А това, че не съм бил само с 1 матура какво значи, че трябва 1 година да седя вкъщи и да чакам следващото лято ли?
мтм колеж
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Re: мтм колеж
Колега, мой съученици бяха приети да учат в Лесотехническия и в СУ (педагогика), с оценки под 3.00, така че не ми опявай. Давам пресни примери от миналата година, за които съм 100% сигурен. 
А това, че не съм бил само с 1 матура какво значи, че трябва 1 година да седя вкъщи и да чакам следващото лято ли?
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
Мога само да кажа на колегите които са учили преди доста години, че вече образованието по училищата и държавните университети не е това което е било
Учиш много работи, но не се научаваш на нищо конкретно
- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
Winner25 написа:Мога само да кажа на колегите които са учили преди доста години, че вече образованието по училищата и държавните университети не е това което е било![]()
Алелуя!
Ако имаш желание се учиш. Използваш ресурсите, които ти се полагат от университета и се развиваш.
Тия предмети, които сметна за добре да ги знам, ги уча усилено. Другите - колкото да мине номера.
Пример - някакъв предмет с милиони термини ми описва навигацията на един уеб сайт. Преподавателя очевидно нищо не разбира от уеб технологии и с ръка на сърцето мога да кажа, че съм много по-наясно от него. Той си е назубрил неговата теория, неговите термини и грам не го вълнува аджеба за какво става въпрос в практиката.
Да не говоря, че дава примери със сайтове, които са спрени преди мноооого години...
Но в НБУ подобни практики са много малко, в сравнение с предметите, които уча с удоволствие.
Ама точно това е мисленето на повечето, както колегата каза - "Мене семестъра ми е 200 лв, ти си се преебал", както и "то в нбу влизат само тия дето не могат да влезнат никъде другаде", а тия, дето са влезнали там, щото на друго място няма подобна специалност, тия дето са се насочили натам заради самия унверситет - кучета ги яли.
За протокола - лекциите ми са вечер, след 5 часа, както и събота/неделя. Пре-спокойно си ходя на работа.
Абе кисело е гроздето...
-
асето
- Автомобил:
- Двигател:
не отговарях понеже на съм си била вкъщи и нямах достъп до компютар а и изпитами е чак на 31 август ( ужасна дата )това добре ама не спорете за престиж а ми кажете имали смисъл да се явя на изпита. понеже ме приеха на първо класиране в НБУ но си платих аз там изпита и сега се чудя да остана ли там или да чакам МТМ колеж да се произнесе с резултата ?
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
sk. написа:...А относно обучението в чужбина си напълно прав, но за това си се иска сериозно познание на английски език, което простото училище до 12-ти клас няма как да ти даде! Набиваш пари в курсове, държиш ИЕЛТС и тогава тръгващ да кандидатстваш и да градиш всичко от самото начало, в нова държава, с друг език и т.н.
"Простото" училище не е място, където можеш да научиш перфектно чужд език. Естествено без набиване на пари няма да стане, но те не са толкова много, когато имаш амбицията да постигнеш нещо. И по-добре да се набиват за това, отколкото за частни уроци по български и математика, защото те мързи да учиш самостоятелно /не визирам теб/. А когато имаш сертификат за перфектен език, навсякъде в чужбина те приемат само с него, без изпити. Е, естествено трябва да имаш и отлична диплома. И приемът е по-лесен от този в БГ. Не ти трябват и много пари, докато учиш имаш право да работиш 20 часа седмично и така се издържаш. Но ти се плашиш от неизвестното в нова държава май? Избрал си лесния начин, плащаш си, учиш-не учиш, взимаш диплома, като си платиш всички такси накрая.
Казваш, че си пропуснал матурите. Е, това нещо не го разбирам. Мързяло те е да учиш за тях или...?
sk. написа:...И в отговор на колегата:
Пич, колежа е добър, условията също! Ако найстина искаш да учиш, ще получиш това за което си дошъл. Ако не, пак ще минеш, ама по-трудно
И авторът на темата не е пич, щото е колежка!
- KingoftheROAD
- Автомобил: VW Transporter T4 1995
- Двигател: ACU
- Контакти:
Колега, въпроса не е само в набиването на парите. Колкото и пари да плащаш, независимо за частни уроци или такси за семестър, няма кой да ти набие в канчето всичките знания така наготовко. Парите тряба да се набиват така, че да ти помагат да върви ученето, и да се развиваш по-свободно, по програми актуални към момента, а не преди 20-30 и повече години. И при преподаватели които се интересуват от своята област. Който иска може да учи и история на специалността си, между другото не е лошо да се знае, как е възникналата дадена специалност, как е било преди в дадена област, как е сега, и какви са тенденциите занапред.
Колегата ISRalien съчетава практиката с теорията. Как да се обясни на някое изкуфяло светило, че нещата към днешна дата така са се променили, че той просто не може да си представи и е като кон с капаци? Едно си знае и едно си бае. Като минимум може да упомене нещо колкото да не е без хич, и да си опресни малко материала...
Колегата ISRalien съчетава практиката с теорията. Как да се обясни на някое изкуфяло светило, че нещата към днешна дата така са се променили, че той просто не може да си представи и е като кон с капаци? Едно си знае и едно си бае. Като минимум може да упомене нещо колкото да не е без хич, и да си опресни малко материала...
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
асето написа:не отговарях понеже на съм си била вкъщи и нямах достъп до компютар а и изпитами е чак на 31 август ( ужасна дата )това добре ама не спорете за престиж а ми кажете имали смисъл да се явя на изпита. понеже ме приеха на първо класиране в НБУ но си платих аз там изпита и сега се чудя да остана ли там или да чакам МТМ колеж да се произнесе с резултата ?
Като за начало ще ти отговорим, че не е никак лошо да понаучиш българския правопис, как и къде се поставят препинателни знаци и се пише главна буква. И още - непростимо е за човек, завършил средното си образование да пише "компютар".
На въпроса ти - произнасянето ще бъде такова, че ако си приготвила таксата, си вътре. Така, че ти си избираш.
Няма да Ви казвам, как ме гледаше аудиториата когато, на зададен въпрос от лектора, му отговорих, как и какво ще направя и през сивата икономика от неговия пример изкарвам ХХХХлв...
@Ljubon, как ще не са малко пари за Английски като Upper-intermediate & Advanced са ти 1000лв., отделно ако искаш Firts Sertificate - 300лв, пък подготовка за него евентуално. Пък ако решиш да учиш Профишънси, сигурно и там са едни 600-700лв?
Но сте прави за едно, че от Гимназийката като излезеш си крайно неориентиран, на къде да тръгнеш и това е голям проблем!
А едната матура пропуснах да я взема, и не че не бях учил, но не ми се получиха нещата. Бях писал математика и задачите се оказаха много по-тежки от тези в сборника и учебника! Не бях достатъчно подготвен. Е после писах английски и си го взех с 5,13 или нещо такова..
- Ivailo
- Контакти:
KingoftheROAD написа:Колегата ISRalien съчетава практиката с теорията. Как да се обясни на някое изкуфяло светило, че нещата към днешна дата така са се променили, че той просто не може да си представи и е като кон с капаци? Едно си знае и едно си бае. Като минимум може да упомене нещо колкото да не е без хич, и да си опресни малко материала...
О не, абсурд е. Имахме един по java, оня има уникално неправилен стил на писане, правих му забележка многократно, е той не та не, неговото да си е.
Проблема при старите преподаватели е, че са свикнали те да наливат акъл и си мислят, че студентите са стадо, което не разбира нищо. Наистина, голяма част от студентите си нямат и понятие от преподавания материал, но това не значи, че няма някой, който го работи това например, и който може да внесе корекция на правилното място...
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
sk. написа:Ljubon, как ще не са малко пари за Английски като Upper-intermediate & Advanced са ти 1000лв., отделно ако искаш Firts Sertificate - 300лв, пък подготовка за него евентуално. Пък ако решиш да учиш Профишънси, сигурно и там са едни 600-700лв?
Хайде само не ми обяснявай, че не си имал парите, необходими за явяване на изпит. По-скоро те е мързяло да учиш и си си мислил, че като му дойде времето, ще се заемеш здраво. А то времето е отминало...
Не е необходимо да имаш всички видове сертификати, трябва ти само един, но от престижна институция. Такъв е примерно Certificate of Proficiency in English (CPE) на Cambridge - най-високото ниво - на 3 поднива е. Ако имаш такъв, (а той не се изкарва с пари, а трябват солидни знания), ще говориш, пишеш и се изразяваш по-добре от повечето англичани. С такъв сертификат и добра диплома са ти отворени вратите в почти всички англоечични университети по света.
Преди две години финансирах явяване за СРЕ на човек от семейството, беше под 300лв. Какви са тия 600-700-1000лв. дето ги говориш, не знам.
Парите съм ги имал, не съм имал акъла
Дори не ми е минавало през главата да напускам родната татковина преди 2 години. За цените мога да ти кажа със сигурност, тъй като миналата седмица спорех с един колега, че курсовете не са по 600лв, и той се оказа прав. За справка Avo-Bell. А този сертификат за, който говриш сигурно знаеш, че няма да получиш знанията за него, като гледаш CNN или пишеш граматиката на Мърфи, а си трябва сериозна подготовка с учител и група и т.н.
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
sk. написа:... За цените мога да ти кажа със сигурност, тъй като миналата седмица спорех с един колега, че курсовете не са по 600лв, и той се оказа прав. За справка Avo-Bell. А този сертификат за, който говриш сигурно знаеш, че няма да получиш знанията за него, като гледаш CNN или пишеш граматиката на Мърфи, а си трябва сериозна подготовка с учител и група и т.н.
Не говоря за цени на курсове, а цени за явяване на изпит. Похарчените пари за курсове не са право пропорционални на получените знания.
Иначе, в нашия случай човекът взе най-висока степен на СРЕ без 1 стотинка, похарчена за уроци. В този случай обаче неоценима помощ оказа завършената държавна и безплатна английска гимназия. И много самостоятелен труд, разбира се!
Затова не приемам никакви подигравателни реплики относно ползата на държавното образование.
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
http://www.novatv.bg/bg/news/view/9370/2010/08/13/Двойкаджиите-в-частни-университети
Тези курсове към НБУ, представляват специализирани курсове, в които се предава материала, който е за 1-во курсниците. За тези куросве също така доколкото знам се издава и диплома. Тази диплома, не те обвързва пряко със задължително продължаване във втори курс.
Това което частните университети правят е лошо (според теб)
Какво правят гимназиите и техникумите (проф. гимназиите), минаваш частен ученик, не минаваш никакви курсове или занятия в училище, никой не те закача за нищо, накрая се явяваш на изпит и гледаш да изкараш 3. Минаваш в следващия клас.
Аналогично ми се струва, а на теб?
Това което частните университети правят е лошо (според теб)
Какво правят гимназиите и техникумите (проф. гимназиите), минаваш частен ученик, не минаваш никакви курсове или занятия в училище, никой не те закача за нищо, накрая се явяваш на изпит и гледаш да изкараш 3. Минаваш в следващия клас.
Аналогично ми се струва, а на теб?
- Ivailo
- Контакти:
Ljubon написа:http://www.novatv.bg/bg/news/view/9370/2010/08/13/Двойкаджиите-в-частни-университети
Или те сърбят пръстите или страдаш от липса на внимание
Дай да прекъсна сега магистратурата си, щото си пуснал линк към поредната глупост, пусната от някой журналя, който ако не си изсмуче нещо от пръстите ще изгуби работата си
Позицията на Министерстовто на образованието, младежта и науката е, че частните университети развиват тази практика от много години и въпреки, че има парадокс, те имат правото да приемат студенти по този начин, заради своята автономност.
Значи имат правото по закон да правят така.
Качеството на всяка специалност се следи и ако то спадне, се губи акредитацията й.
КВО ПОВЕЧЕ ЧОПЛИШ НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА?!?
Върни се в “ОФФ-Топик - други”