумите да се въртят на определен пробег. Това кой с какви гуми кара мисля, че вече е излишно да се приказва. По темата - ... то вече всичко се каза, навиваш волана в посока на занасянето и се молиш да си реагирал навреме. При предно предаване и ако условията позволяват може и газ да се подаде, при задно... там корекцията е почти само от волана.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 28 юли 2010 21:26

:да:
Мисля Ники каза доста правилно как стоят нещата, напред в темата има още няколко такива поста и е нужно вече да се турга катанецот :lock:

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Сря 28 юли 2010 21:40

kaiser666 написа:А явно ти много разбираш! Гумите с които тръгваш, спираш и завиваш, да са по-лоши. mhihi

Аз почти нищо не разбирам :Mr Green Fun .И това което писа не разбирам-изразяваш някакво мнение по темата или просто се "разписваш" в поредната тема? mhihi
Най-добре ключ на темата,много глупости се изписаха.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”