Струва ли си? Старите срещу новите коли. Пасат B3 vs B5

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
diduli
Автомобил:
Двигател:

Re: Струва ли си? Старите срещу новите коли. Пасат B3 vs B5

Мнениеот diduli » Съб 14 авг 2010 22:53

Де да имаше кой да ми каже за дизела..... ! А за носачите не знам просто са много. Решил съм да ги сменям когато се обадят не наведнъж защото няма смисъл според мен да сменям здрави части. Опасенията ми са , да не би като сменя и последния осми да се обади първия (имайки предвид нашите пътища ).Иначе колата няма грешка. Е нее мерцедес но не му отстъпва почти по нищо .

tixe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tixe » Съб 14 авг 2010 22:59

Колеги, Благодаря много!
Мисля, че се ориентирах на къде ще ме отвее вятъра,
Дано темата бъде полезна и на други (точно за това няма да споделя решението си тук) - нека всеки сам реши за себе си.
Аз отново благодаря, че ми помогнахте при избора.
Безпроблемно каране на всички желая!

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Нед 15 авг 2010 1:10

Карах Г3ми. До някъде се радвам че го ударих, защото мислех за нова "стара" кола, ама все не се решавах. Е наложи се да избирам, късмет е че и цените поспаднаха та може в момента да се намери нещо читаво за добра пара. След дълги размисли и два месеца по маршрутки вече взех решение- Б5 е колата. Преди това питах в магазин за авточасти(дълго време съм им клиент и ми дават сигурна информация и отстъпки) каква е разликата между частите на голфа, щото съм сменил доста неща, и на Волво V40, зафира и Б5. Игнорирам другите и остава Б5. Еми не беше голяма. Поне така ми се стори. На голфа първоначалното облужване беше около 350лв. Смених преден лагер- 30лв. Накрайници 15лв. В последствие: бензинова помпа- 350лв. с работа, радятор-150лв. с работа, съединител(комплект)-350лв.+60лв. за работа, накладки/предни и задни/- около 60лв. с работа, заден лагер- 30лв. с работата. Ремонт на двигател- повдигачи, гумички, сегменти, гарнитури- 600лв. с работа. И т.н. Общо взето имах представа каква е поддръжката. На Пасата първоначалното обслужване излезна около 450 с работа, (все едно колите си ги избирам с еднакви дефекти) преден лагер- 30лв. с работата, един накрайник 40лв. Питах за съединител/комплект/450лв.+ 60 за труд. Накладки- 50-60лв. мисля. И все такива работи. Общо взето, според мен, мисля че Б5 не е много по- съпа кола за поддръжка от колкото това което си имал, но това което получаваш определено си заслужава. Сигурност и конфорт,не много по- скъпа поддръжка от тази която си имал. Това беше важно за мен при избора на кола и мисля че Б5 отговаря като цена и качество на критерия зададен от мен. До тук мога за кажа, че за ремонтите/настоящи и бъдещи/, от "моята камбанария", мога да си ги позволя. Когато стане въпрос за турбото обаче, или за нещо със същите цифрови изражения, все си мисля и се надявам да не се разваля щото в маршрутките е голяма мизерия.
Когато нанизах голфарата, дилемата беше или 700лв. за ремонт, или 7000лв. за по- добра. Е, карам Б5, а голфарата чака решение относно бъдешето й.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 15 авг 2010 9:59

В3 като конструкция е много по-здрав от В5...проблемът е,че годините започват да им тежат и редовно нещо от някъде поскръцва,потропва,обажда се и това за смяна и следващото и винги има какво да си чполиш по колата.Иначе контруктивно са много по-здрави от В5..ама са на по 20 години вече .Като комфорт и сигурност просто няма база за сравнение между двете. Принципно при В5 има много повече глезотии и возията и т.н. просто не може да се сравнява.
Като финансова инвестиция и двете ще ти струват еднакво.Може би ти е чудно защо - ами защото взимайки В3 започваш да сменяш на ред какво ли не,докато стане като хората и така,че всичко да и е наред.Съответно при В5 нещата за смяна би трябвало да са значително по-малко. Моето В3,откакто съм го взел преди 3 години,до сега,струва вече над 10 000лв без първоначалната инвестиция и пак не е това,което искам да бъде и има неща за правене (някои даже вече им идва ред да ги сменям отново). Съответно ако аз имах един 7000лв за кола и се чудех дали да си купя стара и да я правя префектна или нова с по-малко проблеми,определено щях да си взема по-новата,но нямаше да е VW...занимавам се със сервизиране на VAG автомобили от 90-те години до последните им модели и просто...след 98-ма 9-та качеството рязко минава на заден план.

Потребителски аватар
vpetrovbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vpetrovbg » Пон 16 авг 2010 11:35

zfa159 написа:но нямаше да е VW...занимавам се със сервизиране на VAG автомобили от 90-те години до последните им модели и просто...след 98-ма 9-та качеството рязко минава на заден план.

Колега я кажи каква, че да знам и аз, като реша да сменям :wink: !

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Пон 16 авг 2010 12:33

И аз съм в Б3 сектата.

Криво ще ми е на сърцето да кажа лоши неща за този автомобил. За близо 12 години не е останал на пътя нито веднъж (изключвам само 1 момент градско със скъсан ремък на водната помпа... Ех, хубави оригинални немски части си имаме у нас! Пак щеше да се прибере без никакъв проблем, но реших да не му вадя душата mhihi )! Важно е само да му се обръща елементарно внимание.

Все пак, обаче, им тежат годините. Няма нищо вечно, за съжаление. А има и друга гледна точка... Б3 е абсолютно и тотално непродаваем. Всеки един лев, който се похарчи за нещо различно от гориво и текущо обслужване, добавя една голяма кръгла "НУЛА" към стойността му на вторичния пазар (при това след десетичната запетая mhihi ). Аз лично си го представям като кошче, в което само се хвърля... mhihi

Явно няма да стане без да се премине към актуалното в момента потребителско поведение... караш 2 години и скачаш на следващата, докато текущата все още може да бъде разкарана срещу някой лев. :|

Лошото е, че някои хора доста се привързваме към простите си неодушевени предмети... :|

Успех с избора - най-важното е ти да го чувстваш като правилен! :да:

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Пон 16 авг 2010 13:08

изтрито.

Последна промяна от dj_tuhla на Пон 16 авг 2010 22:08, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
BigTo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BigTo » Пон 16 авг 2010 15:43

Да се запиша и аз. Имам Б3 1.8ми с газ и Б5 1.9 дизел. Както всички до сега казаха няма база за сравнение, в полза на Б5. На 20-годишна кола всичко вече се чупи от старост. За последните 2 години за Б3-то съм дал около 2000+лв за ремонти, докато на Б5-цата (да чукна на дърво) 70 лева за ремонт на машинка на задно дясно стъкло и 50 лева за ремонт на микрета.

Има една приказка "Кола и жена се улучват, не се избират"

Потребителски аватар
illy1977
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот illy1977 » Пон 16 авг 2010 20:04

Бате!!!
Карай си В3-ката и не се занимавай с излишни глупости...........!!!!!!!!!!!!!!!
Аз сам си правя всичко по нея, карам я вече почти 3 години с пробег към 40000 км. Изпадал съм в доста ситуации. ЕЕ...спор няма, че В5 е съвсем друго поколение таралясник, но само като визия. Като изпълнение си е таралясник. А другото поколение МПС от типа глезени швабски каляски не е за Булгаристан!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Пон 16 авг 2010 23:10

Бе ти иди един път до морето с един такъв "таралясник" и после се качи пак на Б3-ката си да видим как ще ти се стори .. че гроздето е кисело става малко ...

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Пон 16 авг 2010 23:27

Абе има една приказка всеки според чергата си. Мен във момента ми е по-добре да си карам В 3-ката ще и наслагам каквото липсва и пак ще е по-добра от В5 като надеждност. В5 има във пъти по-скъпа поддръжка. А и всичко е въпрос на стопанисване все пак :wink:

stonext
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stonext » Вто 17 авг 2010 6:37

dj_tuhla написа:Бе ти иди един път до морето с един такъв "таралясник" и после се качи пак на Б3-ката си да видим как ще ти се стори .. че гроздето е кисело става малко ...

ТО по тая логика човек недаи си боже да се качи в кола над 50 бона :lol: Само такава ще тарси и друго няма да ще а.... :012:

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Вто 17 авг 2010 9:32

Пък по твойта логика по-добре жигулка или москве да караме, че и да се счупи за 10лв се оправя всичко пък и найш колко са надежни по дупките и до 5 торби цимент носят mhihi .. Правилния въпрос е, както казаха няколко човека вече, и каквото пита и автора на темата, мога или не мога да си позволя по-новата кола, а не дали е по добра. И според мен 1000лв/година ако влиза всичко в тях няма да стигат поне първите 2 години когато ще излязат по-скъпите ремонти (никой западняр няма да си продаде колата ако не му е станало неизгодно да я има по една или друга причина, най-често са му казали скъп ремонт)... после ако се кротне може и да остават.. а многоточковото окачване, което доста хора не харесват че било скъпо има много предимства и си струва да го имаш на колата си (от личен опит). Друг е въпроса дали Б5 е най-удачния избор за автомобил втора ръка от тези години...

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Вто 17 авг 2010 15:48

По белия свят не е проблем да си сменят авомобила, защото искат нещо по-ново.
Повечето хора ако имат парите не биха се замисляли и да пишат по форумите. Мисля колега, че щом се колебаеш наистина няма смисъл да я сменяш. Щом си доволен от своето Б3, карай си го и го подържай.
Ако не си това вече е друго.

Б5 не са скъпи като подръжка, колкото се пише. Дизела е малко по-проблемен - турбини, кулери, маховици.
Попадне ли се на читава броика, няма да е проблем дори с каското подръжката.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 17 авг 2010 16:00

Мой познат, карал доста коли и нови и стари, сподели, че идеалната кола за него е нова Б3 с клима и 4 ел стъкла. Комби 1,8 МИ на газ.
В момента кара BMW 320 D и е адски разочарован, въпреки, че я купи нова преди 3 - 4 год.
:beer

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”