Колега, аз ще споделя моят опит и дано да съм от полза!
В къщи първата "хубава" кола след москвичите, които баща ми имаше, е Пасат Б3. Е тоя Пасат, казва баща ми, ако можеше 89-та година да го вземе нов, щеше да ме надживее!

Кара го вече 9 години и за това време е сменил: феродов диск на съединителя - с работата 150,00 лева, два пъти маншон на полуоската, воден радиатор 100-тина лв, тампон на моното - 45,00 лв., а и гарнитура на капака на клапаните - 20,00 лв гумена, задни амортисьори - 150,00 лв, пък и баща ми си е такъв чешит, че трябва нещо да се скапе за да го смени

. Останалите масло, филтри, ремъци и ролки са си отделно. Значи нищо работа, е то пък колата се кара около 7000 км годишно, просто няма къде да ги навърти тези км. Колата е много стегната и на външен вид е като нова, учудващо за кола докарана от Германия, просто голям късмет, никъде ръжда, а камо ли изгнило!Няма никакви екстри, двигателя е 1,8 РП - 90 коня, за мен напълно достатъчни за семеен автомобил и разход на бензин градско и извънградско 10/5,6 л/100км с нормална скорост 90-100 км/ч !
Аз затова съм фен на Пасата и като можах да посъбера пари, естествено си взех Пасат Б4,нещата които ми трябваха като екстри - АБС, климатик и хидравлика си ги има, пак 1,8 ми, и трябва да ти кажа, че го имам 11 месеца и съм дал много повече пари за поддръжка по него, но не защото беше дарак, а просто аз исках да си сменя всички важни неща по него и някои дреболии по интериора да си оправя, които ме дразнят!

Значи смених си спирачна течност, накладки и дискове отпред, сега съм взел и барабани и накладки за отзад, че старите барабани имат 2 мм ръб, карам я със синтетично масло 5В40, сменени всички филтри, антифриз, ремъци, ролки, е сега съм с климатик и хидравлика, което си е малко повече разход за тези неща, предни седалки си взех, като задните, защото бяха сменяни с рекаро, нови зимни гуми с джанти Нокиан и нови летни Йокохама, накрайник външен и тампони на носачите, тампони на макферсона. Общо взето това са необходими неща - поне за мен /пък и си падам малко маняк - гледам да купувам все хубави работи и всичко да ми е наред/ и знам, че колата вече стъпва сигурно на пътя, в големия сняг съм карал през нечистени улици и не съм закъсал, и че спира сигурно, е имам и АБС. Моята е комби, а неговата е седан. Разхода ми на гориво е пак 10 в града и 6,00 извън града, на магистралата комбито качва още малко разхода, но при нормално каране е това! Повечето неща са еднакви като цена, а и като части, но вече Б4-ката има повече екстри и естествено всяко си иска неговото, но не е нищо фрапиращо! Тъста ми като ме гледа какво правя и ми казва да не се втелясвам толкова, защото след някоя година ще я сменя и тези пари никога няма да си ги върна, но аз съм категоричен, че докато не се разкапе тая, кола, изобщо няма да помисля да я сменям и ще ме запомни с нея

!
По мои наблюдения следващите модели са правени много комерсиално и сменяш цели възли и поддръжката е космическа в сравнение с тази на Б3/Б4. Освен това старите модели могат да се сравняват по простор с автомобили от по-високите класи, направо си е като параход, а на мен това ми харесва много!
Докато търсех моята кола доста се чудих за 1,9 ТДИ, но като се има в предвид, че и аз въртя малко километри, пък и читав дизел се намира трудно - на много километри са, пък и имах доста впечатления от 1,8 ми и дето се казва ми трябваше само да го чуя как работи мотора за да го харесам!
Голямо писане направих, но дано съм полезен!
Ако има нещо - питай!