как да си направя раздвижно колело на абф

Теми свързани с всякакви перформанс модификации и промени по двигател, ходовата част и купе
Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Re: как да си направя раздвижно колело на абф

Мнениеот Vento » Чет 12 авг 2010 9:44

Да, аз така си направих за 8V, но понеже колегата по-горе го притеснява здравината (фирмите го правят дори от алуминий и няма дертове!), а то има разни стомани с разни параметри (дори по-добри от заводската зъбчатка), та затова казах, че е лесно от 2 да направиш една (без да се занимаваш да търсиш стомана). А и вече има много и са евтини.

Всеки сам си преценява все пак, но раздвижените колела отдавна не са нещо магическо и вълшебно, скъпо и недостъпно. Ако някой наистина има нужда и знае за какво се ползва - или си прави, или си купува.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 12 авг 2010 13:04

petroffbg написа:
sk. написа:Добре колеги, а какви всъщност са плюсовете на едно такова, раздвижено колело?

Плюсовете са много,но варианта да се срещнат буталата с клапаните при неправилна употреба е около 100%!!!
Ще си позволя да благодаря от името на колегата, който зададе въпроса, за предупреждението и да отбележа, че това, което си написал не става за отговор на въпроса му и съответно да го цитираш е безсмислено.

Потребителски аватар
55555
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот 55555 » Чет 12 авг 2010 19:59

Vento написа:Да, аз така си направих за 8V, но понеже колегата по-горе го притеснява здравината (фирмите го правят дори от алуминий и няма дертове!), а то има разни стомани с разни параметри (дори по-добри от заводската зъбчатка), та затова казах, че е лесно от 2 да направиш една (без да се занимаваш да търсиш стомана). А и вече има много и са евтини.

Всеки сам си преценява все пак, но раздвижените колела отдавна не са нещо магическо и вълшебно, скъпо и недостъпно. Ако някой наистина има нужда и знае за какво се ползва - или си прави, или си купува.

Колега,нищо против тези халуминиеви бижута но аз не бих рискувал,поради факта че тази твърдост на оригиналното колело не е случайна а е такава защото веригата на валовете ще ги изпапка за нула време по меките сплави :да: И аз самият ползвах услугите на стугар и му казах какво искам от две оригинални колела и успях да сглобя едно раздвижно но преди да му ги дам ги разкалявахме в пещ на около 20 единици че кобалтовият нож на струга направо се топеше при 64 единици на твърдост и след това пак закалка на над 60 за да си нямам проблеми.Най накрая открих и по лесен начин но не толкова прецизен а именно избиване на оригиналното колело и набиването му отново но с малко преместване от оригиналните белези.Това последното не го препоръчвам да се прави повече от 2-3 пъти на един и същи вал и колело че се появява леко разхлабване и може да има и леко превъртане и леко.... :077: []

Потребителски аватар
petroffbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот petroffbg » Пет 13 авг 2010 8:22

myrshavija написа:Ще си позволя да благодаря от името на колегата, който зададе въпроса, за предупреждението и да отбележа, че това, което си написал не става за отговор на въпроса му и съответно да го цитираш е безсмислено.

Аз споменах минусите!Идеята на това раздвижно колело е да си настроиш точно двата вала,така,че да отговарят на спецификациите дадени от производителя(което въобще не означава,че са супер точни)!По принцип оригиналните белези по зъбните колела не отговарят на това което трябва да се получи като краен резултат(става въпрос за рейсинг валове) и за това трябва да се заиграеш с раздвижките за финна настройка.Трябва много да се внимава с предварението на всмукателния вал,за да не стане гаф!

Потребителски аватар
Stenly
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stenly » Пет 13 авг 2010 20:19

Ако става дума дума за раздвижното колело а не зъбчатката защо да не се ползва алуминиева сплав? Някой спомена алуминий и всички го застреляха че бил мек , ДА но сплавите на алуминия като дурал и т.н. не са меки и стават за целта.

Потребителски аватар
55555
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот 55555 » Пет 13 авг 2010 21:42

Stenly написа:Ако става дума дума за раздвижното колело а не зъбчатката защо да не се ползва алуминиева сплав? Някой спомена алуминий и всички го застреляха че бил мек , ДА но сплавите на алуминия като дурал и т.н. не са меки и стават за целта.

Колега всеки може да си направи раздвижното колело на ангренажния ремък или да си даде неговото и 100лв в проспеед и да забрави за всякакви грижи но по интересното става с колелото на всмукателният вал с веригата между валовете и аз имах точно това в предвид като цитирах колегата.Извинявам се но ако такова колело се направи от алумин или метал незакален поне на 50 единици твърдост....... :horror:

Потребителски аватар
petroffbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот petroffbg » Съб 14 авг 2010 9:01

Ето един от вариантите със стоманена главина,олекотена разумно.
Изображение

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Вто 17 авг 2010 10:54

Аз ли нещо съм в грешка или тая тема е пълна обърквация и всеки пише нещо, колкото да има...сега, последно, за ремъчната зъбчатка или за верижната е питането. Ако е за ремъчната, може да се включа и аз в дискусията, със снимки и с чертежи.....

Потребителски аватар
petroffbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот petroffbg » Сря 18 авг 2010 23:07

В този род мисли и расъждения,ето какво сътворих преди три години:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

smooth_dog
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот smooth_dog » Съб 21 авг 2010 22:36

Аз пък за по-лесно мисля да си сложа втора ролка на водещата част на ремъка и от нея да местя фазите. Естествено става въпрос само за 8V мотори.

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Сря 25 авг 2010 20:19

Ето още една снима (на АУДИ, но е идентично):
Изображение

Потребителски аватар
petroffbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот petroffbg » Чет 02 сеп 2010 9:11

Vento написа:Ето още една снима (на АУДИ, но е идентично):
Изображение

С тези двата вала ли движиш!?

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Чет 02 сеп 2010 21:06

Аз на двувалката още не съм направил, само на моното - там е един...

Потребителски аватар
petroffbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот petroffbg » Пет 03 сеп 2010 17:29

Стана ми интересно,и двата вала са всмукателни!

Върни се в “Силов тунинг”