Проблем с оборотите

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
paradoxkc
Автомобил:
Двигател:

Проблем с оборотите

Мнениеот paradoxkc » Чет 26 авг 2010 15:17

Колата е Голф 3 1.8 моно 75к.с бензин 96год
Имам следния проблем:
когато колата работи на празен ход забелязвам едно постоянно колебание на оборотите от порядъка на 30 оборота,т.е стрелката на оборототе се дига и сваля постоянно под и над 800-те оборота.Колата по принцип държи 800 оборота на празен ход а на един познат с 1.6 мотор му държи 600 оборота което нз има ли някъква значение.Колебанието в оборотите е придружено с леко претръсване от време на време на самия двигател което се предава и на купето съответно и като седя и се усеща.Правих тест няма грешки,препасвани са клапани,сменяни са гарнитури на глава гумички на клапани,свещите са сменяни преди 6000км и са NGK триполюсни,почистена е дюзата на моноинжекцията,сменено е уплътнението на доселовата клапа(маншона на моноинжекцията),махнат катализатор,кабели не съм сменял но едва ли е от тях,съмнява ме или кофти свещи или от бензина зареждам винаги от едно и също място.Какъв е проблема според вас колеги?

Потребителски аватар
balamata
Автомобил: Renault Laguna
Двигател: F3P720

Re: Проблем с оборотите

Мнениеот balamata » Чет 26 авг 2010 17:40

Този твой познат вероятно е с двигател АЕЕ,който фабрично си има празен ход 600-650 оборота.Така,че не се лъжи по него.

Потребителски аватар
k3rtikov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот k3rtikov » Пет 27 авг 2010 8:40

Извинявам се, че пиша в темата за моя проблем, но въпроса ми е сходен.
Голф 4 1.6 SR AKL..... при покупката му...идеални обороти, след голямо обслужване... започна играенете в оборотите и най-интересното е,че оборотомера не мърда.... а докато работи двигателя се чува неравномерна работа,иначе при движение на скорост, без скорост няма никакви проблеми.

paradoxkc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот paradoxkc » Съб 28 авг 2010 21:05

да но при мене мърда оборотомера

paradoxkc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот paradoxkc » Сря 01 сеп 2010 20:32

проверих свещите,кабелите,запалването,почистих дроселовата клапа,както казах и дюзата е изчистена незнам от какво друго може да е и майстора не може да установи.Оказа се че тампона на двигателя е за смяна но това няма нищо общо с оборотите.Някой ако се сеща от какво може да е или е имал същия проблем да помага!

paradoxkc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот paradoxkc » Чет 02 сеп 2010 19:31

:arrow:

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Чет 02 сеп 2010 22:37

Стъпков мотор и ТПС са първите неща които е редно да се проверят при нестабилен празен ход. После дали не смуче въздух от някъде - вакуми , уплътнения. После идва ред на тоците, които ти си проверил. После ламбда сонда, горивен филтър. После компресия и механично състояние на мотора. Колегата ти с ниските обороти е с АЕЕ, а там (както и при AEX и AKL каквито са на другите двама колеги писали над мен) борбата с празния ход е безмилостно жестока заради прекрасната дроселова клапа. За твоя мотор обаче този проблем не е типичен. Най-вероятно стъпковия мотор ще иска почистване или смуче въздух от някъде, но тук само може да гадаем. Обърни внимание на горните неща и пиши какъв е резултата :wink:

Потребителски аватар
Pavcho2
Автомобил: Golf Mk4 GTI
Двигател: 1798 Т AGU custom intake
Контакти:

Мнениеот Pavcho2 » Пет 03 сеп 2010 0:16

TiL написа:Това е понеже е направено така, че когато колата е в движение оборотите са малко по-високи... на доста коли съм го забелязал. За неравномерната работа на мотора... свещи, кабели... може да пробваш също с някоя добавка за изчистване на дюзите(от 20лв нагоре)
paradoxkc написа:да но при мене мърда оборотомера

И при мен играят като е зацапана :)

:banghead: :banghead: :banghead:
Лайна с праз....
Оборотите са по-високи, защото при по-висока скорост се получава завихряне а дросела ти е леко отворен защото иначе ще ти загасне мотора на празен ход.
Не можеш да сравняваш AKL и ABS защото най-малкото на едната градусите на делкото се определят от компютъра а на другата със стробоскопа в сервиза на ръчичка. Защото единото ECU управлява един брой дюза а другия малко повечко.

paradoxkc написа:да но при мене мърда оборотомера

А ти си направи една диагностика и ако нищо не излезне колегата Каспър е написал точния ред на нещата какво се прави.

TiL написа: И при мен играят като е зацапана :)

Дрън дрън та пляс а ти кога за последно ходи да гледаш за грешки ?

Потребителски аватар
balamata

Мнениеот balamata » Пет 03 сеп 2010 8:36

Пръсни с пулверизатор с вода към тампона на моното и виж дали за момент няма да се стабилизират.Или просто клати леко моното и виж дали има промяна.Може би там е проблема в този прословут тампон.Ако много се е сцепил се чува и свистене оттам.

Потребителски аватар
fill
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот fill » Пет 03 сеп 2010 9:08

balamata написа:Пръсни с пулверизатор с вода към тампона на моното и виж дали за момент няма да се стабилизират.Или просто клати леко моното и виж дали има промяна.Може би там е проблема в този прословут тампон.Ако много се е сцепил се чува и свистене оттам.

Както се казва по телевизията: "Не правете това в къщи" :idea:
Не е добре да се пръска вода, че ако е сцепен може да се случат неприятни неща с двигателя.
Правилния тест на тампона на моното е със спрей за карбуратори. :!:

radoin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот radoin » Пет 03 сеп 2010 9:19

и при мен е същият проблем,а ми се струва че започна и да не върви добре на газ?

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Пет 03 сеп 2010 11:20

Пичове не четете. Тампона на моното е сменен, за какво пръскане се говори :roll:

Потребителски аватар
balamata

Мнениеот balamata » Пет 03 сеп 2010 16:15

Каспър написа:Пичове не четете. Тампона на моното е сменен, за какво пръскане се говори :roll:

Пише маншона в първия пост а не тампона,ако трябва да сме точни.Затова си помислих,че въпросния тампон на моноинжекцията не е проверен.Ако е ставало въпрос за него,нека моето мнение не се брои!!!

paradoxkc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот paradoxkc » Нед 05 сеп 2010 21:33

да маншона е сменен вследствие на скъсване причинено от тампона на двигателя - и той е за смяна.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”